Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 87 (8004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Eveniment cultural

”In Memoriam. Dialoguri”, un volum de interviuri lansat marți la Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un eveniment cultural de excepție s-a derulat în cursul după-amiezii de marți, în cadrul Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului”, parte a Ansamblului Arhitectural In Memoriam din preajma Palatului de Justiție din Suceava.

În cadrul întâlnirii cu o audiență numeroasă părintele dr. Viorel Ioan Vârlan, parohul lăcașului de cult, a lansat volumul de interviuri ”In memoriam. Dialoguri”, care a marcat și apariția numărului 100 al revistei ”In memoriam”, la 25 de ani de la lansarea primului număr.   

Despre părintele dr. Viorel Ioan Vârlan a vorbit moderatorul întâlnirii, Arhidiaconul Vasile Demciuc, din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care s-a adresat audienței:

”Părintele dr. Viorel Ioan Vârlan a știut de ani de zile ceea ce înseamnă nu numai slujirea în Sfântul Altar, ci să arate și ceea ce înseamnă a fi omul de cultură, să țină legătura cu cei care știu și au un condei. Publicația atât de frumos intitulată ”In Memoriam”și pornită cu mulți ani în urmă a ajuns la cel de-al 100-lea număr, iar numele arată că acest fapt se întâmplă într-un loc de aducere aminte a ceea ce a însemnat cândva clădirea din preajma acestei biserici, fosta închisoare comunistă, un loc de suferință, durere și lacrimi pentru mulți oameni. Prin aceste rânduri adunate ”In memoriam” în această carte cu o copertă sobră, pe care apare macheta bisericii și sigla prestigioasei edituri ”Glasul Istoriei”, este prezentată cititorului o succesiune de dialoguri cu oameni mari, unii dintre ei rămași doar umbre în amintirea și inimile noastre.”

 

Ani de activitate bogată în slujba credinței și a culturii

În 1994 ÎPS Pimen l-a chemat la Suceava pe părintele Viorel Ioan Vârlan, aflat atunci la parohia din Părhăuți, dându-i sarcină ridicarea unei biserici monument pentru cei care au suferit în închisoarea de trist renume. Alături de el s-au adunat oameni de ajutor, între care dr. Dragoș Corlățeanu, împreună cu care în anul 1995 a fost înființată Fundația ”In memoriam”, în care au fost cooptate personalități ale Bucovinei. În 1996 a început construcția bisericii actuale, iar vizitele făcute de preot în comunitățile românești din America, precum și călătoriile bogate ale domniei sale l-au adus în contact cu mari personalități ale vremii, cu care a avut intense dialoguri despre trecut, dar și despre intențiile acelei perioade. Au apărut astfel atunci primele interviuri cu acești importanți oameni, iar exemplul unor comunități din acele locuri de a publica buletine periodice i-au dat ideea realizării unei reviste locale, în care pot fi așternute gândurile și intențiile, revistă apărută sub denumirea ”In memoriam”. Revista a apărut de atunci în mod permanent în cei 25 de ani scurși, ajungând astăzi la cea de a 100-a apariție.

 

O carte despre eroi și personalități importante ale neamului românesc

Părinte dr. Viorel Ioan Vârlan a mărturisit în cadrul întâlnirii: ”Am dorit ca la acest număr 100 să sărbătorim și apariția acestei reviste, iar lansarea acestei cărți de dialoguri ”In Memoriam” m-am gândit să o facem în Postul Mare, pentru ca prin acest gest de sărbătorire a revistei și a cărții, să comemorăm și pomenim pe cei care sunt de fapt personajele principale ale acestei scrieri, eroi ai neamului românesc. Cartea conține 33 de interviuri, primul dintre ele fiind luat bunicului meu de 94 de ani, atunci când m-am întors din Statele Unite, care de-a lungul vieții lui mi-a povestit de întâlnirile avute cu marele Nicolae Titulescu.”

Cel care a scris un cuvânt înainte despre volumul lansat, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, s-a adresat și el audienței: ”Vă mărturisesc că am fost unul dintre primii lectori ai cărții și vă sfătuiesc să o citiți, se parcurge foarte ușor pentru că este ca o poveste, apropos de faptul că istoria este cea mai frumoasă poveste. Mă bucur că suntem atât de mulți alături de Viorel în această zi, pentru că ceea ce se întâmplă azi aici este un act de cultură în sine. Despre părintele Vârlan  pot să vă spun că este un om extrem de serios, care a reușit să facă în paralel atâtea activități, cu toate importante. După teza de doctorat, dusă la îndeplinire de Viorel cu mare succes, am rămas prieteni și sper din tot sufletul să mai facem lucruri frumoase împreună. Felicitări, părinte, pentru tot ceea ce ai făcut aici!”

Activitatea preotului dr. Viorel Ioan Vârlan a fost recompensată de-a lungul timpului cu numeroase premii și distincții, acesta fiind astăzi inclus în Enciclopedia Bucovinei și în volumul Dicționar al Personalităților Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”In Memoriam. Dialoguri”, un volum de interviuri lansat marți la Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din Suceava.
 Vizualizări articol: 1023 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”In Memoriam. Dialoguri”, un volum de interviuri lansat marți la Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei