Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 129 (5336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Cioflingarul, ca specie politică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dicționarele explică sec sau generos epitetul cu care țăranii îi cadoriseau pe cei care, târâie-brâu fiind, oameni fără căpătâi și ocupație, îmbrăcau straie orășenești, fiind în fapt niște lichele sau secături, sau și una și alta. Am urmărit, aproape fără să vreau, evoluția unor politicieni care-mi par cioflingari, nici mai mult, nici mai puțin decât cioflingari. Cioflingăreala a devenit un mod de viață. Când cioflingarul ajunge mare în politică, și adesea ajunge, epitetului care-mi părea blajin până de curând îi cresc anexe de câinoșenie, cameleonism și-i apar coarne de îngâmfare. În campanii, cioflingarul politic umblă întruna, vorbește cu oricine-l bagă în seamă, nu se enervează la întrebări și e moale ca o vată medicinală bună de pus pe răni sau oriunde absoarbe o scurgere de suferințe. Cocoțat pe un scaun, prin votul celor pe care i-a dus cioflingărește cu preșul, distanța dintre el și alegători crește direct proporțional cu altitudinea funcției. Dacă ajunge, să zicem, președinte, cioflingarul coboară în mase doar când are un interes de împrospătare a puterii. Altcum, viața președintelui cioflingar se consumă la adăpostul privirilor publicului. Ce face el acolo? Păi, face, să zicem, averi. Pentru el și pentru ai lui. Urzește intrigi, închipuie scenarii de îngenuncheat inamici sau se distrează. Pur și simplu se distrează. Dacă e bețiv, se distrează în paranghelii bahice. Dacă e afemeiat, se consumă cu muierile care-i plac. Dacă se nimerește, cum se mai întâmplă prin lume, să le aibă pe amândouă, face din ele zaiafet mare, împerechindu-le de câte ori are chef, și cioflingarul are mereu chef.

Realizatorii de emisiuni de televiziune se plâng adesea că nu dau de nu știu care politician ajuns, să nu zicem ministru sau prim-ministru, ci primar general sau director de tocat bani publici pe stat degeaba. Nu-l găsim, nu răspunde, nu e. Până ieri, când nu era ce e, cioflingarul dădea în brânci să intre în toate emisiunile. Dacă-l chemai, se simțea fericit să prezinte și buletinul meteorologic. Acum răspunde prin secretară, dacă ai noroc, că nu poate, fiind asasinat de îndeletniciri majore. Un asemenea cioflingar a fost identificat pe o coastă azurie, cu, firește, o jună, pe care o califica în îndeletniciri patriotice. Țara îl știa la Strasbourg. Pentru negocieri și ”identificări de oportunități” doctrinare care să facă frecventabil cameleonismul ideologic autohton. Cioflingarul se pitește, sub un titlu mare și pompos, în orice vizuină cu bunătăți. Nu-l mai scoți de acolo patru ani. Pe unii nu-i scoți zece sau mai mulți.

Mă uit la televizorul pe care l-am deschis, în sfârșit, după o lungă perioadă în care-i uitasem făptura de chibrit negru. Vorbește un cioflingar. Cum or fi dat de el? Butonez. Se dau peste cap doi cioflingari din presă. Am uitat să spun că avem și noi cioflingarii noștri. Închid. Trece pe uliță, la Sângeru, un nene. Cară o sapă în spinare. E vremea prașilei la porumb. Salut, așa cum făcea bietul tata, eu primul. Noroc, nea Costică! Noroc, noroc, răspunde cu repetiție omul care, la 70 de ani, tot asta face. Sunt și-n lumea satului destui cioflingari, dar ăsta, prins cu sapa de o viață, n-a avut timp să se facă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioflingarul, ca specie politică.
 Vizualizări articol: 2654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Cioflingarul, ca specie politică4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei