Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 ian 2014 - Anul XIX, nr. 9 (5518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediţia a XXIII-a

Festivalul Literar „Mihai Eminescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, manifestare organizată în zilele de 13 şi 14 ianuarie de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni (SSB), în colaborare cu Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, Primăria comunei Şerbăuţi şi Mănăstirea Putna, a reunit şi în acest an, la moment aniversar (s-au împlinit 164 de ani de la naşterea poetului), scriitori din mai multe localităţi din ţară, dar şi din Ucraina şi Republica Moldova.

 

Evenimentul s-a desfăşurat la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”

Dacă deschiderea oficială a festivalului a avut loc, ca şi la ediţiile anterioare, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” (unde Luceafărul poeziei româneşti a fost celebrat într-un cadru festiv cu genericul „Sub semnul Poetului”), evenimentul cu largă deschidere către public s-a desfăşurat luni după-amiază la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, unde au fost prezentaţi invitaţii manifestării şi au avut loc lansările de carte, între care s-au aflat şi volumele autorilor premiaţi la ediţia din acest an.

La întâlnirea care s-a desfăşurat în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, în debutul căreia directorul instituţiei, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, a anunţat organizatorii festivalului, a salutat oaspeţii şi a menţionat prezenţa unui grup de studenţi din anul II de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” (care organizează în aceste zile o serie de acţiuni circumscrise proiectului „Săptămâna culturală”), Carmen Veronica Steiciuc, preşedintele SSB şi coordonatorul festivalului, a subliniat caracterul internaţional al manifestării, a prezentat programul şi a anunţat titlurile volumelor care urmează să fie lansate.

 

Un volum realizat de „un om instituţie, care a suplinit un întreg colectiv de cercetare academică”

Cartea care a deschis şirul lansărilor, cu titlul „Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic” (Editura Gunivas, Chişinău, 2013), semnată de acad. Mihai Cimpoi, a fost prezentată deopotrivă de criticul literar Adrian Dinu Rachieru şi de scriitorul Ion Cozmei.

Lucrarea, care aparţine unui autor care este „un exponent al românităţii”, un „volum monumental” care, aşa cum a spus Adrian Dinu Rachieru, a apărut într-o primă ediţie, dar „se află într-o continuă scriere”, „încearcă se descifreze arhitectura internă a operei lui Mihai Eminescu” extinzându-se pe circa 600 de pagini.

„O carte unicat”, cum a accentuat Ion Cozmei, „o carte necesară”, care constituie, aşa cum scrie acad. Eugen Simion în prefaţă, „un proiect important pentru cultura română... pe care l-au început şi alţi critici literari şi, dintr-un motiv sau altul, l-au abandonat”.

O lucrare care, aşa cum a spus scriitoarea Lucia Olaru Nenati, prezentă în sală, a fost realizată de „un om instituţie, care a suplinit un întreg colectiv de cercetare academică”.

 

„Un exerciţiu de înţelegere a semnificaţiei operei eminesciene şi a destinului ei”

Au fost prezentate apoi de conf. univ. dr. Sabina Fînaru cele două cărţi ale lui Adrian Dinu Rachieru „O întâlnire mirabilă: Eminescu-Creangă” (Editura Ideea Europeană, Supliment al revistei Contemporanul, Bucureşti, 2013) şi „Con-vieţuirea cu Eminescu” (Editura Junimea, Colecţia Eminesciana, Iaşi, 2013).

Două cărţi care, aşa cum a subliniat ea, aparţin unui autor care „face parte din nucleul de eminescologi pe care i-a generat Bucovina”.

Dacă prima dintre ele este „o sinteză care pledează pentru coexistenţa valorilor”, fiind închinată celor „două umbre uriaşe din literatura română care calcă alături în eternitate”, cea de-a doua lucrare poate fi apreciată ca fiind „un exerciţiu de înţelegere a semnificaţiei operei eminesciene şi destinului ei în actualitate”.

 

Eminescu, om al timpului său, constructor al identităţii româneşti

Cartea care a încheiat şirul lansărilor de la biblioteca suceveană poartă titlul „Coordonate ale identităţii naţionale în publicistica lui Mihai Eminescu. Context românesc şi context european” (Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, 2013) şi-l are ca autor pe tânărul critic literar Adrian-Gelu Jicu, un nume cunoscut celor care răsfoiesc paginile revistei „Ateneu”.

Prezentatorul, scriitorul Vasile Spiridon, a spus că asistăm la o „lansare atipică”, subliniind faptul că, fiind vorba de o lucrare realizată în cadrul unui proiect european, „cartea este distribuită gratuit şi tocmai din acest motiv nu se găseşte pe piaţă”.

Este „o carte scrisă cu temei”, aşa cum a precizat el, o carte din care autorul (care a mărturisit că se află pentru prima dată la Suceava) a ţinut în cuvântul său să reliefeze două aspecte: faptul că „Eminescu este un om al timpului său” (şi trebuie citit şi înţeles raportat la secolul XIX) şi faptul că „Eminescu este unul dintre constructorii identităţii româneşti”.

 

Mesaj de la Cernăuţi

La Biblioteca Bucovinei, Ilie Tudor Zegrea, preşedintele Reuniunii Scriitorilor Români din Cernăuţi, care a adus mesajul confraţilor din Bucovina detruncheată, a apreciat faptul că „s-a vorbit la obiect despre Eminescu”, invitându-i pe scriitorii prezenţi (în mod deosebit pe criticul literar Adrian Dinu Rachieru) să participe în ziua de 15 ianuarie la manifestările de omagiere a Luceafărului poeziei româneşti din fosta capitală a Bucovinei istorice.

„Eminescu - a spus el - trebuie să fie pentru noi un exemplu de demnitate. La Cernăuţi, icoana lui este deasupra noastră. El este pentru noi flamura, steagul şi scutul!”

 

Omagiu lui Eminescu la Suceava, Călineşti Cuparencu şi Putna

Manifestările au continuat marţi dimineaţă cu depunerea de coroane de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din municipiul Suceava.

Alături de scriitori şi de organizatori au participat oficialităţi locale şi judeţene, care au salutat evenimentul şi i-au felicitat pe organizatori.

Festivalul a continuat apoi cu deplasarea la Călineşti Cuparencu unde, la Ateneul Cultural „Mihai Eminescu”, a avut loc un spectacol susţinut de elevi ai şcolilor din Călineşti Cuparencu şi Şerbăuţi şi elevi ai Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava.

După-amiază, la Mănăstirea Putna s-au depus coroane omagiale de flori la bustul poetului, a avut loc festivitatea de decernare a premiilor şi a fost prezentat un microrecital susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale Putna.

 

Premiul de Excelenţă şi Premiul Special al juriului

Juriul ediţiei din acest an (alcătuit din scriitorii Theodor Codreanu, Adrian Dinu Rachieru, Vasile Spiridon, Mircea A. Diaconu şi Sabina Fînaru) a decis ca Premiul de Excelenţă „Mihai Eminescu” (asigurat de Consiliul Judeţean Suceava) să fie acordat acad. Mihai Cimpoi, pentru lucrarea „Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic” (Editura Gunivas, Chişinău, 2013). Premiul Special al juriului pentru exegeză eminesciană (asigurat de Societatea Scriitorilor Bucovineni) a fost atribuit criticului literar Adrian-Gelu Jicu pentru cartea „Coordonate ale identităţii naţionale în publicistica lui Mihai Eminescu. Context românesc şi context european” (Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, 2013).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Literar „Mihai Eminescu”.
 Vizualizări articol: 2234 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul Literar „Mihai Eminescu”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei