Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 apr 2016 - Anul XXI, nr. 84 (6197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Culpă comună

Doi şoferi, trimişi în judecată pentru un accident mortal: unul a virat fără să se asigure, iar celălalt nu a păstrat distanţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi şoferi implicaţi într-un accident rutier mortal petrecut în august 2014 au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi pentru culpă comună, din ancheta şi expertiza efectuată rezultând că ambii au încălcat reguli de circulaţie care au dus la deznodământul tragic. Elena Doina Olenici, din Horodnic de Sus, care conducea o Dacia Papuc, şi Corneliu Gheţău, din comuna Straja, care conducea un Audi A6, vor fi judecaţi pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Accidentul în urma căruia o femeie în vârstă de 78 de ani a decedat s-a petrecut pe 1 august 2014, pe DN 2H, pe direcţia Rădăuţi - Gălăneşti, în dreptul intersecţiei cu drumul comunal spre Horodnic.

 

Cum s-a petrecut accidentul

Elena Doina Olenici, în vârstă de 46 de ani, conducea Dacia Papuc dinspre Rădăuţi spre Gălăneşti, iar ajunsă la intersecţia cu drumul comunal 45 a virat la stânga, spre localitatea Horodnic de Jos. Din ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi rezultă că femeia a efectuat virajul fără a se asigura suficient, moment în care Dacia a fost lovită violent din spate de autoturismul Audi A6, condus de Corneliu Gheţău, tânărul în vârstă de 23 de ani, din Straja. Acesta din urmă a fost găsit vinovat pentru că nu a păstrat o distanţă corespunzătoare în mers, cauză din care nu a mai avut timp să frâneze.

În urma impactului violent au fost răniţi ambii conducători auto, precum şi două femei, pasagere în Dacia Papuc. Una dintre ele, Oltea Luţa, în vârstă de 78 de ani, a suferit leziuni foarte grave. Diagnosticată cu politraumatism acut închis, traumatism cranian sever, comă gradul III, traumatism toracico-abdominal, traumatism bazin şi hemiplazie stângă, femeia a murit după câteva ore, la Spitalul Judeţean Suceava. Celelalte victime, inclusiv cei doi şoferi, au scăpat cu leziuni uşoare.

 

Vina fiecăruia dintre cei doi inculpaţi

Anchetatorii au explicat în rechizitoriu de ce s-a impus trimiterea în judecată a ambilor şoferi. Astfel, cauza determinantă a accidentului a fost schimbarea direcţiei de mers de către conducătoarea Daciei, fără o semnalizare prealabilă sau cu o semnalizare întârziată (inculpata susţine că a semnalizat) şi fără a se asigura. Femeia a declarat că s-a uitat în oglinda retrovizoare şi nu a văzut nici o maşină. Procurorii au subliniat că zona în care s-a produs accidentul are vizibilitate bună, cu atât mai mult pe timp de zi, astfel că Elena Doina Olenici ar fi trebuit să observe autoturismul Audi dacă, într-adevăr, s-a uitat în oglinda retrovizoare.

De cealaltă parte, cauza favorizantă a accidentului, se arată în rechizitoriu, a fost nepăstrarea unei distanţe suficiente de către şoferul de la volanul autoturismului Audi A6, care, după toate probabilităţile, se pregătea să depăşească Dacia Papuc. Zona în care s-a petrecut accidentul este prevăzută cu indicator de interzicere a depăşirii.

„În situaţia de fapt a producerii accidentului, conducătorul autoturismului marca Audi A6  trebuia să reducă viteza la observarea automobilului Dacia şi să circule în spatele acestuia până la terminarea zonei de interzicere a depăşirii”, au arătat procurorii.

 

Concluzie: dacă măcar unul dintre şoferi era mai atent, tragedia era evitată

„Impactul putea fi evitat de ambii conducători auto dacă ar fi respectat normele rutiere impuse de situaţia de fapt şi de locul producerii accidentului”, este concluzia trasă în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Procesul în care vor fi judecaţi cei doi se va consuma, în prima sa parte, la Judecătoria Rădăuţi.

Până la o decizie definitivă a instanţei, cei doi inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi şoferi, trimişi în judecată pentru un accident mortal: unul a virat fără să se asigure, iar celălalt nu a păstrat distanţa.
 Vizualizări articol: 4481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doi şoferi, trimişi în judecată pentru un accident mortal: unul a virat fără să se asigure, iar celălalt nu a păstrat distanţa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poliţiştii rutieri nu mai sunt văzuţi pe străzi! trimis de
( 9 apr 2016, 14:11:35
De ceva vreme, poliţiştii rutieri suceveni practic nu mai sunt văzuţi pe străzile din Suceava. Astfel, cozile formate la semafoarele sincronizate aiurea, forţarea culorii galbene a semaforului, parcările făcute pe trotuar, în staţii de autobuz sau în mijlocul drumului, ar putea fi evitate dacă poliţiştii de la rutieră s-ar sinchisi să patruleze şi prin municipiul Suceava.
Pentru poliţiştii suceveni par mai importante însă acţiunile tip “Blocada”, desfăşurate cu radarele prin boscheţi şi ieşitul la „ciupeală” pentru a-şi face norma de amenzi şi dosare penale.
La fel de inexistenţi pe străzile oraşului sunt şi anemicii poliţişti locali care au atribuţii pe linie rutieră, dar care sunt trimişi să facă carieră la alungatul băbuţelor cu pătrunjel din preajma pieţelor
1.1  RE: Poliţiştii rutieri nu mai sunt văzuţi pe străzi! trimis de
( 9 apr 2016, 18:14:44
Ii mai gasesti si la shaormaria Pasha unde baga in ei alaturi de taximetristi particulari care-si vaneaza clienti si care blocheaza un sens de mers pe acea alee foarte foarte ingusta. Pacat ca nu se pot posta poze...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba rădăuţeană Sigur că adevărata ciorbă rădăuţeană, cea creată de doamna Cornelia Dumitrescu, o puteţi găsi numai la Rădăuţi şi numai acolo unde se urmează încă reţeta ei originală. Preparatul este însă acum celebru în toată lumea, acolo unde au... Citeşte