Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 aug 2011 - Anul XVI, nr. 202 (4800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Folclor

Elev din Fălticeni, premiat la un festival internaţional din Bulgaria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un elev din Fălticeni, Eusebiu Gafiţa, în vârstă de 12 ani, s-a întors din Bulgaria, unde a participat la Internaţional Festival Art ,,Trixie”, în perioada 15- 25 august, cu două premii I, obţinute la secţiunea „Solişti instrumentişti” şi secţiunea „Solişti vocali”, dar şi premiul special al juriului. Calităţile artistice ale elevului din Fălticeni, vocea, carisma, ţinuta (costum popular autentic) au reuşit să îl pună în valoare în faţa celor aproximativ 300 de participanţi, din cinci ţări, care au concurat la mai multe secţiuni: „Muzică clasică”, „Pop”, „Balet”, „Dansuri populare”, „Muzică populară”, „Muzică instrumentală”, etc.

 

„A fost o relevaţie, a avut o prestaţie de excepţie...”

Unul dintre membrii juriului la Internaţional Festival Art ,,Trixie” din Bulgaria, compozitor şi redactor la Radio România Cultural, Mihai Vanica, ne-a spus că prezenţa suceveanului Eusebiu Gafiţa a fost „o adevărată revelaţie”. „A avut o prestaţie de excepţie, mai ales la secţiunea folclor – solişti vocali, dar şi la secţiunea solişti instrumentişti –vioară. Aş putea spune că şi-a depăşit condiţia... Evoluând foarte bine, juriul internaţional i-a acordat şi un premiu special”, ne-a spus compozitorul Mihai Vanica.

 

Singurul concurent cu trei premii

Eusebiu Gafiţa ne-a spus că a fost felicitat personal chiar de preşedintele juriului, un profesor universitar din Bulgaria, care a apreciat repertoriul ales de sucevean pentru concurs, cât şi interpretarea pieselor, oferindu-i şi singurul premiu special al juriului. „Am fost singurul concurent cu trei premii la acest festival internaţional. Dacă acum trei ani am câştigat două trofee la nivel naţional, în numai zece zile, anul acesta am reuşit, tot în zece zile, să câştig două locuri I şi un premiu special al juriului la nivel internaţional. În spatele acestor premii este şi multă muncă. Exersez în fiecare zi”, ne-a spus proaspătul câştigător.

 

Pe cea mai înaltă treaptă

La toate concursurile la care a participat anul acesta, fie că au fost de folclor, muzică uşoară, actorie, Eusebiu a obţinut doar premiul I sau marele premiu. La festivalul ,,Flori de cântec românesc” - Râmnicu Vâlcea, fălticeneanul a obţinut marele premiu şi trofeul festivalului. Acesta a mai obţinut marele premiu la concursul de folclor organizat de Fundaţia Dan Voiculescu, marele premiu la Concursul de Muzică Uşoară Pentru Copii ,,Dan Spătaru”, fiind apreciat de preşedinta juriului Margareta Pâslaru, care a spus despre Eusebiu că este ,,ca un copil excepţional”. Puteţi urmări evoluţiile suceveanului Eusebiu Gafiţa pe http://www.trilulilu.ro/eusebiugafitat/4e7ad4c8cdb59d, când a obţinut premiul I la Concursul de interpretare a personajelor din opera lui Creangă, preşedinte al juriului fiind actorul Eugen Cristea, pe http://www.youtube.com/watch?v=UuVGAfbwya4 -  premiul I la Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră -  Buzău (vioara duet şi cvintet).

 

Primii dascăli

Eusebiu este de aproape un an membru al Clubului de Excelenţă ,,Dan Voiculescu”, făcând parte din grupul vocal ,,Steluţele Europei”. Din luna martie a acestui an, suceveanul este unul dintre cei zece copii din ţară care deţine ,,Bursa Junior” a Fundaţiei Dan Voiculescu. Toate aceste rezultate au fost posibile şi datorită primilor dascăli care au reuşit să sădească în inima copilului dragostea pentru folclor şi tradiţii populare. Printre aceştia se numără învăţătorii Gheorghe Popa şi Liviu Chelaru, de la Clubul Copiilor Fălticeni, interpretul Sorin Filip, împreună cu Ansamblul ,,Ciprian Porumbescu”, ansamblu cu care colaborează şi a înregistrat primele sale piese, maestrul George Sârbu, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, dar şi alţi oameni care-l ajută „să crească frumos”.

 

Vrea să ajungă un artist complet

Dorinţa cea mai mare a suceveanului este să ajungă un artist complet. Ştie că pentru asta este nevoie de multă muncă, multe cunoştinţe muzicale, motiv pentru care studiază vioara şi teoria muzicală la Şcoala de Muzică Nr. 4 Bucureşti.

„Atât la şcoala generală, cât şi la şcoala de muzică, Eusebiu are până în prezent toate mediile de zece, la toate materiile, confirmând încă o dată că talentul şi munca de zi cu zi îl poziţionează la debutul unei frumoase cariere. Noi îl vom sprijini cu tot ce putem, dar voinţa şi munca lui stau la baza rezultatelor”, ne-a spus tatăl lui Eusebiu, Valentin Gafiţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elev din Fălticeni, premiat la un festival internaţional din Bulgaria.
 Vizualizări articol: 1464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Elev din Fălticeni, premiat la un festival internaţional din Bulgaria5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei