Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 mar 2011 - Anul XVI, nr. 61 (4659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

“Ion Cozmei - Poetul la 60 de ani”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Arte “Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit vineri după-amiază manifestarea aniversară închinată poetului Ion Cozmei cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani.
Organizată de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Bacău, Fundaţia Culturală a Bucovinei şi biblioteca publică suceveană, manifestarea a reunit în jurul poetului sărbătorit un număr impresionant de prieteni, scriitori, editori, oameni de catedră, reprezentanţi ai unor instituţii şi fundaţii culturale din perimetrul Bucovinei istorice, care au ţinut să-i fie alături la momentul împlinirii unei vârste rotunde.

“O personalitate oximoronică”, “un personaj histrionic”…
Adresându-i de la bun început, în calitate de organizator şi de gazdă, felicitarea aniversară “poetului şi prietenului bibliotecii Ion Cozmei”, directorul instituţiei de carte sucevene, dr. Gabriel Cărăbuş, a apreciat momentul ca fiind “un eveniment care va rămâne, deopotrivă, în memoria sărbătoritului, a participanţilor şi a urbei”.
Scriitoarea Lucia Olaru Nenati, care a moderat manifestarea, l-a prezentat pe Ion Cozmei ca fiind “înainte de orice poet, dar şi un profesor sever de limba latină”, “o personalitate oximoronică”, “un personaj histrionic”, “un om care a luptat cu propriul său destin pentru a ajunge la această vârstă de maturitate, un pic avansată”.

“Un poet şi un publicist talentat”, care “a vibrat la chemările inimii, cu ochii după fete vesele şi nurlii”
Un autor care “se bucură de apreciere în rândul scriitorilor”, aşa cum a spus,  “în calitate de prieten şi admirator”, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, “un om răzbătător, care nu s-a luptat numai pentru cărţile lui, ci şi pentru cărţile altora”, “un cunoscător şi un fidel traducător al lui Taras Şevcenko”, a cărui operă a constituit tema unui doctorat cu care şi-a încununat cariera de profesor şi literat, dar şi un om care “a vibrat la chemările inimii, cu ochii după fete vesele şi nurlii”.
“Un poet şi un publicist talentat”, “un animator cultural”, “un risipitor de talent şi de bună dispoziţie”, dar şi “un prieten de nădejde la nevoie” şi un om care “nu suportă telenovelele, manelele şi fandoseala”, care “iubeşte prieteniile sincere, vinul roşu aproape negru şi femeile blonde”, aşa cum i-a tuşat portretul confratele de la Cernăuţi, poetul Vasile Tărâţeanu.

“Poetul şi omul de cultură care a fost întotdeauna alături de românii nord-bucovineni”
Ion Cozmei, “care are o operă literară de poet şi traducător ce nu poate fi contestată nici de către răuvoitori”, aşa cum a remarcat criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan, este “omul datorită căruia localitatea Călineşti Cuparencu a intrat în circuitul spiritual naţional”.
“Ion Cozmei este un mare prieten”, a spus poetul şi jurnalistul Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuţi, “este poetul şi omul de cultură care a fost întotdeauna alături de românii nord-bucovineni”.
Ion Cozmei, a subliniat finul său, poetul cernăuţean Arcadie Opaiţ (care a sărutat în public mâna naşului său de cununie şi a naşului său literar) este “o personalitate marcantă a culturii române şi ucrainene”, “o piatră scumpă”, “omul care nu-şi dă seama cât este de valoros”.

“Un prieten care ştie să întindă o mână celui care suferă”
Sărbătoritul, a apreciat poetul şi preotul Constantin Hrehor, este “un om de caracter care n-a avut niciodată un accent de invidie faţă de un confrate”.
Ion Cozmei, “care a ajuns acum la o vârstă la care trebuie să se gândească şi la el”, aşa cum a accentuat scriitorul Mihai Sultana Vicol, este “un prieten care ştie să întindă o mână celui care suferă”.
Un prieten şi un autor căruia i-au adresat felicitări şi urări de “La mulţi ani!” toţi cei care s-au aflat în sală, între care şi epigramistul Emil Ianuş, care, odată cu câteva catrene şi “o poezie în acrostih şi terţină în monorimă” (intitulată “Ion Cozmei la vama destinului”) a dat citire unui rondel dedicat “celor doi epigramişti, Emil Ianuş contra Ion Cozmei”: “L-am întrecut în epigramă / Cu un efort demn de titani / Şi-acum mă lupt de zece ani / Să fiu mai bun ca el şi-n cramă. // Am cheltuit şi timp şi bani, / Dar, dând destinului meu vamă / L-am întrecut în epigramă / Cu un efort demn de titani. // Şi tot sorbind noi sfânta zeamă / Din strugurii de Drăgăşani, / Au zis nişte contemporani / Că pe Cozmei, de bună seamă, // L-am întrecut în…epigramă!”.


“Reportaj despre dragoste”
Cu emoţia aniversării în glas, Ion Cozmei le-a mulţumit tuturor celor care au fost alături de el şi a citit la final, mulţumindu-i astfel soţiei sale Tania (care, aşa cum a spus prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, este “cumpăna casei” şi care “l-a ajutat extraordinar să-şi împlinească opera”), poemul “Reportaj despre dragoste”.
Versurile sunt relevante: “…într-o vale de dor şi-ntr-un secol imens / gândul meu că exişti are poartă şi sens / fiindcă ştiu că tu curgi înspre mine izvor / orice-aş scrie rămân totdeauna dator…”.

Medalia şi Diploma de excelenţă a Ministerului Culturii şi Turismului din Ucraina
O surpriză deosebită a fost sosirea delegaţiei ucrainene în care, alături de Ex. Lor consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko (împreună cu soţia Nadia) şi consulul Vasyl Nerovny, se afla Ivan Draci, poetul naţional contemporan al Ucrainei, traducătorul în limba ucraineană a versurilor lui Nichita Stănescu şi preşedintele Asociaţiei „Ucraina şi Lumea”.
Delegaţia, însoţită de Ioan Bodnar, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, a produs surpriză şi prin prezenţa Ansamblului folcloric “Vyshyvanka” din Keiv, care a susţinut un scurt program artistic.
Sărbătoritului, care a fost felicitat de întreaga delegaţie, i-au fost înmânate Medalia şi Diploma de excelenţă, conferite de Ministerul Culturii şi Turismului din Ucraina.

Diplome de excelenţă şi premii
Fiind vorba de o zi specială, lui Ion Cozmei i-au fost oferite diplome de excelenţă şi premii pentru activitatea literară din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava (consilierul superior Ion Ilişescu), a Fundaţiei Culturale a Bucovinei (preşedintele Dumitru Cucu), a Societăţii Scriitorilor Bucovineni (vicepreşedintele Ovidiu Vintilă), a Fundaţiei Culturale “Casa Limbii Române” din Cernăuţi (preşedintele Vasile Tărâţeanu) şi a Societăţii pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuţi (preşedintele Vasile Bâcu).
Acestora li s-au adăugat numeroase cadouri şi gesturi deosebite făcute de prieteni, unul dintre acestea fiind apariţia antologiei de poezie cu titlul “Pacient la vama destinului”, editată de Aurel Ştefanachi la Tipo Moldova Iaşi, în colecţia “Opera Omnia - Poezie contemporană” (proiect susţinut de Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Ion Cozmei - Poetul la 60 de ani”.
 Vizualizări articol: 681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
“Ion Cozmei - Poetul la 60 de ani”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei