Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 130 (5337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Quod licet Jovi...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mi-e drag deloc Becali, dar de Steaua chiar mi-ar părea rău! Toată babilonia de acum, începând cu discuția filologică mită/corupție și terminând cu dilema Becali = (sau nu) Steaua pornește de la tolerarea balcanică a situațiilor incerte aflate în marginea sau dincolo de marginea legii. Ce-i aia „finanțator”? Nici un regulament nu precizează. Ar putea fi vorba doar despre o persoană care dă banul și nu se implică în conducerea clubului? Nonsens: unde și cine a mai văzut așa ceva? Nu mai vorbesc despre implicarea directă a lui Becali în deciziile privind achizițiile, alcătuirea echipei, numirea și destituirea antrenorilor ori despre declarațiile publice în calitate de necontestat factotum, ci mai ales despre însușirea banilor rezultați din prestațiile europene, din transferuri și din drepturile tv. Sunt banii clubului sau ai lui Becali? De ce hotărăște el?

Postura de „finanțator” inocent, doldora de drepturi și imun la răspunderi, sfidează și logica, și practica internațională, și bunul-simț elementar. Copilul meu nu-i al meu când nu-mi convine și-i al meu când îmi servește interesele? Din păcate, chiar dacă statutul incert (vorba vine!) al relației Steaua-Becali l-ar putea, prin absurd, exonera pe patron, că doar nu el a dus banii (lui) la Cluj, mesagerul Teia Sponte era, la data flagrantului, vicepreședinte al clubului. Așa că, barem din acest punct de vedere, lucrurile-s cât se poate de clare – ceea ce instanța a constatat și sancționat. Mai departe, scrie-n carte, adică în Regulamentul Disciplinar al FRF. L-am citit din scoarță-n scoarță. Articolul 60/c („corupție/pariuri sportive/integritatea competițiilor”) prevede cât se poate de clar „retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară”.

După tot scandalul „Valiza”, FRF nu se poate limita (cum a făcut-o) doar la sancțiuni disciplinare individuale și amenzi, fiindcă pârdalnicul art. 60/c decide limpede retrogradarea – vezi cazul Fenerbahce din 2011. În 2008, FRF, minimalizând ciudat prevederile regulamentare amintite, a hotărât doar o penalizare la puncte și o amendă de cinci ori mai mică decât spune reglementul! Acum, oficialii Federației se avântă în subtile (și, pentru Steaua, izbăvitoare) delimitări de sens: oare mita-i corupție? Nu cumva o fi altă mâncare de pește? Oricum, peștele de la cap se-mpute, iar instanța a stabilit fără drept de apel vinovăția „capului”. N-a fost niciodată fotbalul nostru sănătos și curat, dar odată cu Becali s-a declanșat o adevărata metastază!

Art. 7 al aceluiași Regulament prevede obligația FRF de a sesiza organele de urmărire penală. N-a făcut-o, deși exista precedentul Bistrița (deci, recidivă) și lăudărosul Becali (toată pasărea pe limba ei piere!), din câte îmi amintesc, nu s-a sfiit să avanseze transparente aluzii publice la „motivarea” clujenilor. Oricum ai numi tărășenia, premiere, mită, corupție, era menită să influențeze rezultatul unui meci hotărâtor pentru Steaua – doar avem de a face cu un fotbal profesionist, în care prestațiile jucătorilor constituie obligații de serviciu. Iar recidiva obligă la aplicarea art. 2/c, care prevede declararea drept „persona non grata”, evident, pe viață, a celor responsabili. În cazul nostru, cine-i tatăl mișculațiilor, dacă nu Becali? Și dacă n-ar fi implicat, atunci de ce a încercat să mușamalizeze infracțiunea prin contractul fals semnat de „martorul” Pițurcă?

Regulamentul FRF conține sumedenie de alte sancțiuni, una mai aspră decât cealaltă, numai că la noi se administrează cu pipeta și, mai ales acum, ai senzația că FRF, în loc să taie nodul gordian, se străduiește să țină în continuare gunoiul sub preș. Fotbalul nostru, după ce că-i submediocru (pardon: am învins Trinidad-Tobago...), se scufundă în mlaștina ilegalităților și ilicitului. Se cuvine nu numai primenit, ci restructurat din temelii. Și scos din misticismul ridicol: cu banii dați la Athos de Becali s-ar fi putut construi, în calica Românie, o școală! În toată povestea, nici nu-i nevoie ca UEFA să se autosesizeze: a pârât Astra (să moară capra vecinului): excluderea Stelei din cupele europene i-ar avantaja, rafistolând aproape întreaga participare românească! Nu ne rămâne decât să așteptăm decizia din 24 iunie. Și să mai menționăm că, pentru o poznă asemănătoare, FC Argeș a fost expediată rapid în Liga a II-a. Quod licet Jovi, non licet bovi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Quod licet Jovi....
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Quod licet Jovi...5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei