Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 130 (5337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Teodor Bălan (1885-1972) istoric şi arhivist al Bucovinei”, o carte „scrisă cu inima şi sufletul, deopotrivă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a fost lansată ieri cartea „Teodor Bălan (1885-1972) istoric şi arhivist al Bucovinei”, semnată de Ileana Maria Ratcu.

 

„Cel mai mare dintre istoricii Bucovinei şi cel mai mare editor şi culegător de documente după Eudoxiu Hurmuzachi”

Aşa cum a remarcat directorul bibliotecii publice sucevene, dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, „cartea aduce multe informaţii inedite despre Teodor Bălan”, „cel mai mare dintre istoricii Bucovinei şi cel mai mare editor şi culegător de documente după Eudoxiu Hurmuzachi”, cum a precizat prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prefaţatorul lucrării, care este teza de doctorat a autoarei.

Cartea, aşa cum a subliniat Mihai Iacobescu, „explorează tot ce s-a putut găsi despre Teodor Bălan”, „o explorare extrem de riguroasă şi meticuloasă”, întreprinsă de o cercetătoare care „este autoarea cea mai pregătită sub raport profesional şi sentimental să scrie o astfel de carte”.

Istoricul Mihai Iacobescu s-a referit la Teodor Bălan (pe care l-a cunoscut personal, a fost alături de el şi l-a condus pe ultimul drum) ca la cercetătorul care s-a manifestat sub multiple planuri, „un om care a iubit adevărul şi pe care autoarea l-a înţeles şi l-a prezentat în această carte”.

 

O carte „scrisă cu inima şi sufletul, deopotrivă”

Mihai Iacobescu a apreciat faptul că această carte a fost „scrisă cu inima şi sufletul, deopotrivă”.

Ileana Maria Ratcu, care, prin părinţii săi, are rădăcini bucovinene, la Reuseni, a mărturisit că mama ei a fost cea care i-a atras atenţia asupra lui Teodor Bălan. De fapt, pe coperta cărţii profesorul Teodor Bălan este înconjurat de câţiva studenţi, între care se află şi mama autoarei, atunci când era în primul an de facultate. Impresionată de „calitatea şi numărul manuscriselor” din fondul de documente din arhivele de la Bucureşti, Ileana Maria Ratcu s-a dedicat cercetării vieţii şi operei lui Teodor Bălan scriind această carte, lucru care, aşa cum a mărturisit ea, i-a oferit multă satisfacţie.

Autoarea le-a mulţumit tuturor celor care au ajutat-o să realizeze această lucrare, cu precădere colectivului de cercetători de la Direcţia Judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale, care i-au pus la dispoziţie corespondenţa lui Teodor Bălan aflată în păstrare.

 

„Ca să ştim adevărul despre Bucovina trebuie să se publice tot ceea ce ne-a lăsat istoricul şi arhivistul bucovinean”

Conf. univ. dr. Mihai Lazăr, de la Catedra de Istorie şi Relaţii Internaţionale a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a accentuat faptul că Teodor Bălan „a avut neşansa să trăiască într-o perioadă în care Bucovina era pusă sub obroc”, iar cea mai mare parte a cercetărilor şi studiilor sale au rămas în manuscris. Aşa cum a spus şi prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, „ca să ştim adevărul despre Bucovina trebuie să se publice tot ceea ce ne-a lăsat istoricul şi arhivistul bucovinean”.

„Teodor Bălan - a conchis la final conf. univ. dr. Mihai Lazăr, a restituit Bucovina cu dreptate, cu adevăr şi cu probitate în spirit ştiinţific”. Lansarea cărţii, care a apărut la Editura„Cetatea de Scaun” din Târgovişte, le-a oferit sucevenilor prilejul întâlnirii cu directorul editurii, Dan Mărgărit, care a prezentat un stand de carte cu mai multe titluri recent publicate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Teodor Bălan (1885-1972) istoric şi arhivist al Bucovinei”, o carte „scrisă cu inima şi sufletul, deopotrivă”.
 Vizualizări articol: 1678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Teodor Bălan (1885-1972) istoric şi arhivist al Bucovinei”, o carte „scrisă cu inima şi sufletul, deopotrivă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei