Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 59 (5266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Regal actoricesc

„O scrisoare pierdută” a stârnit hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Regal actoricesc, luni seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Piesa „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale a stârnit hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă.

Pe aceeaşi scenă au urcat nume mari ale teatrului românesc: Marcel Iureş, George Mihăiţă, Marius Florea Vizante, Valentin Teodosiu, artişti care, la finalul spectacolului, au fost aplaudaţi în picioare de public, minute în şir.

Regizorul Alexandru Dabija a reuşit să ne prezinte un alt fel de Caragiale, „O scrisoare pierdută” care şi-a cam pierdut caracterul mitic, dar un Caragiale la fel de actual şi de tăios prin replicile sale.

 

Decor simplist, cenuşiu

Decorul realizat de Puiu Antemir nu a fost unul amplu, elaborat, cum eram obişnuiţi în alte puneri în scenă ale „scrisorii pierdute”, ci unul simplu, cenuşiu, chiar lipsit de sens, care scoate în evidenţă mai multe personajele din piesă, prin replicile tăioase, fără oprelişti. Asistent decor a fost Răzvan Plăiaşu.

Costumele personajelor, care poartă semnătura Ancăi Răduţă, au fost în tonuri de alb, negru şi gri. Nimic nu lasă să se întrevadă dorinţa de viaţă, de bucurie, însă comicul vine din jocul excepţional al actorilor, mimica şi gestica acestora, care sunt întrerupţi din exerciţiul actoricesc doar de aplauzele spectatorilor.

 

Distribuţie de excepţie

Distribuţia a fost de excepţie. Nae Caţavencu a fost interpretat fără cusur de actorul Marcel Iureş, care la Festivalul Comediei Româneşti (festCO) a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal, pentru modul genial în care a intrat în pielea personajului Caţavencu. Din dorinţa de a obţine un mandat de deputat, Nae Caţavencu foloseşte scrisorica de amor, în posesia căreia intră la un moment dat, ca obiect de şantaj, chemându-i pe soţii Trahanache, pe rând, la sediul ziarului pe care-l conduce. Agamemnon Dandanache a fost jucat de George Mihăiţă, Ştefan Tipătescu de Marius Florea Vizante, Zaharia Trahanache - Valentin Teodosiu, Tache Farfuridi - Florin Dobrovici, Iordache Brânzovenescu - Eugen Racoţi, Ghiţă Pristanda - Dragoş Huluba.

 

„Cetăţeanul turmentat”, un travesti

Noutatea a venit de la „cetăţeanul turmentat”, interpretat cu foarte mult umor de actriţa Dorina Chiriac, un travesti la vedere. Apariţiile ei pe scenă, care au tulburat şi bulversat personajele din bătălia politică, au fost de fiecare dată aplaudate, iar replicile ei au stârnit hohote de râs. „Cetăţeanul turmentat” este conştient că votul lui contează, dar nu ştie cu cine să voteze. Zoe Trahanache a fost foarte bine „jucată” de actriţa Mihaela Teleoacă. Este singurul personaj feminin din „O scrisoare pierdută”, soţia lui Zaharia Trahanache, cel mai influent om din judeţ, personaj care încurcă iţele poveştii cu scrisorica de iubire, dar care aduce şi împăcarea, de final. Ionescu, Popescu, potenţiali alegători, au fost interpretaţi de Dan Rădulescu.

Ieşirile din tipar, mişcarea personajelor, când pe scenă, când printre spectatori, replicile venite din culise sau din public, neprevăzutul, toate aceste situaţii au ţinut publicul în „priză”, l-au binedispus, dar, în acelaşi timp, l-au făcut să înţeleagă că trăim şi astăzi acele vremuri, comedia scrisă de Caragiale, cu moravuri sociale şi politice, fiind foarte actuală. Un rol foarte important, care a adus noutate, prospeţime spectacolului, l-a avut muzica semnată de Ada Milea (text „Îngeraşii de pahar”- Ion Mureşan, text „Are ţara...” - Ada Milea).

 

Replici memorabile

Au rămas memorabile replicile din piesă: „Famelie mare, renumeraţie mică după buget”, cuvinte spuse de poliţistul Pristanda către prefectul Tipătescu, „Când e vorba de prinţipuri sunt mai catolic decât papa”, spusă de Farfuridi, care mai adaugă „trădare să fie dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi... De aceea eu totdeauna am repetat cu străbunii noştri, cu Mihai Bravul şi Ştefan cel Mare: iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”. Au rămas în mintea spectatorului şi celebrele replice spuse de Nae Caţavencu: „Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”, moment în care tot publicul sucevean a aplaudat, a confirmat, de fapt, situaţia reală de astăzi, sau „După lupte seculare care durează... de 30 de ani”. Un spectacol de succes, care a reuşit pe deplin să bucure cele câteva sute de suceveni care au ales, în schimbul unui bilet de 100 sau 80 de lei, două ore de cultură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „O scrisoare pierdută” a stârnit hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă.
 Vizualizări articol: 1550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„O scrisoare pierdută” a stârnit hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei