Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mai 2017 - Anul XXII, nr. 115 (6531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Necaz după necaz

Incendiu la un complex de locuinţe sociale din Gura Humorului, în care erau cazaţi în jur de 40 de oameni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un complex de locuinţe sociale din Gura Humorului a luat foc din zona acoperişului ieri dimineaţă şi, deşi a fost oprit relativ repede de pompieri, focul a lăsat pagube mari în urmă. Cea mai mare problemă este că în imobil locuiau 15 adulţi şi 23 de copii, iar aceştia nu mai au momentan unde sta. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Primăria Gura Humorului mai are de gestionat şi problema celor 68 de familii sinistrate după groaznicul incendiu de la mansardele blocurilor din spatele Catedralei din oraş, din noaptea de 12 spre 13 aprilie.

 

Ipoteză: Un calorifer lăsat în priză de o persoană care locuia clandestin în pod

Alarma de incendiu s-a dat în jurul orei 8.45 dimineaţă. Localnicii care au sunat la 112 au relatat că iese fum de sub acoperişul imobilului. Incendiul avansase mocnit destul de mult.

Pompierii militari ai Gărzii de Intervenţie Gura Humorului au intervenit la faţa locului cu trei autospeciale cu apă la imobilul tip parter, etaj şi mansardă.

„La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la nivelul acoperişului, existând pericolul de propagare la întreaga construcţie şi la clădirile învecinate. Până la sosirea salvatorilor, persoanele aflate în imobil, 15 adulţi şi 23 de copii, s-au evacuat”, se arată într-un comunicat al pompierilor militari suceveni.

Pompierii au reuşit să lichideze în totalitate incendiul puţin după ora 12.00.

Acoperişul a fost distrus pe 300 de mp. De asemenea, s-au degradat camerele de locuit, obiecte de mobilier şi aparate electrocasnice. Cum pompierii au intervenit cu multă apă pe acoperiş, locuinţele sunt grav afectate şi de apa scursă.

Din primele cercetări ale pompierilor rezultă că focul a izbucnit prin efect termic, generat de un aparat electric de încălzire lăsat sub tensiune.

Respectivul calorifer era amplasat în pod, unde se pare că locuia clandestin o persoană care l-a lăsat în priză şi a plecat.

 

Asistaţii social vor fi mutaţi în altă parte

Din păcate, deşi clădirea a fost salvată, situaţia nu este prea roz. Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, ne-a declarat că nu se pune problema ca cineva să mai poată sta în acele locuinţe, cel puţin până când un expert se va pronunţa cu privire la riscuri: „Clădirea este foarte veche, iar camerele sunt destul de afectate. Vom găsi o soluţie urgentă pentru familiile care stăteau în aceste locuinţe sociale, luăm în calcul şi varianta amenajării unor locuinţe modulare”.

O parte din familiile care stăteau în aceste locuinţe sociale nu au o imagine prea bună în oraş, fiind cunoscute pentru scandaluri dese şi stricăciuni provocate prin casele în care au stat.

 

Necaz după necaz la Gura Humorului

Din păcate, administraţia locală din Gura Humorului este într-o situaţie extrem de delicată.„Avem 50 de familii care încă nu s-au putut muta în apartamentele din blocurile afectate de incendiul de luna trecută, plus încă 18 care aveau apartamente la mansarde şi nu mai au nimic. Abia identificasem o serie de soluţii pentru aceste familii şi a apărut această nouă problemă”, a precizat Marius Ursaciuc.

În noaptea de 12 spre 13 aprilie, în urma unui incendiu devastator, au ars complet 18 apartamente de la mansardele a două blocuri, iar alte 50, de la parter până la etajul IV, au fost afectate grav.     

Dacă în cazul celor 50 de familii locuinţele lor urmează a fi racordate la energie electrică, iar treptat acestea vor putea să facă reparaţii şi să se mute, cea mai grea situaţie este în cazul celor 18 proprietari ale căror apartamente au ars în totalitate. Soluţia propusă acestora de administraţia locală din Gura Humorului este ca locuinţele lor să fie ridicate la sol, pe un teren care va fi pus la dispoziţie gratuit.

Aceşti păgubiţi ar urma să se reunească într-o asociaţie care să adune fonduri la comun pentru ridicarea locuinţelor. Banii ar urma să vină din fondurile de urgenţă de la Consiliul Judeţean Suceava, Agenţia de Prestaţii Sociale şi din donaţii.

În ceea ce priveşte ajutoarele de urgenţă, doar ceva mai mult de jumătate din familii s-ar încadra pentru a încasa ajutoarele financiare, cel puţin deocamdată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incendiu la un complex de locuinţe sociale din Gura Humorului, în care erau cazaţi în jur de 40 de oameni.
 Vizualizări articol: 2782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Incendiu la un complex de locuinţe sociale din Gura Humorului, în care erau cazaţi în jur de 40 de oameni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei