Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mar 2008 - Anul XIII, nr. 64 (3745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piaţa muncii

Persoanele cu vârste medii nu-şi mai găsesc de lucru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi datele statistice arată ca rata şomajului înregistrată la nivelul judeţului este în continuă scădere, cea mai afectată de şomaj rămâne în continuare categoria de vârstă 40-49 de ani, reprezentând 28% din totalul de şomeri înregistraţi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava.

Această situaţie are drept cauze restructurările economice din plan local, opţiunea angajatorilor de a încadra tineri şi pregătirea profesională neadaptată la cerinţele pieţei muncii.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava, Constantin Şuvăr, şomerii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani, deşi se confruntă cu o educaţie şi cu calificări dobândite într-un alt sistem, sunt foarte motivaţi în a se recalifica. Cei care nu reuşesc să se angajeze se lovesc de problemele actualului sistem: provin din mediul rural, au posibilităţi foarte reduse de angajare în localitatea de domiciliu, nu au mijloace de transport în comun la ore care să le permită respectarea unui program de lucru sau de formare profesională, nivelul de salarizare oferit de angajatori acoperă cu greu cheltuielile necesare.

În ceea ce priveşte categoria tinerilor cu vârste de până la 25 de ani, factori precum lipsa de experienţă şi mobilitate profesională, dobândirea unor calificări care nu sunt cerute pe piaţa muncii sunt răspunzători pentru neîncadrarea acestora pe piaţa muncii.

„Tinerii şomeri suceveni acuză tendinţa unor angajatori de a prelungi nejustificat de mult perioada de lucru de probă, angajatorii invocând dezinteresul pentru muncă al tinerilor, slaba lor pregătire profesională şi pretenţii salariale fără acoperire”, a declarat directorul Constantin Şuvăr.

În cursul anului 2007, în judeţul Suceava, şi-au găsit un loc de muncă 12.325 de şomeri, dintre care 3.002 tineri sub 25 ani, 3.265 cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 ani, 2.837 persoane cu vârsta peste 45 de ani, 6.854 persoane din mediul rural şi 5.471 din mediul urban.

„Ocuparea mai mare în mediul rural faţă de mediul urban, în cursul anului 2007, ne îndreptăţeşte să considerăm că persoanele din această categorie au ales să participe la oportunităţile oferite de măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă ca alternativă la agricultura de subzistenţă”, este de părere directorul Constantin Şuvăr.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele cu vârste medii nu-şi mai găsesc de lucru.
 Vizualizări articol: 601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Persoanele cu vârste medii nu-şi mai găsesc de lucru5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SA MEARGA IN INVATAMANT trimis de
(17 mar 2008, 14:42:15
SUNT CARE AU 2 NORME SI I-AU 25 MIL.SI FAC NUMAI FIGURI SI AU 50 ANI SI SPUN CA ORICAND ISI GASESC DE LUCRU NU CA IN INVATAMANT.SUNT PLINI DE RAUTATE SI NUMAI EI VOR TOTUL,SA VEDEM IN ALTA PARTE CE AR FACE.!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu sirop de cătină 200 g piept de pui 15 g de unt 75 g smântână dulce75 g smântână 15% grăsime1 linguriţă sirop de cătină1 linguriţă miere1 linguriţă suc de lămâie± sare, piper Pieptul de pui se căleşte în... Citeşte