Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2014 - Anul XIX, nr. 120 (5629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Nava şcoală <Mircea>, 75 de ani”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus în circulaţie sâmbătă, 24 mai a.c., o emisiune de mărci poştale care celebrează împlinirea a 75 de ani de la intrarea navei-şcoală „Mircea” în serviciul Marinei Militare Române.

 

Nava școală „Mircea”, emblemă a Marinei Militare Române

Emblemă a Marinei Militare Române, velierul „Mircea” păstrează pe punte amintirea multor generații de marinari care și-au desăvârșit aici instruirea. Bastion al călirii caracterelor, al încrederii și al solidarității umane, simbolizând o autentică școală a curajului, profesiei și bărbăției, Nava școală „Mircea”, velierul de tip barc triarborat (cu trei catarge) a fost lansată la apă în toamna anului 1938, la Șantierul Naval „Blohm und Voss” din Hamburg, iar în luna mai a anului 1939 a ajuns în portul Constanța.

Caracteristicile navei sunt: lungimea 81 m, lățimea 12 m, înălțimea arborelui mare 44 m, deplasament 1.650 TDW. Nava are 23 de vele cu suprafața totală de 1.750 mp care îi pot asigura o viteză de 10-12 noduri, în timp ce motorul permite deplasarea cu 9,9 noduri.

Primul voiaj al Navei școală „Mircea” a avut loc între lunile iulie și septembrie 1939 pe ruta Constanța-Palermo-Toulon-Palma de Mallorca-Alger-Constanța. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, nava a fost retrasă pe un braț al Dunării de lângă Brăila pentru a nu fi bombardată de sovietici. În 1944 ea a fost confiscată de armata sovietică, iar după doi ani și îndelungate insistențe ale Ligii Navale Române, ruşii au înapoiat-o statului român.

În 1966 și în perioada 1994-2002, velierul a fost supus unor ample reparații și modernizări, devenind cel mai modern dintre cele de categoria sa, cum ar fi „Eagle” - SUA, „Gorch Fock” - Germania, „Sagres” (III) - Portugalia.

În cei 75 de ani de la prima sa prezență în portul Constanța, velierul „Mircea” a fost implicat doar într-un singur incident major pe mare. Evenimentul a avut loc în 1965, în Golful Biscaya, când cablurile cu care era remorcat s-au rupt din cauza unei furtuni cu vânt de peste 160 km/h și valuri de peste 14 metri înălțime.

Cea mai lungă călătorie a Navei școală „Mircea” a avut loc în anul 1976 când, în perioada 4 martie - 30 septembrie, a parcurs aproximativ 20.000 de mile marine, traversând Oceanul Atlantic, pentru a participa la serbările prilejuite de bicentenarul Statelor Unite ale Americii.

 

Tirajul total al emisiunii este de 98.690 de mărci poştale

Timbrele emisiunii de mărci poştale, având valorile nominale de 1,00 leu și 14,50 lei, ilustrează Nava școală „Mircea” într-o misiune de instrucţie, având toată velatura în bătaia vântului, şi respectiv Ordinul Virtutea Maritimă în grad de Ofiţer cu însemn de Pace, conferit Pavilionului Şcoală Mircea prin Decretul nr. 304/2014, pentru prima dată în existenţa sa.

Colița emisiunii ilustrează în timbru separat imaginea lansării la apă a Navei școală „Mircea”, alăturând în vignetă galionul navei reprezentând bustul domnitorului Mircea cel Bătrân, sculptat în lemn şi colorat ca imagine pictată. Pe fundalul acesteia este reprodusă o gravură cu o imagine de epocă a unor corăbii cu pânze navigând în zona de vărsare a Dunării în Marea Neagră, textul imprimat explicând motivaţia pentru care nava şcoală a preluat numele domnitorului.

Au fost realizate totodată un plic „prima zi” și un produs special, albumul filatelic, emis într-un tiraj limitat de 325 de exemplare, echipat cu blocul de două timbre cu elemente grafice în folio aur și plicul „prima zi”, având ștampila aplicată în clar în folio aur.

Tirajul total al emisiunii este de 98.690 de mărci poştale, din care 75.200 machetate în coli de 32 de timbre, 16.440 în minicoli de şase timbre şi 650 în blocuri de două timbre.

Întregul poştal - plic de corespondenţă având imprimat timbrul emisiunii cu valoarea de 1,00 leu - a fost realizat în 150.400 de exemplare.

Începând cu ziua de sâmbătă, 24 mai, emisiunea de mărci poștale„Nava școală Mircea, 75 de ani”poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Nava şcoală , 75 de ani”.
 Vizualizări articol: 1191 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea de mărci poştale „Nava şcoală , 75 de ani”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei