Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2016 - Anul XXI, nr. 18 (6131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Fi-ne-ar cardul de cap să ne fie!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Actul medical este o acţiune care se poate întoarce oricând împotriva ta, ca medic. Indiferent cât de bine eşti pregătit. Asta nu ţine de profesionalism. Nici măcar de rezultate. Ţine de mulţumirea pacientului. Şi aşa cum ştim toţi, pacientul român, asiduu cotizant la sistemul asigurărilor de sănătate, este foarte greu de mulţumit.

Oricine crede că problema lui e cea mai gravă. Cea mai importantă. Cea mai acută. Cea care trebuie rezolvată imediat. Fără programare. Fără să aştepte la coadă. Fără întârziere. Că doar ce? Personalul medical e plătit din banii lui.

Tot timpul m-a enervat genul ăsta de oameni. Cei care nu comentează niciodată atunci când sunt umiliţi zi de zi, dar fac spume la gură când sunt puşi să aştepte la uşa unui cabinet medical. Genul care spun: Poţi să mori, că nu te bagă nimeni în seamă. E adevărat. Poţi să mori liniştit. Dacă medicul e acoperit de hârtii şi de ghiduri, tu poţi să dai colţul fără grijă. Tot din vina ta.

Sute de minute de întârzieri la eliberarea unor hârtii. Aşa numitele reţete electronice. Cozi la medicii de familie. Cozi la spital. La policlinici. Totul din cauza unui sistem care funcţionează când vrea sau când au unii interes. Baze de date vraişte. Neconectate între ele. De parcă nu ar fi toate la instituţii ale statului.

Medicii specialişti au varianta de a îndruma pacientul la medicul de familie să-şi ridice reţeta compensată, în caz că nu funcţionează sistemul. Eu unde să-l trimit pe pacient? Că nici la mine nu funcţionează.

Mi-a cam ajuns cu chestiile astea obligatorii, dar care nu au logistica necesară. Avem carduri cu cip. Ca să nu mai fure medicii, cică. Ei sunt marii corupţi. Avem reţeta electronică. Încărcată inutil pe un server care nu e în stare să te avertizeze dacă ai greşit ceva sau dacă s-au mai modificat cine ştie ce protocoale de rahat. Că, deh, pacientul poate primi medicamente doar dacă are hârtie de la medicul specialist. Dacă nu are, lasă-l să crape sau să-şi cumpere la preţ întreg. Ce ne interesează că nu are bani? L-am pus noi să fie calic şi bolnav? Poate aşa iese din sistem.

M-am săturat să mă fac de ruşine în faţa bolnavilor. Să le spun că iar nu funcţionează sistemul. Că nu e vina mea. Că nu eu am cheltuit zeci de milioane de euro din bani publici pentru ceva ineficient.

Pacientul trebuie să aibă noroc la kilobiţi ca să primească reţeta. Vrăjeala asta cu se poate şi offline să o creadă cei care o servesc. Nicio farmacie în ţara asta nu eliberează reţete offline. De ce? Că se vor imputa. La fel e şi la medici. În caz că ai eliberat offline şi apoi primeşti eroare fatală din partea sistemului, nu o mai poţi valida. Şi îţi rămâne offline. Ghici cine o plăteşte? Bingo. Medicul. Integral. De parcă el ar fi luat medicamentele.

E o frică generală de a mai elibera anumite medicamente compensate. Aşa că, dragi pacienţi, nu mai faceţi circ pe la cabinete. Informaţi-vă. Vedeţi ce nu merge. Vedeţi din ce cauză sunteţi trataţi ca nişte hârtii. Şi luaţi atitudine. Asta în caz că vă doriţi sănătate. Sau mai credeţi că vă bagă cineva în seamă. Altfel, ne scuzaţi. Hipocrat este offline. Nu poate fi contactat acum. Vă rugăm încercaţi mai târziu. Dintr-un loc cu verdeaţă, unde nu există boli, întristare şi suspin.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fi-ne-ar cardul de cap să ne fie!.
 Vizualizări articol: 3448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Fi-ne-ar cardul de cap să ne fie!4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tășcuțe cu portocale Sunt clătite cu multă, multă umplutură, aromate, delicate, care mai și arată bine pe orice masă festivă.Avem nevoie de:6 foi de clătită obișnuite ( din 2 ouă, lapte și făină), 250g cremă de brânză sau brânză de vacă cu... Citeşte