Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 apr 2011 - Anul XVI, nr. 77 (4675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Ştiinţele Naturii

George L. Ostafi - Expoziţie de pictură şi lansare de carte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a avut loc miercuri după-amiază vernisajul expoziţiei de pictură şi lansarea volumului II de teatru „Amprente pe flăcări” a lui George L. Ostafi.

 

Sub semnul unei remarcabile continuităţi

Organizate la momentul aniversării vârstei de 78 de ani a pictorului şi dramaturgului sucevean, cele două evenimente s-au desfăşurat sub semnul unei remarcabile continuităţi.

Continuitate în ritmicitatea expoziţiilor personale ale lui George L. Ostafi (care îşi etalează anual lucrările în preajma marilor sărbători creştine - de Paşte, de Sânziene, de Ziua Crucii şi la sărbătoarea Crăciunului), continuitate în demersul Asociaţiei „Compania Teatrală Bucovina” de a edita opera dramatică a autorului sucevean (anul trecut a fost tipărit primul volum de teatru „Amprente pe flăcări”) şi continuitate în ceea ce priveşte locaţia de desfăşurare a manifestărilor, Muzeul de Ştiinţele Naturii fiind spaţiul preferat pentru prezenţele publice ale venerabilului septuagenar.

 

2011- Anul dramaturgiei bucovinene

Dacă cele peste 40 de lucrări în ulei au creat prin tematică şi cromatică un cadru liniştitor, peisajele, naturile statice, tablourile cu flori oferindu-le participanţilor la vernisaj clipe de desfătare vizuală, lansarea volumului de teatru a animat desfăşurarea întâlnirii readucând în atenţie rostul şi rolul mişcării teatrale sucevene.

Rost şi rol asumate de „Compania Teatrală Bucovina” care, aşa cum a subliniat preşedinta asociaţiei, Brânduşa Dăscălescu, şi-a propus ca 2011 să fie „anul dramaturgiei bucovinene”, an în care una din piesele de teatru scrisă de George L. Ostafi să fie jucată pe scenă.

 

O ofrandă adusă naturii şi vieţii patriarhale

Moderată de scriitorul şi jurnalistul Dumitru Brădăţan, cel care s-a îngrijit de editarea cărţii care a apărut sub coordonarea şi cu sprijinul prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu (care semnează „Cuvântul înainte” al volumului), întâlnirea a avut parte de o prezenţă susţinută activ (inclusiv printr-un moment artistic, cu recitarea unui poem de George L. Ostafi de către prof. Ionel Davidiuc) de „Compania Teatrală Bucovina”.

Expoziţia de pictură, care a fost prezentată de artistul plastic Vasile-Anghel Siminiuc, reuneşte selectiv lucrări în ulei realizate de George L. Ostafi pe parcursul câtorva ani, tablouri executate în maniera care l-a consacrat, cu subiecte şi titluri care-l înscriu pe artistul sucevean în rândul celor care aduc cu precădere ofrandă naturii şi vieţii patriarhale.

Lucrări intitulate „Pârâul de argint”, „Casă sub pădure”, „Amurg în mahala”, „Crama de la Iazuri” sau „Ochi de fetişcană”.

 

„Amprente pe flăcări”

Cel de-al doilea volum „Amprente pe flăcări” cuprinde patru piese care, alăturându-se celor opt din primul volum, rotunjesc o duzină semnificativă care-l defineşte pe George L. Ostafi ca dramaturg.

Patru piese de teatru („Nuntă la Cetate” - cu un Ştefan Vodă care trăieşte  în mijlocul poporului său, „îmbrăcat ţărăneşte, cu cămeşoi alb de in, iţari şi desculţ”, care mănâncă „tochitură de giumere cu cârnaţ şi turte coapte pe jăratec”, un voievod care „noaptea face păcate şi ziua mănăstiri”; „Broscărie - City”, o comedie despre satul românesc contemporan, în care ştirile catastrofice - „vine bolovanul din Cosmos” sau „cutremurul care strâmbă osia Pământului” - se înmoaie după un gât de „sfeclomicină”; „Longevitate” - cu un moşneag centenar care consumă „vin-neagra” în loc de „Viagra” şi „Imnul împuşcat” - un scenariu dramatic care vizează tema atât de sensibilă a istoriei românilor şi maghiarilor din Transilvania) care aşteaptă să fie puse în scenă.

*

George L. Ostafi, care şi-a mai “cârpocit” pe anteriul vechi al vieţii încă o primăvară, a salutat cu emoţie participanţii (între care se aflau şi medicii Răzvan Bandac şi Cătălin Blănaru, care s-au îngrijit de sănătatea lui) şi le-a oferit tuturor, cu autograf, volumul în dar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului George L. Ostafi - Expoziţie de pictură şi lansare de carte.
 Vizualizări articol: 835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
George L. Ostafi - Expoziţie de pictură şi lansare de carte3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei