Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 apr 2016 - Anul XXI, nr. 84 (6197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi artă decorativă „Confesiuni cromatice”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului a avut loc joi vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi artă decorativă cu genericul „Confesiuni cromatice”, realizată de artistul plastic Radu Bercea.

 

O sinteză a creaţiei lui Radu Bercea

Expoziţia, care etalează peste 100 de lucrări în acuarelă, circa 20 de lucrări de grafică şi 13 compoziţii de artă decorativă (executate în tehnica reliefurilor cromatice cu care Radu Bercea s-a impus ca un creator original din arealul bucovinean), a fost prezentată la deschidere de prof. Mihai Camilar, care a apreciat-o ca fiind „o sinteză” a creaţiei artistului humorean.

Diversitatea formelor de expresie plastică (pictură, grafică, artă decorativă) a genurilor (peisaj, natură statică, portret), circumscrierea lucrărilor unor perioade de activitate artistică şi includerea lor în mai multe serii tematice, îndreptăţesc această apreciere.

Cu siguranţă că organizatorii ar fi urmat în continuare scenariul pregătit al vernisajului, dacă n-ar fi apărut un „element perturbator”, Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului, care, nelipsit de la manifestările organizate/găzduite de urbe, a venit să-l felicite pe Radu Bercea, concitadinul pe care l-a gratulat cu câţiva ani în urmă cu titlul de „Cetăţean de onoare”.

Remarcând prezenţa consistentă a publicului („Toţi oamenii de seamă din Gura Humorului sunt aici”), Marius Ursaciuc, care are un bun exerciţiu de moderator/prezentator de evenimente, i-a provocat pe cei prezenţi să-i adreseze lui Radu Bercea cuvintele care consideră ei că sunt potrivite acestui moment.

 

Radu Bercea este ambasadorul nostru, al Bucovinei”

Şi cum Radu Bercea are o mulţime de prieteni şi cunoştinţe nu numai din urbea de domiciliu, ci răspândiţi în întreg judeţul, cuvintele de apreciere, felicitările, urările l-au copleşit.

Cuvinte sincere care au venit din partea membrilor familiei (arh. Oana Scolobiuc, fiica artistului), a confraţilor de breaslă artistică (pictorul Ioan Bodnar), a amicilor, vecinilor, concitadinilor (Constantin Logigan, directorul Casei de Cultură) şi a celor veniţi la Gura Humorului special pentru acest eveniment (prof. Constantin Bulboacă) au reliefat pe deplin calităţile sale de om, de artist, de membru al comunităţii, dar mai ales de prieten de cursă lungă care nu dezamăgeşte niciodată.

„Radu Bercea - aşa cum a spus pictorul Ioan Bodnar - este ambasadorul nostru, al Bucovinei, care prin limbaj plastic este înţeles pretutindeni, pe orice meridian. El este omul care încremeneşte timpul în lucrările lui, imortalizând clipe unice”.

„Radu Bercea - aşa cum a spus cu preţuire pr. paroh Mircea Nuţu, de la Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, referindu-se la anii de temniţă politică ai acestuia - s-a ridicat prin suferinţă şi îl respectăm pentru tot ceea ce face pentru cultura neamului nostru cu osteneală şi cu credinţă!”

 

Analizând confesiunile sale cromatice exclami asemeni psalmistului David: <Cerurile spun slava lui Dumnezeu, iar facerea mâinilor Lui o vestește tăria>”

Am reţinut la final, după ce Radu Bercea le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participarea la eveniment, cuvintele unui alt slujitor al bisericii, dar care are şi calitatea de artist plastic, pr. profesor Emilian Adrian Gavrilean, care l-a apreciat ca fiind „un om cu un suflet sensibil, rafinat, optimist, mereu tânăr și pasionat de ceea ce face”. „Analizând cu atenție confesiunile sale cromatice în acuarelă - a subliniat el - îți vine să exclami asemeni psalmistului David: <Cerurile spun slava lui Dumnezeu, iar facerea mâinilor Lui o vestește tăria>. Din această perspectivă îți dai seama că el nu copiază natura, ci reușește să redea ceea ce este dincolo de materialitatea ei trecătoare, slava divină, frumusețea primordială ajutându-l pe privitor să perceapă cântecul, șoapta, oftatul, taina ei. Tehnica acuarelei nu este la îndemâna oricui. Pentru a realiza fuziunile dintre forme și culori cu ajutorul apei, pentru a păstra forma, volumul, contrastul fără a îmbâcsi lucrarea este nevoie de mult exercițiu”.

„Dar dincolo de talent, de tehnică, de antrenament - a încheiat pr. Gavrilean - este vorba de sensibilitatea unui suflet care străbate prin vârful pensonului, tremurând ușor apa îmbibată de culoare și așternând-o cu grijă, ca o nouă facere a lumii. Apa și lumina nu sunt ele elementele primordiale ale lumii? De culori ce să mai vorbim? Nu sunt ele <fiicele luminii>, cum spunea Paul Evdokimov? Tocmai aici e misiunea artistului și Radu Bercea o demonstrează cu prisosință prin acuarelele sale: aceea de transfigurare a lumii prin frumos”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi artă decorativă „Confesiuni cromatice”.
 Vizualizări articol: 2337 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi artă decorativă „Confesiuni cromatice”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba rădăuţeană Sigur că adevărata ciorbă rădăuţeană, cea creată de doamna Cornelia Dumitrescu, o puteţi găsi numai la Rădăuţi şi numai acolo unde se urmează încă reţeta ei originală. Preparatul este însă acum celebru în toată lumea, acolo unde au... Citeşte