Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2014 - Anul XIX, nr. 120 (5629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

Tentativă de „rupere” a cartierului Burdujeni Sat de Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un cartier al municipiului Suceava ar putea deveni comună, aceasta fiind dorinţa unui grup de cetăţeni din Burdujeni Sat, nemulţumiţi că au de plătit taxe de oraş, dar condiţiile de trai asigurate sunt ca la ţară.

Nemulţumiţii s-au adresat prefectului Florin Sinescu, cerând organizarea unui referendum, pentru ca locuitorii cartierului să îşi exprime voinţa în această privinţă.

Principalele lor nemulțumiri vizează faptul că multe străzi sunt încă de pământ, nu au canalizare şi nici gaz metan. Mai mult, din cauza condiţiilor dificile, nici un medic de familie nu şi-a deschis cabinet în zonă, iar singura şcoală din cartier, unde învaţă peste 300 de elevi, nu are asistent medical.

 

„Este ceva iluzoriu să faci localitate separată Burdujeni Sat”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, consideră solicitarea lor ca fiind exagerată, dar şi cam iresponsabilă:

„Nu spun că toate lucrurile sunt în ordine în Burdujeni Sat, dar sunt singurul primar care a făcut ceva pentru acest cartier. Am adus apa şi canalizarea, am asfaltat trei străzi importante – Victor Babeş, Plevnei şi Căpitan Grigore Andrei, cele mai circulate străzi, pe care, când ploua, nici nu puteai să mergi în picioare.

Din punct de vedere administrativ, nu văd nici o şansă ca oamenii aceia să se poată gospodări singuri din taxe şi impozite. Din ce se încasează de acolo nu se poate plăti nici măcar paza”, a spus Lungu, care a precizat că locuitorii acestui cartier plătesc cele mai mici impozite din Suceava, fiind încadraţi în zona 4 de impozitare.

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, spune că pentru organizarea unui referendum este necesară, înainte de toate, inițierea unui proiect de hotărâre în Consiliul Local. Dacă iniţiativa va trece de votul consilierilor, va fi organizat şi referendumul.

Nu este prima dată când unii locuitori ai cartierului Burdujeni Sat vor să se separe de Suceava, iniţiative similare făcându-se auzite şi în urmă cu câţiva ani.

Reluarea acestei tematici, acum, este pusă de primarul Sucevei pe seama întâlnirilor electorale avute de formaţiunile politice în cadrul campaniei pentru europarlamentare.

„A scos cineva un porumbel la întâlnirile din campania electorală. Cinci oameni nu sunt reprezentativi pentru un întreg cartier. Este ceva iluzoriu să faci localitate separată Burdujeni Sat, nu se poate administra, nu se autofinanţează”, consideră şeful municipalităţii sucevene.

 

Proiectul de aducere a gazului metan în Burdujeni Sat va fi reluat

„Nu asta este soluţia. La nivelul UE tendinţa este de a face administraţii cât mai mari. Trebuie să ţinem cont de doleanţele cetăţenilor, eu nu am uitat de cartierul Burdujeni Sat, nici de Iţcani.  Le avem în vedere în continuare, sperăm să mai prindem şi fonduri europene pentru dezvoltarea lor, să putem asfalta mai multe străzi în Burdujeni Sat şi Iţcani, plus că sunt veşti bune, că se va modifica legea gazului metan şi vom rezolva această veche problemă. Din păcate, atunci când am avut bani în cont pentru această lucrare, nu am avut temei legal să o facem”, a adăugat Lungu.

Conform legilor în vigoare, primăria nu avea voie să extindă reţeaua de gaz metan din fonduri proprii, pentru că o altă lege o obliga să cedeze gratuit respectiva investiţie operatorului de gaz metan,  E.ON Moldova, adică o companie privată, ceea ce crea alte probleme legale, pentru că e interzis să faci o investiţie cu bani publici şi să o dai unui operator privat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tentativă de „rupere” a cartierului Burdujeni Sat de Suceava.
 Vizualizări articol: 4271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Tentativă de „rupere” a cartierului Burdujeni Sat de Suceava3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nea prelipca.. trimis de
(28 mai 2014, 11:06:12
cum sa faci burdujeni sat comuna..cand tot orasul Suceava intra in aceasta categorie.)))
1.1  RE: Nea prelipca.. trimis de
(28 mai 2014, 12:08:48
Corect. La cum arata Suceava nu suntem departe de evul mediu. Asa ca, cei din Burdujeni Sat sa faca ciocul mic si sa scoata banul, ca datorita lor prelipcenul e inca primar.
2.   Simplu trimis de
(28 mai 2014, 15:52:26
Faceti cerere sa vi se micsoreze impozitele si taxele si ar trebui sa se aprobe, bineinteles, daca reclamatiile au suport real.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei