Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2014 - Anul XIX, nr. 147 (5656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Dicţionarul limbajului poetic al lui Octavian Goga”, un exerciţiu de pasiune şi tenacitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a avut loc, cu câteva zile în urmă, lansarea lucrării „Dicţionarul limbajului poetic al lui Octavian Goga”, carte care-l are ca autor pe prof. univ. dr. Gheorghe C. Moldoveanu, „un tom impresionant, o introspecţie care trebuie salutată”, aşa cum a remarcat în cuvântul de deschidere, rostit în calitate de gazdă, scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă.

 

„Modul cum este lucrată această carte trădează o trăire uriaşă”

Lucrarea, care poartă eticheta Editurii Academiei Române, apărută la sfârşitul anului 2013, are circa 850 de pagini şi, aşa cum a subliniat prof. univ. dr. Niculina Iacob, care şi-a asumat prezentarea, „se înscrie într-o serie începută în anul 1968 cu <Dicţionarul limbii poetice a lui Eminescu>, lucrare coordonată de Tudor Vianu”.

Gheorghe C. Moldoveanu, după cum a precizat ea, a început acest „proiect ambiţios” cu mulţi ani în urmă, întocmind, pe parcursul anilor, „un număr impresionant de fişe”, pe baza cărora a realizat această lucrare „structurată în două părţi”, care vizează „dicţionarul lexical propriu-zis” şi „frecvenţa cuvintelor în opera poetică a lui Goga, în ordine descrescătoare”.

Lucrarea, care constituie „o forare în însăşi capacitatea de creaţie a unui autor”, este ca „o poezie, care nu impune o grilă de interpretare” şi care „îl obligă pe cititor să-şi dezvolte capacitatea de judecată şi subţirimea gândirii”. „Modul cum este lucrată această carte trădează o trăire uriaşă”, a accentuat Niculina Iacob, iar elaborarea unei asemenea lucrări constituie „un exerciţiu de pasiune şi tenacitate”.

 

„Poezia este prin esenţa ei patriotică, pentru că promovează patria în cuvinte”

Gheorghe C. Moldoveanu a ţinut să sublinieze faptul că, deşi doar numele lui apare pe coperta volumului, mai există un autor a cărui contribuţie se regăseşte în interiorul cărţii. Este vorba de soţia sa, care l-a ajutat şi l-a susţinut în realizarea acestei lucrări. „Eu trag clopotul cel mare - a spus el copleşit de emoţie - clopotul cel mic este al soţiei mele”.

Autorul (pe care deputatul prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu l-a apreciat ca fiind „un om generos, un om de spirit”, care „întruchipează bucuria”, capabil de „şotii lingvistice”) a oferit asistenţei o demonstraţie despre „parfumul cuvintelor”, a vorbit „poetica matematică” a acad. Solomon Marcus, şi, referindu-se la cuvintele cheie din poezia lui Goga despre „înstrăinatul Ardeal”, a subliniat că „poezia este prin esenţa ei patriotică, pentru că promovează patria în cuvinte”.

 

„Nimeni nu va mai putea citi Goga fără a face referire la dicţionarul lui Gheorghe C. Moldoveanu”

Felicitat pentru această „carte-eveniment” (Alexandru Ovidiu Vintilă), care este „o faptă bună întru cinstirea românismului, a culturii şi a limbii române” (prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu), „o carte de importanţă excepţională, cu adevărat remarcabilă... care aduce cultura română în rândul marilor culturi europene” (lector univ. dr. Dorel Fînaru), Gheorghe C. Moldoveanu a spus că a început această „muncă de Sisif” în toamna anului 1965, „la îndemnul profesorului Ion Coteanu”.

„Dicţionarul limbajului poetic al lui Octavian Goga” este, aşa cum a apreciat lector univ. dr. Vasile Ilincan, „o carte fundamentală pentru cultura română, care va deschide noi perspective de cercetare”, o carte care constituie „un reper în cercetarea poeziei lui Octavian Goga”.

„Nimeni nu va mai putea citi Goga, fără a face referire la dicţionarul lui Gheorghe C. Moldoveanu”, a spus în încheiere dr. Alexandrina Ioniţă, directorul Casei Editoriale Demiurg, care a participat la eveniment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dicţionarul limbajului poetic al lui Octavian Goga”, un exerciţiu de pasiune şi tenacitate.
 Vizualizări articol: 1955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Dicţionarul limbajului poetic al lui Octavian Goga”, un exerciţiu de pasiune şi tenacitate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei