Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 ian 2012 - Anul XVII, nr. 13 (4918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

„În zodia lui Eminescu”

Manifestări dedicate Luceafărului poeziei româneşti, la sediul UUR - Ţinutul Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu genericul „În zodia lui Eminescu”, sub care s-au desfăşurat duminică manifestările de la Cernăuţi, Uniunea Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina şi Liceul Particular Nr. 1 Suceava au organizat ieri, la sediul UUR - Filiala Suceava, o serie de activităţi dedicate împlinirii a 162 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti.

 

Manifestările au deschis suita de acţiuni culturale ale anului 2012

Manifestările, cu care, aşa cum a spus prof. Ioan Bodnar, preşedintele UUR- Ţinutul Bucovina, „se deschide suita de acţiuni culturale ale anului 2012”, au debutat în Galeria de Artă „Taras Şevcenko”, cu vernisajul expoziţiei de acuarelă a artistului plastic humorean Radu Bercea.
Expoziţia, în cadrul căreia au fost prezentaţi de moderatorul întâlnirii, prof. Roman Istrati, invitaţii şi participanţii între care s-au aflat reprezentanţi ai Consulatului General al Ucrainei la Suceava, ai Prefecturii Suceava, precum şi ai unor instituţii publice (Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”), scriitori, artişti dar şi venerabili membri ai Filialei Suceava a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a fost vernisată de artistul plastic Mihai Pânzaru PIM.

 

„Daţi-i lui Radu Bercea o cutie de acuarele şi va picta poezii toată noaptea!”

Remarcând faptul că prin amenajările interioare de care dispune sediul UUR - Ţinutul Bucovina este „un mic ateneu cultural”, Mihai Pânzaru PIM, care a subliniat că „pictura este latura sensibilă a lui Radu Bercea care l-a ajutat să supravieţuiască momentelor dificile din viaţă” (artistul a fost deţinut politic), a spus referindu-se la acuarelele expuse că „acestea sunt poeziile lui Radu Bercea”.
„Nu ştiu dacă a scris vreodată poezii - a accentuat PIM - dar daţi-i lui Radu Bercea o cutie de acuarele şi va picta poezii toată noaptea!”.
Nadia Boiechko, soţia Ex. Sale Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava (care a mărturisit că simte foarte aproape de suflet poezia lui Eminescu), a apreciat peisajele bucovinene pictate de Radu Bercea din expoziţia „Anotimpuri eminesciene”.

 

„Diplomă de merit” pentru deputatul Ioan Bălan

Prof. Roman Istrati, care a participat la manifestările de la Cernăuţi, a semnalat faptul că deputatul Ioan Bălan şi prof. Dan Lohănel au acordat „Gazetei de Herţa” un premiu şi o „Diplomă de excelenţă”.
Ca răspuns dat acestui gest, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi le-a conferit celor doi suceveni câte o „Diplomă de merit” „pentru contribuţia morală şi materială şi pentru sprijinul constant acordat pentru păstrarea culturii şi civilizaţiei româneşti”.
Pentru că prof. Dan Lohănel şi-a primit diploma în Ucraina, dar deputatul Ioan Bălan nu a putut participa nici la manifestările de la Cernăuţi şi nici la activităţile care s-au desfăşurat ieri la Suceava, diploma a fost înmânată unui consilier al acestuia.
                                                              

 

Proiecţie de imagini, recital susţinut de „Soacrele” şi expoziţie de medalii cu efigia lui Eminescu

Programul a continuat apoi în sala de şedinţe de la sediul UUR - Ţinutul Bucovina cu o proiecţie de imagini comentate, cu genericul „Perenitatea memoriei - Chipul Poetului”, montaj realizat de prof. Mihaela Neacşu, şi cu un recital susţinut de formaţia „Soacrele” (cântece inspirate din lirica eminesciană interpretate în limbile română şi ucraineană).
Acestora li s-a adăugat expoziţia de medalii cu efigia lui Mihai Eminescu, din colecţia prof. Dan Lohănel, directorul Liceului Particular Nr. 1 Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări dedicate Luceafărului poeziei româneşti, la sediul UUR - Ţinutul Bucovina.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Manifestări dedicate Luceafărului poeziei româneşti, la sediul UUR - Ţinutul Bucovina3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei