Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mai 2014 - Anul XIX, nr. 100 (5609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tristeţe de armindeni

A murit publicistul şi scriitorul George Timu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Printr-un comunicat cu genericul „Adio, George Timu...”, preşedintele Sindicatului Linii L6 CFR Vatra Dornei, Paul Brașcanu, ne aduce la cunoştinţă faptul că, în ziua de armindeni (1 mai) a.c., a plecat pe drumul fără de întoarcere publicistul şi scriitorul George Timu, care şi-a dedicat cu precădere scrierile sale feroviarilor din arealul bucovinean.

 

 „A iubit tot ce-i frumos, a iubit aceste locuri cu oameni minunați și fapte pe măsura caracterului lor”

George Timu (15 august 1936, Câmpulung Moldovenesc - 1 mai 2014, Vatra Dornei) fost salariat al Căilor Ferate Române (CFR) cu ştate vechi în această branşă, inclusiv în cea a gazetarilor feroviari (colaborator la ziarele „Dobrogea Nouă” şi „Lupta CFR”), dar care se afla de o bună bucată de vreme în „vacanţa mare” (aşa cum spunea el după ieşirea la pensie), a debutat ca publicist în anul 1960, la ziarul „Zori Noi”, iar ca autor de carte în 2008, cu volumul „Cu bloc-notesul printre bucovineni”.

„A fost - aşa cum îl prezintă colegii lui sindicalişti - întâi de toate un om care a iubit viața, chiar dacă ea l-a încercat din greu. A iubit tot ce-i frumos, a iubit aceste locuri cu oameni minunați și fapte pe măsura caracterului lor. În notele sale a vrut și a reuşit să redea o frântură din viaţa ţinutului câmpulungean şi a Dornelor, în care eroii sunt fără excepție oameni simpli, de omenie, legați de locurile natale, isteți, harnici, întreprinzători, modești, altruiști, săritori la nevoie până la sacrificiul de sine”.

Cărţii de debut i s-au adăugat volumele „Nostalgii Feroviare” (2008 - prefaţată de ing. Aurel Dumitrescu, fost reprezentant în cadrul C.A.E.R. din partea Căilor Ferate Române în perioada 1984 - 1989, ministru al Căilor Ferate în perioada 1989 - 2005, cu un „Cuvânt introductiv” semnat de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu), ,,Consonanţele Destinului’’ (2009), ,,Haizerii din Ţara de Sus” (2009 - prefaţată de ing. Gabriel Mărgineanu, fost director tehnic al Regionalei CFR Iaşi).

 

„Viaţa vine şi se duce asemenea acelor unui ceasornic...”

George Timu, care a fost membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor - Vatra Dornei (2009), al Societăţii Scriitorilor Bucovineni (2009) şi al Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi (2010) a primit în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru activitatea sa publicistică şi literară o serie de distincţii şi premii conferite de ziarele ,,Lupta CFR”, „Zori Noi’’, „Dobrogea Nouă”, precum şi de Societatea Culturală ,,Ştefan cel Mare” - Bucovina şi Fundaţia Culturală a Bucovinei.

,,Dacă viaţa vine şi se duce asemenea acelor unui ceasornic - scrie George Timu în postfaţa unei cărţi care a rămas pe masa de lucru, „La drum cu <maşina timpului> printre feroviarii Ţării de Sus” - să fim conştienţi de faptul că nimeni nu moşteneşte Pământul. Poate de aceea ceasul a devenit o parte din preocupările mele, încă din copilărie şi îi voi dedica toată atenţia până la sfârşitul zilelor (...când îmi va sta şi mie ceasul...)”.

,,Ceasul” lui George Timu s-a oprit cu câteva zile în urmă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit publicistul şi scriitorul George Timu.
 Vizualizări articol: 636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A murit publicistul şi scriitorul George Timu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei