Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mai 2017 - Anul XXII, nr. 115 (6531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Viaţă, teatru şi circ

Musicalul „Leul Ra“, o poveste cu lacrimi, hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe scena Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava a avut loc duminică seară, 21 mai, musicalul „Leul Ra”, o poveste emoţionantă, care te face cu greu să-ţi opreşti lacrima care tocmai vrea să alunece pe obraji, dar şi cu hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă. Spectacolul compus de Marius Popa şi regizat de Cezar Ghioca, cu actori ai Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sf. Gheorghe, alături de cântăreţii Dalma Kovacs şi suceveanul Ciprian Teodorescu, doi foşti concurenţi de la Vocea României, au adus în oraş lumea fascinantă a circului Mondoludi, o lume plină şi de suferinţe, de dureri ascunse, de războaie interioare, de răzvrătiri.

Am asistat la un spectacol de aproape trei ore cu pauză, în care printre zâmbete şi lacrimi în colţul ochilor am descoperit, de fapt, ceea ce spunea şi Ciprian Teodorescu, care a interpretat rolul principal - Leul Ra, că „toate animalele din circ sunt arhetipuri umane, sunt tipologii de oameni şi nu există om care să nu fie cuprins în distribuţie”. În funcţie de starea pe care a avut-o fiecare spectator, de cum s-a văzut „distribuit” în piesă, a râs, a plâns, „năucit” de incursiunea pe care a făcut-o alături de adevăratele personaje de la circ, într-o lume aparent diferită, dar de fapt atât de asemănătoarea cu a noastră. Viaţă, teatru şi circ.

 

Pe nisipul arenei...

În repetate rânduri, actorii îi anunţă pe spectatori că „E circul în oraş”, cu saltimbanci, animale dresate, numere de apariţie şi dispariţie, iluzionism şi, vedeta companiei conduse de Mister K. (rol interpretat de Sebastian Marina), fiorosul Leu Ra, care, îmbrăcat într-o platoşă de oţel, sare în faţa gloanţelor. Nisipul arenei, lumea Mondoludi nu este ceea ce pare. Această lume scoate la iveală ambiţii, rivalităţi, depresii, patima jocului de cărţi, multe iluzii, pe care de multe ori le întâlnim şi în arena vieţii noastre.

Personajele din arena circului („Hamsterul Fofi”, „Nevăstuica Kika”, „Foca Didina”, „Macarillo”, „Elefantul Momo”, „Iagoneril”) cred că sunt „toţi pentru unu”, dar acest unu este doar dresorul Mister K., directorul circului. Regizorul şi textierul Cezar Ghioca, împreună cu compozitorul Marius Popa, reuşeşte să alterneze în spectacol momentele vesele cu momentele triste, chiar tragice, astfel că, la fel ca şi în viaţa reală, nu doar în circ, lucrurile bune şi lucrurile rele se întrepătrund.

 

Însetat de libertate

Leul Ra, vedeta circului, acela care-i aduce cei mai mulţi bani lui Mister K., refuză să mai intre în arenă, sătul de aplauze, tânjind după o libertate de care nu ştie absolut nimic. Poate doar în vis. Încurajat şi de iubirea pe care i-o poartă fiicei lui Mister K., Cabiria, rol interpretat de Paula Rotar, Leul Ra, însetat de libertate, încearcă să părăsească definitiv circul, doar că până să-l înfurie pe directorul circului are de înfruntat colegii de arenă.

Regizorul Cezar Ghioca a spus că Leul Ra poate întruchipa „nevoia unui personaj supradotat de a-şi împlini potenţialul pe care nu şi-l poate împlini într-o societate care-l constrânge“. Planul de evadare pus la cale de Cabiria, „bântuită” de amintirea mamei (rol interpretat de Dalma Kovacs), dar şi de propriile visuri neîmplinite, eşuează. Cu toate acestea, spectacolul se încheie în mod neaşteptat. În ciuda aparenţelor şi a conflictelor interioare de pe arena circului, viaţa învinge moartea şi spectatorul pleacă cu speranţa că trebuie doar să creadă şi să lupte pentru propriile aspiraţii, pentru ca acestea să fie atinse.

 

O echipă de profesionişti

Povestea Leului Ra a fost foarte bine pusă în scenă de luminile lui Bako Zsigmond, sugerând perfect atmosfera de circ, de aranjamentul orchestral al lui Gabriel Pîndici, de antrenamentul vocal asigurat de Luiza Zan, de costumele Elenei du Soleil, de decorul Ralucăi Alexandrescu, de machiajul lui Beteg Zsuzsa, precum şi de coregrafia lui Bordás Attila. Jocul actoricesc, mişcările scenice, vocile şi textele foarte bine alese au contribuit la succesul „Leului Ra”, un musical care merită văzut şi revăzut.

Zilele Teatrului „Matei Vişniec”, ediţia I, s-au încheiat duminică seară odată cu „Leul Ra”, în aplauze, cu publicul ridicat în picioare, care a chemat şi rechemat actorii pe scenă, pentru a le mulţumi şi a-i răsplăti pentru un spectacol de excepţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Musicalul „Leul Ra“, o poveste cu lacrimi, hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă.
 Vizualizări articol: 1615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Musicalul „Leul Ra“, o poveste cu lacrimi, hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei