Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2016 - Anul XXI, nr. 18 (6131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Sărbătoare

Bază sportivă modernă, inaugurată la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” la ceas aniversar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava a celebrat vineri, 22 ianuarie, 155 de ani de la înfiinţare, festivitatea aniversară fiind marcată de prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, demnitari din cadrul Ministerului Educaţiei, directori de deconcentrate, universitari, elevi, absolvenţi, foşti şi actuali dascăli.

Ceremonia sărbătoririi celei de-a CLV-a aniversări a fost consacrată inaugurării noii baze sportive a instituţiei, o sală de sport modernă, începută în urmă cu opt ani de zile, şi ale cărei costuri s-au ridicat la suma de două milioane de euro.

Astfel, începând cu aceste zile, la Colegiul „Ştefan cel Mare” se poate vorbi de o infrastructură ce se ridică la standardele educaţionale ale mileniului III, infrastructură în acord cu prestigiul instituţiei, cu performanţele elevilor şi ale dascălilor.

Baza sportivă a colegiului are la parter o sală de forţă, o sală de tenis de masă, o sală pentru gimnastică şi patru vestiare, iar la etaj, o sală omologată pentru baschet şi volei, cu o tribună de 200 de locuri.

 

19 medalii internaţionale în vitrina colegiului

„Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi trebuie un gram de iubire ca s-o înţelegi”. Cu aceste cuvinte aparţinând istoricului Nicolae Iorga şi-a început directorul Dan Popescu cuvântul adresat oaspeţilor manifestării. Făcând referire la câteva importante repere istorice, acesta a mărturisit că povestea şcolii ştefaniste are patru etape de evoluţie – perioada imperială (1860-1919), perioada interbelică, în cadrul căreia prestigiul şcolii a fost recompensat cu o vizită regală, perioada comunistă şi perioada ultimului sfert de veac.

Directorul colegiului a amintit şi de palmaresul educaţional al elevilor instituţiei, subliniind că în vitrina şcolii strălucesc 19 medalii obţinute la olimpiadele internaţionale de fizică, matematică, informatică, chimie, biologie, artă plastică, inventică şi lingvistică. Acesta i-a invocat şi pe absolvenţii colegiului care sunt admişi la universităţi de prestigiu ale lumii (Oxford, Cambridge) şi, în mod deosebit, pe cei doi absolvenţi, unul candidat, celălalt laureat al premiului Nobel – profesorul şi scriitorul Norman Manea (promoţia 1954) şi inginerul chimist Gheorghiţă Creţu.

„Rugăm să fim iertaţi de o lipsă tot mai necesară de modestie, dar mai afirmăm: Colegiul Naţional <Ştefan cel Mare> nu este numai una dintre şcolile sistemului, este o instituţie în care generarea educaţiei de calitate este darul generoşilor noştri întemeietori şi înaintaşi. În asentimentul elevilor şi profesorilor colegiului şi în spiritul reciprocităţii gramului de iubire, mulţumim încă o dată tuturor celor care au contribuit la transformarea statutului de ştefanist într-o stare de spirit”, a mai transmis Dan Popescu.

 

Diplome şi distincţii

Reprezentanţii colegiului au oferit plachete celor care au contribuit la finalizarea sălii de sport, investiţie care semnifică intrarea într-o nouă etapă istorică, precum a afirmat conducerea unităţii.

Au primit cea mai înaltă distincţie a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, respectiv Diploma şi Placheta de Onoare, următorii: Cătălin Ioan Nechifor – preşedintele CJ Suceava, Ion Lungu – primarul municipiului Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu – deputat, Ovidiu Donţu – senator, Gheorghe Flutur – senator, Cristian Adomniţei – preşedintele CJ Iaşi, Angela Zarojanu – consilier la Prefectura Suceava, Florin Sinescu – consilier la Prefectura Suceava, Cezar Grozavu – de la Ministerul Dezvoltării Regionale. 

Referitor la cei opt ani necesari finalizării investiţiei, Cristian Adomniţei, absolvent al colegiului, a spus: „Copiii care acum opt ani erau în clasa a V-a, iar azi sunt în casa a XII-a, termină liceul, nu au apucat să se bucure de facilităţile sportive care sunt astăzi. În schimb, toţi cei care vor veni vor avea o sală care, cred eu, face să se fi meritat aşteptarea”.

„Este ferma mea convingere că soluţia Sucevei va fi şi a fost educaţia. Inima mea bate la unison pentru educaţie, pentru Liceul <Ştefan cel Mare> şi voi aduce în discuţie şi Universitatea <Ştefan cel Mare>. Dacă Suceava are un viitor, el este indisolubil legat de succesul Liceului <Ştefan cel Mare>, de succesul Universităţii, de al celorlalte colegii de performanţă”, a conchis preşedintele CJ Iaşi, .

Tot Diploma şi Placheta de Onoare au primit Gabriel Liviu Ispas – secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Constantin Harasim – prefectul judeţului, Gheorghe Lazăr – inspector şcolar general, Gabriela Scuraru şi Constantin Cuciurean – inspectori şcolari adjuncţi.

Cei aflaţi la cârma colegiului au ţinut să-şi exprime recunoştinţa faţă de foşti directori şi adjuncţi ai instituţiei, cei care împreună cu profesorii au menţinut liceul în elita învăţământului românesc – directorii Rodica Alexandru, Oltea Cornelia Scutaru, Gheorghe Nesteriuc şi adjuncţii Aurel Ulsamer, Marian Scheffel, Octavian Mircea Nestor şi Dan Dumitru Hristea.

 

„Profesorul român e demotivat”

În calitate de reprezentant al Ministerului Educaţiei, secretarul de stat Gabriel Liviu Ispas a invitat profesorii să se implice în luarea deciziilor care privesc reforma în învăţământul preuniversitar.

„Vorbim astăzi despre reformă curriculară, despre rezultate. Noi considerăm că învăţământul nu se poate face din birou, că politicile educaţionale nu trebuie făcute în birou, ci după o consultare reală cu cei care ne sunt parteneri. Vă invit pe toţi să vă exprimaţi în legătură cu ce se întâmplă în educaţie, nu vă fie teamă să fiţi critici, nu vă fie teamă să participaţi la viitoarele concursuri de ocupare a funcţiilor de directori, să vă implicaţi în societate. Dacă vă va fi teamă, generaţiile care astăzi se uită la dumneavoastră cu încredere şi cu speranţă vor eşua”, a declarat Ispas.

Acesta a recunoscut că învăţământul românesc este subfinanţat, iar profesorii sunt demotivaţi, cu toate că aceştia reprezintă principalii vectori ai schimbării.

„Profesorul român e demotivat. Profesorul român este privit nu ca principalul promotor al dezvoltării, ci ca unul oarecare. Aici este eroarea. Fără un profesor în care să ne punem toată încrederea, pe care să-l gratulăm, fără a-i da posibilitatea ca elevii să facă un învăţământ de calitate, nu putem să mergem mai departe”, a mai transmis demnitarul.

 

Imnul colegiului, interpretat în premieră la ceremonia de vineri

Pe urmele cunoscutului compozitor Ciprian Porumbescu, prestigios elev al liceului, corala de fete care-i poartă cu onoare numele a interpretat, în cadrul festivităţii de vineri, în premieră, imnul liceului, pe versuri de Ion Cozmei, muzica Andrei Tofan.

De asemenea, festivitatea s-a încheiat cu o evoluţie a Coralei de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, coordonată de preotul prof. Lucian Tablan Popescu.

Apreciate de întreg auditoriul, fetele şi-au confirmat valoarea deja recunoscută, în luna iulie 2015, la European Choir Games & Grand Prix of Nations, din oraşul german Magdeburg. Echipa de aur a colegiului a obţinut atunci două medalii, una de aur la secţiunea „Champions Competition” şi una de argint la secţiunea „Folklore”.

Totodată, în 2014, corala şi-a adjudecat o medalie de aur la Festivalul Internaţional „Franz Schubert”, de la Viena. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bază sportivă modernă, inaugurată la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” la ceas aniversar.
 Vizualizări articol: 3338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 6 voturi
Bază sportivă modernă, inaugurată la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” la ceas aniversar3.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tășcuțe cu portocale Sunt clătite cu multă, multă umplutură, aromate, delicate, care mai și arată bine pe orice masă festivă.Avem nevoie de:6 foi de clătită obișnuite ( din 2 ouă, lapte și făină), 250g cremă de brânză sau brânză de vacă cu... Citeşte