Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 dec 2010 - Anul XV, nr. 305 (4596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Comuna Preuteşti - Istorie şi civilizaţie pe Valea Şomuzului Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul preuteştean Ştefan Manea a lansat la Preuteşti, a doua zi de Crăciun, monografia comunei Preuteşti “Comuna Preuteşti-Istorie şi civilizaţie pe Valea Şomuzului Mare”.

Ştefan Manea, ajuns la venerabila vârstă de 78 de ani, şi-a dedicat viaţa şcolii şi activităţilor culturale, fiind profesor la Preuteşti timp de 34 de ani, din care 22 de ani a fost director coordonator al şcolilor din comună.

Monografia comunei este a doua apariţie editorială care-i poartă semnătura, prima “Dascăl şi elevi”, fiind lansată cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la înfiinţarea şcolii din Preuteşti. A publicat articole în presa judeţeană şi în anuarul de istorie.

 

Preuteşti – aşezare cucuteană

Aşa cum ne-a mărturisit autorul, această carte era necesară pentru că Preuteşti este localitatea în care s-a născut  şi copilărit poetul şi prozatorul român Nicolae Beldiceanu, academicianul şi sculptorul Ion Irimescu. Tot de la Preuteşti au plecat după ce au absolvit şcoala generală foşti şi actuali profesori universitari, cercetători, cadre militare care fac parte din elita armatei române. În plus localitatea Preuteşti are un trecut istoric demn de luat în seamă, cercetările arheologice demonstrând că aici au fost aşezări cucutene şi chiar mai vechi.

Materialele au fost adunate timp de patru ani de la Arhivele Naţionale din Iaşi şi Suceava, fiind consultate peste 500 de dosare care au totalizat peste 70.000 de file. Au mai fost cercetate materiale aflate în arhivele Bibliotecii Universitare din Iaşi, ale Bibliotecii “I.G. Sbiera” din Suceava, ale Muzeului Bucovinei, ale Direcţiei de Statistică Suceava, ale Bibliotecii Muzeului “Ion Irimescu”, fondul documentar al Colegiului “Nicu Gane”. Profesorul Ştefan Manea a fost ajutat în documentare de directorul Bibliotecii Judeţene Suceava, Gabriel Cărăbuş, Gelu Albu de la Arhivele Statului, Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” şi Adrian Cocîrţă, custodele Galeriei Oamenilor de Seamă.

 

Lansare fără autorităţi

Deşi iniţial a avut promisiuni din partea Consiliului Local Preuteşti pentru plata în avans a cărţilor pentru biblioteca comunală şi cele destinate şcolilor din comună şi altor instituţii, acestea nu s-au materializat, din lipsa banilor la bugetul local.

Pentru a face rost de banii necesari, cartea fiind tipărită în condiţii grafice excelente, cu majoritatea fotografiilor color, profesorul  Ştefan Manea a apelat la aproape 100 de oameni care au plătit anticipat cartea, sponsorii cu sume mai substanţiale fiind Ioan Filoteanu, preotul militar Cătălin Simion, ing. Dumitru Pînzaru şi col. (r) Ioan Aciubotăriţei.

“Dureros este că această carte poartă denumirea <Comuna Preuteşti - Istorie şi civilizaţie pe Valea Şomuzului Mare> iar autorităţile locale nu au participat la lansare. Nici măcar un funcţionar al primăriei nu a participat, toţi fiind preocupaţi de datinile şi obiceiurile de iarnă de la Căminul Cultural”.

Cu ocazia lansării cărţii – album „Comuna Preuteşti - Istorie şi civilizaţie pe Valea Şomuzului Mare” s-au pus bazele Fundaţiei Culturale “N. Beldiceanu” care are rolul de a sprijini şi “a scoate din anonimat” activităţile culturale din Preuteşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Comuna Preuteşti - Istorie şi civilizaţie pe Valea Şomuzului Mare”.
 Vizualizări articol: 1698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Comuna Preuteşti - Istorie şi civilizaţie pe Valea Şomuzului Mare”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei