Un sucevean a cheltuit miliarde de lei vechi pentru a pune pe picioare o păstrăvărie, dar a ajuns la exasperare din cauza pierderilor și a cheltuielilor suplimentare pe care le înregistrează în urma disfuncțiilor în alimentarea cu energie electrică a pompelor de apă. El a reclamat situația la E.ON Moldova încă din 2009, când a început investiția, apoi în primăvara anului trecut, dar problemele nu au fost remediate nici acum.
Iustin Bîrsan, proprietarul păstrăvăriei, ne-a declarat, ieri, că prima dată a reclamat problemele în scris la E.ON în octombrie 2014, când a solicitat remedierea nivelului de tensiune și eliminarea fluctuațiilor, din cauza cărora i s-a defectat un generator trifazat de tensiune. De asemenea, a transmis firmei și rugămintea de a fi anunțat telefonic atunci când efectuează lucrări în rețea și trebuie întreruptă alimentarea cu energie electrică. O lună mai târziu, a primit răspuns din partea companiei că în perioada reclamată de el că au fost probleme, în evidențele E.ON nu sunt înregistrate deranjamente sau lucrări programate care să fi condus la întreruperi de energie electrică și i s-a recomandat să își verifice propria instalație, reprezentanții firmei precizând că instalația lor de distribuție a fost controlată și este în regulă.
”Toată instalația electrică de la păstrăvărie este nouă și construită conform normativelor. Am cumpărat și un stabilizator de tensiune, dar degeaba. Nu sunt reclamagiu, dar nu mai pot. Fie curentul este slab, fie sunt fluctuații de tensiune și îmi sar siguranțele”, ne-a spus Iustin Bîrsan.
Iustin Bîrsan intenționează să dea în judecată compania E.ON
Cum problemele nu s-au remediat și a pierdut trei tranșe de puiet de păstrăv – 80.000, 60.000 și 40.000 de puieți, a cumpărat și un generator Diesel, care funcționează aproape noapte de noapte. De asemenea, a montat și o instalație de alarmă, care să-l avertizeze pe telefonul mobil de fiecare dată când sar siguranțele și se întrerupe astfel alimentarea pompei de apă. ”Plătesc 2.000 de euro pe an factura la electricitate. De la 1 ianuarie, am mai plătit 6 milioane de lei pe motorina pentru generator. Am cheltuit miliarde de lei cu această afacere, am investit suplimentar în generator, stabilizator de tensiune, și pierd mii de euro pentru că E.ON nu își verifică instalațiile. Am ajuns o nație de dobitoci, fac toți ce vor cu noi”, a spus revoltat Iustin Bîrsan.
El ne-a arătat lista cu avertizări de pe telefonul mobil, din care se vede că numai în ziua de 20 ianuarie a avut 38 de alarme că au sărit siguranțele.
În urma unei a doua reclamații pe care a făcut-o la E.ON, înregistrată în data de 18 mai 2015, a primit răspuns în iunie, anul trecut, și a fost informat că a fost întocmită o notă de constatare pentru montarea unui analizor calitate energie electrică. ”După evaluarea datelor înregistrate de analizoare, se vor stabili măsurile care se vor lua în cazul în care nivelul tensiunii nu respectă standardul de performanță pentru activitatea de distribuție a energiei electrice”, i-au comunicat reprezentanții E.ON în data de 15 iunie 2015.
Aceste analizoare au fost montate abia în data de 21 ianuarie 2016, după opt luni de la data reclamației. Pentru o măsurătoare relevantă, trebuie lăsate să funcționeze cel puțin o săptămână.
Iustin Bîrsan ne-a mai declarat că intenționează să acționeze compania E.ON în judecată și să ceară daune pentru toate pagubele produse. În sprijinul acțiunii sale, omul de afaceri are și o listă cu semnăturile a 16 vecini, care s-au confruntat cu problema variațiilor de tensiune în alimentarea cu energie electrică.






