Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2014 - Anul XIX, nr. 120 (5629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Jonglerii financiare

Delapidare de aproape 1,8 miliarde de lei vechi, la o asociaţie de proprietari din cartierul George Enescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administratorul unei asociaţii de proprietari din municipiul Suceava a luat din banii locatarilor ca din buzunarul propriu, în numai cinci ani de zile rotunjindu-şi veniturile cu aproape 1,8 miliarde de lei vechi.

Furtişagul a fost dat în vileag atunci când 615 familii din cadrul Asociaţiei 47, din cartierul George Enescu, au fost la un pas de a rămâne fără apă rece, din cauza datoriilor mari acumulate către furnizorul de servicii de apă şi canalizare, în vreme ce oamenii ştiau că au plătit şi nu ar fi motive să se afle pe lista neagră a datornicilor.

„Culmea e că nimeni din asociaţie nu a avut nimic să-i reproşeze niciodată, de când este administrator. Dacă nu era problema cu ACET-ul, mai trecea o vreme până să descopere cineva că lipsesc banii din încasări”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care, în urma suspiciunilor apărute, a solicitat un control temeinic, pentru ultimii cinci ani, la asociaţia administrată de Paraschiva Iavorenciuc.

Rezultatele au fost de-a dreptul surprinzătoare: în perioada ianuarie 2009 – martie 2014, din banii care trebuiau să ajungă la ACET, pentru plata apei reci şi a serviciului de canalizare, lipseau aproape 180.000 lei (1,8 miliarde de lei vechi).

 

Banii furaţi, returnaţi în totalitate

Confruntată cu rezultatele controlului efectuat de Serviciul Asociaţii de Proprietari, din cadrul Primăriei Suceava, Paraschiva Iavorenciuc a recunoscut frauda şi a returnat întreaga sumă, cei aproape 1,8 miliarde de lei vechi.

„Asta nu înseamnă că nu trebuie să răspundă pentru faptele sale. Văzând ce probleme au fost constatate, am solicitat efectuarea unui control mai amplu, pe o perioadă de timp mai mare, până acum rezultând discrepanţe de vreo 90.000 lei, pe lângă suma returnată, în principal din penalităţile aplicate facturilor care nu au fost plătite la timp către furnizori, deşi banii erau încasaţi de la proprietari”, a adăugat viceprimarul Ovidiu Doroftei.

În baza rezultatelor controalelor făcute la asociaţie, proprietarii se pot adresa Poliţiei Economice, pentru începerea urmăririi penale contra celor responsabili de delapidarea banilor lor.

 

Mai mulţi administratori de asociaţii riscă să piardă dreptul de a profesa

O primă măsură contra administratorului Asociaţiei 47 va fi cea de interzicere a dreptului de a mai presta această meserie, prin retragerea atestatului de administrator de imobil, de către Primăria Suceava.

„Nu este singurul administrator care va pierde acest drept. Avem deja şi alte dosare cu nereguli în asociaţii, la care lucrăm, iar la finalizarea anchetelor, în funcţie de rezultate, vom propune Consiliului Local retragerea atestatelor de administratori pentru toţi cei care au greşit cu bună ştiinţă, repetat, furând banii sucevenilor”, a adăugat viceprimarul Doroftei.

Luna trecută, în urma controalelor efectuate de serviciul specializat din Primăria Suceava, Consiliul Local a decis retragerea atestatului unuia dintre cei mai cunoscuţi administratori din oraş, Carmen Benchea, care s-a aflat la conducerea celei mai mari asociaţii din Burdujeni (Asociaţii 33) şi a doua ca mărime din oraş, timp de 24 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delapidare de aproape 1,8 miliarde de lei vechi, la o asociaţie de proprietari din cartierul George Enescu.
 Vizualizări articol: 3522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Delapidare de aproape 1,8 miliarde de lei vechi, la o asociaţie de proprietari din cartierul George Enescu3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Multa m()ie trimis de
(28 mai 2014, 11:26:28
Nu se va intimpla nimic. Ce s-a intimplat cu cel ce a delapidat 3 miliarde acu citiva ani de la o asociatie de proprietari? Nimic! A luat 3 ani cu suspendare!
2.   Birocrație trimis de
(28 mai 2014, 12:00:04
De ce nu se desfiinteaza asociațiile de proprietari??? Mergi separat si plătești apa, gazul,gunoiul si câteva blocuri angajează o femeie de servici ( actele ei) si totul perfect si legal. Interes sau prostii tot prosti ramânsad

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei