Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 aug 2016 - Anul XXI, nr. 185 (6298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Festival Medieval

Statuile vii care promovează Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun a Sucevei au reapărut în oraș

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua de doliu naţional de sâmbătă, 13 august a.c., decretată în memoria Reginei Ana, soţia Regelui Mihai I al României, a modificat programul stabilit iniţial pentru Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun a Sucevei, care are loc în perioada 11-14 august. Astfel, au fost anulate spectacolele muzicale, păstrându-se manifestările care nu încalcă hotărârea de guvern adoptată în data de 3 august a.c., care precizează că ”instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător” în ziua de 13 august, decretată zi de doliu.

Personajele care anunţă sucevenilor şi turiştilor că se apropie Festivalul Medieval şi-au făcut deja apariţia în Suceava, odată cu cele trei statui vii şi două statui vii levitante, care în zilele de 8, 9, 10 şi 11 august, între orele 10.30-11.30, 16.00-17.00 şi 19.00-20.00 sunt prezente pe esplanada Casei Culturii, în faţa Primăriei Suceava şi în cartierele George Enescu, Obcini şi Burdujeni. Din 11 august apar şi două personaje pe catalige, de la ora 19.00 la 22.00, în prima zi, şi între orele 10.00-11.00, 15.00-16.00, 18.00-19.00 în zilele de 12, 13 şi 14 august, precum şi toboşarul de la Sighişoara. Tot în data de 11 august, de la ora 20.00, are loc tradiţionala paradă cu făclii a celor aproximativ 300 de cavaleri şi domniţe, din zona Bisericii „Sf. Mina” până la Cetatea de Scaun. În Cetatea de Scaun, de la ora 20.00 la 22.00 vor avea loc două concerte, cu Cimpoierii din Transilvania, muzică medievală şi tradiţională, şi Asociaţia Armonis Iaşi - muzică renascentistă pentru lăută şi voce.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat că, în plus faţă de ediţiile anterioare, în şanţul de apărare vor fi zilnic spectacole cu focuri şi lasere, a crescut numărul păsărilor de pradă cu care sunt oferite spectacole de dresaj, a fost deschisă expoziţia permanentă, iar vizitatorii pot face plimbări călare sau cu trăsura trasă de ponei (pentru copii), în şanţul de apărare. De asemenea, a crescut numărul trupelor care prezintă spectacole.

Vineri, programul festivalului se derulează în Cetatea de Scaun - Pulberărie, Zidul de vest, Zidul Alexandru cel Bun, Şanţul de apărare, de dimineaţă, de la ora 10.00, până aproape de miezul nopţii, cu pauză de spectacole de la 13.10 la 15.00. După-amiază, manifestările sunt completate şi în Muzeul Satului Bucovinean, de la ora 17.00 până la 19.45, cu un concert al Asociaţiei culturale Friedrich Schwartz, care va cuprinde cântece din culegerile lui Anton Pann şi Alexandru Voevidca, şi cu muzică medievală şi tradiţională, interpretată de Cimpoierii din Transilvania. Deschiderea oficială a Festivalului Medieval este programată de la 17.30 la 17.45, când actorul Marius Rogojinschi va veni în faţa publicului cu monologul lui Ştefan cel Mare din piesa ”Apus de Soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

 

Lupte cavalereşti, concursuri de tir cu arcul, aruncarea suliţei, cântece şi dansuri medievale

În prima parte a zilei de vineri, oaspeţii Cetăţii se vor întâlni cu Trupa Anacronism, cu spectacolul „Viclenia Regelui”, cu Străjerii Cetăţii Bistriţa, cavalerii din Cetatea Bârsei, în turnir, Cavalerii de Mediaş – prezentare de arme, cu Ordinul Solomonarilor şi Straja Cetăţii Sucevei, într-un spectacol interactiv cu publicul, cu prezentarea armelor şi tehnicii militare. Ordinul Cavalerilor de Hunedoara va face demonstraţii de formaţiuni de luptă, Grupul Terra Ultrasilvana - concurs cu publicul, de tras cu arcul, Paladinii de Terra Medies vor prezenta perioada medievală, trupa Anacronism vine cu spectacolul ”Lupta pentru iubire”, animaţii, iar Ordinul Cavalerilor Lup şi Garda de Mureş organizează o farsă populară interactivă.

După pauza de prânz, de la 15.10, Cavalerii de Mediaş încep cu un turnir, apoi, până seara târziu, ordinele de cavaleri şi străjeri prezintă jocuri şi dansuri medievale, echipamente militare, interacţionează cu publicul, au loc competiţii cavalereşti - lupte şi turniruri etc. De la 21.10 la 21.30, un nou monolog Marius Rogojinschi, Ştefan cel Mare în piesa „Apus de Soare”, iar după lăsarea întunericului sunt programate spectacole cu foc şi lasere, prezentate de Ordinul Solomonarilor, Hypnosis şi Industrial Age of Light.

ŞoimanArt, cu dresaj de păsări de pradă, războinicii cunoscuţi ca ”Fraţii Corb” din Timişoara şi Garda Sighişoara vor fi o prezenţă constantă pe tot parcursul celor trei zile de festival. Tradiţionalul concurs pentru copii ”Descoperiţi Comoara” se desfăşoară dimineaţa.

Sâmbătă, 13 august, programul începe de la ora 10.00, la Zidul de Vest al Cetăţii de Scaun, cu un turnir al Străjerilor Cetăţii Bistriţa şi continuă cu demonstraţii de luptă, realizate de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara. Până la pauza de prânz vizitatorii vor avea ocazia să se familiarizeze cu şcoala de instrucţie a cavalerilor, să participe la concursuri de tras cu arcul şi aruncarea suliţei, să urmărească spectacole cu şoimi dresaţi şi lupte cavalereşti. După ora 15.00 în diferitele locaţii din cetate vor fi prezenţi Străjerii Cetăţii Bistriţa, Paladinii de Terra Medies – Ordinul Cavalerilor Lup şi Garda de Mureş, Grupul Terra Ultrasilvana, Cetatea Bârsei, Cavalerii de Mediaş, Ordinul Solomonarilor, Straja Cetăţii Sucevei, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.

De la 20.50 Oval Production Group prezintă un spectacol cu cai, Giganţii, iar după acesta Ordinul Solomonarilor, Straja Cetăţii Sucevei, Hypnosis au spectacole cu foc şi lasere.

Duminică, ziua începe cu Cavalerii de Mediaş, la ora 10.00. Cavalerii şi străjerii  oferă spectacole şi interacţionează cu publicul, după un program asemănător cu zilele precedente. Închiderea oficială a Festivalului Medieval are loc la ora 19.20, cu monologul lui Ştefan cel Mare, din piesa ”Apus de Soare”, în interpretarea actorului Marius Rogojinschi.

De la ora 20.50, Oval Production Group prezintă ultimul spectacol cu cai din cadrul acestei ediţii a festivalului, spectacolele cu foc şi lasere fiind rezervate pentru finalul evenimentului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statuile vii care promovează Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun a Sucevei au reapărut în oraș.
 Vizualizări articol: 4908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statuile vii care promovează Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun a Sucevei au reapărut în oraș0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei