Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 iul 2012 - Anul XVII, nr. 162 (5067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Festivalul Internaţional de Caricatură şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilele Humorului, sărbătoarea pe care organizatorii o circumscriu sintagmei  “festivalul festivalurilor în inima Bucovinei”, care se desfăşoară în acest weekend în oraşul de la confluenţa râurilor Humor şi Moldova, cuprind, în programul ediţiei din acest an, o suită de manifestări menite să satisfacă toate gusturile.

Jalonate de câteva „borne tradiţionale” (Târgul meşteşugarilor, Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”, Festivalul gastronomic „Barabula de Aur”, Balul Gospodarilor, Parada portului popular românesc şi al minorităţilor din Bucovina), cărora li s-au adăugat acţiuni de debut (Festivalul internaţional de muzică uşoară pentru copii şi tineretSteaua de Cristal”) şi „noutăţi de sezon”, Zilele Humorului 2012 constituie, în aceste zile toride, punctul de atracţie turistică al zonei.

Dacă ediţia din anul 2009 a Festivalului Internaţional de Caricatură şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului” a avut ca temă „Zâmbetul crizei”, în anul următor tema a fost „Ridendo castigat mores” („Prin râs se îndreaptă moravurile”), iar ediţia a XXI-a a avut tema „Ieşirea din criză”, anul acesta festivalul de umor humorean i-a luat la ochi pe „Oportunişti”.

 

„Suntem într-un an norocos, bogat în lucrări”

La secţiunea Caricatură, numărul de participanţi a fost de 128 din 37 de ţări. Juriul secţiunii, alcătuit din Sandro Poggiali (Italia) - preşedinte, membri fiind graficienii satirici Doru Bosiok (Serbia), Gabriel Bratu, Vasile Crăiţă Mândră, Mihai Truică, Radu Bercea şi Viorel Corodescu COV (România), a avut dificila sarcină de a desemna câştigătorii acestei ediţii.

Intervievându-l pe Vasile Crăiţă Mândră, am aflat că avem de-a face cu „o ediţie de foarte înaltă calitate estetică şi mai ales umoristică”.

„Suntem într-un an norocos, bogat în lucrări - a precizat el - şi ne-am propus să alegem cele mai bune zece lucrări şi să fixăm premianţii. Am comunicat foarte bine între noi şi n-am avut dispute în privinţa alegerii”.

 

Expoziţii de grafică satirică

Cum preşedintele de onoare al festivalului humorean este maestrul Ştefan Popa Popa’s, expoziţiile de grafică satirică etalate au întrecut toate aşteptările.

Pe lângă salonul cu lucrările din concurs s-au rânduit câteva expoziţii de excepţie. De la „cireaşa de pe tort” oferită de maestrul Popa’s - expoziţia personală în care poate fi văzut albumul „Papi e Santi”, pe care-l va realiza pentru Vatican - oferta cuprinde expoziţia retro „Furnica” (1912 -1913) şi câteva grupaje expoziţionale cum sunt cele cu lucrările lui Gabriel Bratu, Sergiu Grapă, expoziţia „Caragiale - un omagiu planetar” (colecţia Nicolae Ioniţă, Ploieşti), expoziţia „In memoriam Sorin Postolache” (colecţia Ionel Iosef, Bucureşti) sau „In memoriam George Gavrilean” .

 

„Cu pantofii rupţi în coate”

La secţiunea Literatură umoristică, la care s-a înregistrat un număr de 32 de participanţi din România şi Republica Moldova, juriul a fost format din George Corbu - preşedinte, Cornel Udrea, Marcel Mureşeanu şi Carmen Veronica - Steiciuc.

„Vom afla - aşa cum ne-a spus scriitorul Cornel Udrea (care a venit cu mai multe cărţi, între care una intitulată „Cu pantofii rupţi în coate”) - laureaţii, pe care-i vom vedea duminică la festivitatea de premiere”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Caricatură şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”.
 Vizualizări articol: 806 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Festivalul Internaţional de Caricatură şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei