Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2014 - Anul XIX, nr. 120 (5629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După un sfert de secol

Deponenţii Dacia de dinainte de 1989 transferaţi la BRD au câştigat definitiv dreptul la despăgubiri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 2.000 de români, din care 257 sunt suceveni, îşi vor recupera, după mai bine de 25 de ani, banii depuşi la CEC înainte de 1989 pentru achiziţionarea unei Dacii noi, depozite care şi-au pierdut într-un ritm ameţitor valoarea după Revoluţia din decembrie 1989. Este vorba de cei care şi-au mutat depozitele la BRD în anii '90, când banca încă era de stat, ultimii care mai au de recuperat banii depuşi atunci. Oamenii vor primi sume actualizate cu rata inflaţiei, această reparaţie venind după ani de luptă a Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România. Interesant este că din evidenţele asociaţiei rezultă că, după Bucureşti, Suceava are cei mai mulţi păgubiţi care îşi vor recupera acum banii depuşi înainte de 1989.

 

Cererile pentru constituirea dosarelor de despăgubire se depun în aceste zile 

Victoria finală a celor care au luptat pentru recuperarea sumelor actualizate la rata inflaţiei a venit prin adoptarea HG 392/2014, “privind aprobarea elementelor tehnice şi modalitatea de despăgubire a persoanelor care şi-au transferat depozitele de la CEC la BRD în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia şi de acordare de către Statul Român a despăgubirilor care li se cuvin”, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 16 mai 2014.

Deponenţilor li s-a dat la dispoziţie o lună de zile, până pe 15 iunie, pentru a depune cereri de constituire a dosarelor de despăgubire la orice agenţie BRD. La ghişeele BRD trebuie prezentate originalul cecului sau originalul dovezii eliberate de bancă la momentul transferului de la CEC la BRD, o declaraţie notarială pe proprie răspundere privind faptul că despăgubirea nu a fost încasată, actul de identitate, documentul care atestă schimbarea numelui, dacă este cazul, şi actul care atestă calitatea de moştenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, dacă este cazul. După preluarea documentelor şi constituirea dosarelor de despăgubire, BRD va trece la verificarea acestora şi calcularea sumelor cuvenite fiecărui beneficiar.

 

Despăgubiri de până la 28.000 de lei

Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 4 august 2014, cu scadenţă în data de 3 septembrie, iar în această perioadă deponenţii sau moştenitorii lor vor putea intra efectiv în posesia sumelor cuvenite. Cei care au avut depozite complete, de 70.000 de lei, vor urma să primească 28.000 de lei, rezultă din calculele făcute de reprezentanţii Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România.

 

Aproape zece ani de acţiuni în justiţie şi demersuri pentru drepturile deponenţilor 

Petiţiile şi acţiunile în justiţie ale asociaţiei au început din 2005, iar prima victorie a venit în 2008. Atunci, 37.478 de români au încasat în jur de 21.000 de lei fiecare, după echivalarea celor 70.000 de lei depuşi pe timpul lui Ceauşescu, cât se dădea atunci pentru o maşină Dacia. Fără despăgubiri după 2008 au rămas cei care şi-au transferat banii la BRD, la începutul anilor '90, când şi BRD era bancă de stat. Pentru aceştia din urmă au urmat alţi ani de aşteptare, până în 2014.

Inginerul Mihai Cucu Dogaru, preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România, a arătat că „este o reparaţie târzie, prea târzie din păcate pentru unii vârstnici, însă pe de altă parte bine-venită pentru restul beneficiarilor. Este posibil să mai fie şi alţi deponenţi care au dreptul la despăgubiri, dar pe care noi nu îi avem în evidenţă”.

Pentru detalii suplimentare cei interesaţi se pot adresa asociaţiei la numerele de telefon 031 804 6623 sau 0723 592 038.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deponenţii Dacia de dinainte de 1989 transferaţi la BRD au câştigat definitiv dreptul la despăgubiri.
 Vizualizări articol: 3928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Deponenţii Dacia de dinainte de 1989 transferaţi la BRD au câştigat definitiv dreptul la despăgubiri5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei