Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iun 2010 - Anul XV, nr. 135 (4426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4568 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Unicat într-un lăcaş de cult ortodox

Tainiţă, în altarul bisericii armeneşti Sf. Simion

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O echipă de arheologi suceveni din cadrul Complexului Muzeal Bucovina,  care cercetează interiorul bisericii armeneşti Sf. Simion, semnalează descoperirea unei tainiţe în altar, lucru nemaiîntâlnit într-un lăcaş de cult ortodox.

 

O tainiţă care a trezit interesul cercetătorilor arheologi

Ansamblul arhitectonic medieval al Bisericii Sf. Simion (alcătuit din lăcaşul de cult şi clopotniţa cunoscută cu numele „Turnul Roşu”), care marca la începutul sec. al XVI-lea limita superioară a cartierului armenesc din vatra oraşului Suceava, se află din anul 2004 în reabilitare.

Biserica stă sub cheie din anul 1969, întrucât starea construcţiei nu mai prezenta siguranţă, iar turnul-clopotniţă constituie şi în prezent un obiectiv cu risc de prăbuşire în caz de cutremur.

Lucrările, care se efectuează acum şi în interiorul bisericii de către firma „Restaco”, au scos la iveală, sub platforma altarului, o tainiţă care a trezit interesul cercetătorilor arheologi.

 

„Nu-i exclus să găsim şi urmele unei construcţii mai vechi”

Echipa, alcătuită din arheologii Florin Hău, Ştefan Dejan şi Ion Mareş, trebuie să prezinte, în cât mai scurt timp, o situaţie a cercetărilor din interiorul lăcaşului de cult pentru ca arhitectul Dan Kisilevici, şeful proiectului de restaurare, să poată contura o soluţie pentru continuarea lucrărilor.

Lucrările din interior au dovedit că bisericii iniţiale, alcătuită din naos şi altar, i s-a adăugat, în sec. al XVII-lea, pronaosul.

„Nu-i exclus - spune arheologul Florin Hău - să găsim şi urmele unei construcţii mai vechi”.

Biserica, aşa cum a subliniat el, se afla cu câţiva ani în urmă „în stare de colaps”, dar acum, „prin injectările cu beton şi lucrările de consolidare, este salvată”.

 

„Nu s-a ştiut despre această tainiţă până acum”

Tainiţa boltită, care a apărut ca urmare a prăbuşirii câtorva pietre din partea superioară a bolţii, „se sprijină pe două arce de piatră foarte ingenios făcute”.

S-a putut constata şi unde era intrarea în această tainiţă întrucât, din interior, se vede „o plombă din cărămidă”.

În interiorul tainiţei nu s-a găsit nimic, ceea ce-l determină pe Florin Hău să susţină că „atunci când a fost închisă a fost golită”.

„Nu s-a ştiut despre această tainiţă până acum”, spune Florin Hău, semnalând totodată „o serie de ziduri şi andosări” la platforma altarului.

„În câteva zile - continuă el - vom da releveul din altar, cu fazele de zidărie, pentru ca arhitectul să poată oferi o soluţie de restaurare şi prezervare a acestei tainiţe unicat”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tainiţă, în altarul bisericii armeneşti Sf. Simion.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tainiţă, în altarul bisericii armeneşti Sf. Simion5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei