Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2016 - Anul XXI, nr. 18 (6131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Universitatea „Ştefan cel Mare”

Conferinţe, lansări de carte şi public numeros la Simpozionul „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”, ediţia a III-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Aula Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a debutat ieri, 22 ianuarie, a treia ediţie a Simpozionului naţional „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”, eveniment care s-a bucurat, ca şi la ediţiile anterioare, de un public numeros. În cadrul evenimentului cultural, oameni de cultură din Suceava, dar şi din ţară, au susţinut conferinţe, au lansat cărţi şi s-au bucurat, împreună cu publicul, de câteva momente artistice oferite de tineri suceveni.

Simpozionul a debutat cu Imnul USV, urmat de o scurtă rugăciune rostită de pr. Nicolae Horga, parohul Bisericii Sf. Dumitru din municipiul Suceava. Moderatoarea manifestării culturale de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, asistent univ. dr. Gina Puică, l-a invitat să vorbească mai întâi pe prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector cu imaginea universităţii, care a apreciat că este important pentru universitatea suceveană să găzduiască un astfel de eveniment cultural. El a argumentat acest lucru prin faptul că studenţii universităţii sucevene sunt ajutaţi de profesori nu doar să-şi dezvolte competenţele. „Alături de competenţe, încercăm să le formăm şi caracterele, să-i formăm ca oameni”, a spus prof. univ. dr. Ştefan Purici.

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, prezent la eveniment, a spus printre altele că „Bartolomeu Anania rămâne nemuritor prin valoarea celor create de el, dar mai ales prin statornicia lui sufletească cu care a înfruntat greutăţile”. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adăugat că Mitropolitului Bartolomeu Anania este „un model de echilibru al trăirii vieţii”, un om care a înţeles că „trebuie să lupţi pentru a creşte valorile naţionale şi a contribui cu ceva la îmbogăţirea acestui tezaur”. Chiar dacă a stat în închisoare, i s-au pus cătuşe, „inima, mintea Mitropolitului Bartolomeu Anania au rămas libere şi s-au dăruit total culturii naţionale”, a mai completat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Prezentări, lansări de carte

În cadrul evenimentului au susţinut conferinţe pr. Jan Nicolae, lector dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, care a prezentat tema „Tradiţia predicii împotriva corupţiei spirituale de la Antim Ivireanul la Bartolomeu Anania”, în contextul în care Sfântul Sinod a declarat 2016 ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”; pr. Remus Onişor, conf. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia; monahia Elena Simionovici, de la Mănăstirea Voroneţ, care a vorbit despre „Valeriu Anania – prozator <Străinii din Kipukua>”; arhim. Grichentie Natu, prof. dr. la Seminarul Teologic „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, care a conferenţiat pe tema „ÎPS Mitropolit Bartolomeu Anania, Pastor şi Mărturisitor al Ortodoxiei”, iar Geta Moroşan, lector univ. dr. la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a vorbit despre „<Albumiţa> sau despre sensul adevăratei înălţări”.

Tot ieri au avut loc şi câteva lansări de carte: Valeriu Anania, „Fântâna lacrimilor” - teatru inedit, ediţie critică şi prefaţă Aurel Sasu; Dumitru Ichim, „Psaltirea apocrifă a dreptului Iov” - poeme, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, prefaţă de Aurel Sasu; Dumitru Ichim, „Aşa-i cânta îndrăgostitul din Sumer” - poeme de dragoste, cuvânt înainte de Horia Ion Groza, Maria-Daniela Pănăzan, prefaţă de Anca Tănase. Au prezentat: prof. univ. dr. Aurel Sasu şi directorul Editurii Şcoala Ardeleană, Vasile George Dâncu.

Evenimentul cultural a fost organizat de Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare Suceava şi Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Parohia Şcheia I, Suceava, Fundaţia Social Culturală „Victoria” Suceava.

 

Momente artistice

Momentele muzicale au fost susţinute de elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava şi de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, dirijor elevul Alexandru Siminiuc, coordonator pr. prof. Lucian Tablan Popescu. Astăzi, 23 ianuarie, de la ora 10:00, la Mănăstirea Dragomirna va avea loc slujba de pomenire a ÎPS Mitropolit Bartolomeu Anania. Comitetul de organizare al întregului eveniment este format din: prof. dr. Maria Teodoreanu (Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare - ASSED Suceava), prof. Oana Onesim (ASSED Suceava), preot Bogdan Ivanov de la Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca, asist. univ. dr. Gina Puică de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, stavrofora Macrina Săuciniţanu, stareţa Mănăstirii Dragomirna, ing. Viorel Nuţu şi redactor-şef Tiberiu Avram (Fundaţia Social Culturală „Victoria” Suceava), preot Cezar Onesim (Parohia Şcheia I - Suceava), prof. Ştefania Macovei (ASSED Suceava), prof. Valentina Filip (ASSED Suceava). Sponsorii evenimentului sunt SC Werta Prod Com SRL, SC Matelo Com SRL, SC Teovet SRL. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conferinţe, lansări de carte şi public numeros la Simpozionul „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”, ediţia a III-a.
 Vizualizări articol: 2065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Conferinţe, lansări de carte şi public numeros la Simpozionul „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”, ediţia a III-a3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tășcuțe cu portocale Sunt clătite cu multă, multă umplutură, aromate, delicate, care mai și arată bine pe orice masă festivă.Avem nevoie de:6 foi de clătită obișnuite ( din 2 ouă, lapte și făină), 250g cremă de brânză sau brânză de vacă cu... Citeşte