Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iun 2010 - Anul XV, nr. 132 (4423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Manifestări omagiale

În memoria „domnişorului Ţâprian”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În comuna Ciprian Porumbescu (Stupca de altădată, în care locuitorii îşi spun şi astăzi „stupcani”) au avut loc sâmbătă şi duminică (5 - 6 iunie a.c.) tradiţionalele manifestări omagiale dedicate compozitorului pe care satul îl păstrează în memorie ca „domnişorul Ţâprian”.

 

„Un prim pas în încercarea regăsirii comune”

Organizate de Primăria comunei Ciprian Porumbescu împreună cu Centrul Cultural Bucovina (CCB), manifestările au circumscris o întâlnire cu tema „Viaţa şi activitatea culturală în comuna Ciprian Porumbescu”, o lansare de carte şi prezentarea a două expoziţii (fotografie şi artă plastică), precum şi un spectacol folcloric desfăşurat sub genericul „Satul meu cu doruri multe”.

Locaţia de debut a manifestărilor a fost Muzeul „Ciprian Porumbescu”, în care primarul comunei, Dumitru Nimiţean, a întâmpinat şi a salutat oaspeţii, anunţându-le programul acţiunilor. Acţiuni coordonate de „nepotul comunei”, Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, care le-a propus stupcanilor şi celor care au venit alături de ei „un prim pas în încercarea regăsirii comune”, o regăsire pe târâm cultural în jurul celei mai reprezentative personalităţi locale, compozitorul Ciprian Porumbescu (14 octombrie 1853-6 iunie 1883).

 

„O tradiţie sfântă a locuitorilor comunei”

De fapt, a vorbi despre cultură, aşa cum a subliniat directorul general al CCB, Vasile Ursachi, este absolut necesar întrucât în absenţa ei „ne pierdem urma, ne pierdem tradiţia, ne pierdem credinţa...”.

Chiar „faţă în faţă cu criza” se pot face lucruri trainice pe târâm cultural cu resurse financiare modeste pentru că, aşa cum a subliniat el, „suntem un neam tenace şi chibzuit”.

Dovadă sunt şi aceste manifestări „prohodul lui Ciprian Porumbescu”, aşa cum a întărit părintele Leontie Galiş, care „constituie o tradiţie sfântă a locuitorilor comunei”.

O tradiţie remarcată de un oaspete din Ardeal, prof. Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care a mărturisit că a „privit întotdeauna cu respect spre Bucovina pentru felul în care bucovinenii îşi păstrează tradiţiile culturale”.

 

„Călătorul cu aripi indigo” şi „Imaginea Bucovinei”

Lansarea de carte le-a prilejuit celor prezenţi o întâlnire cu poeta Viorica Petrovici şi cu recentul său volum de versuri „Călătorul cu aripi indigo”, volum prezentat de criticul literar Rodica Mureşan.

Victor T. Rusu, cel care, aşa cum a spus Călin Brăteanu, „se îngrijeşte de talentele micilor fotografi”, a prezentat expoziţia de fotografie „Imaginea Bucovinei”, expoziţie realizată de copii printr-un unui proiect iniţiat cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, proiect derulat de către Protopopiatul Rădăuţi - prin Corala Ortodoxă „Sf. Ierarh Leontie” - în parteneriat cu Mănăstirea Putna, Clubul Copiilor şi Elevilor, Galeria de Artă locală, Adyga Studio Rădăuţi, IBF Pavimente SRL Marginea şi zece şcoli din zonă.

O expoziţie care, aşa cum a precizat Victor T. Rusu, şi-a început „călătoria artistică” poposind acum în comuna Ciprian Porumbescu şi urmând apoi să ajungă în Galeria „Bucovina”, din incinta Palatului Administrativ din Suceava.

 

Expoziţie de pictură şi spectacol folcloric

O altă expoziţie, care a fost prezentată la şcoala din Stupca, urmăreşte punerea în valoare a talentelor locale. Este vorba de tânărul Iustin Rusu, de la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu”, care şi-a etalat lucrările alături de câţiva colegi, dar şi de profesorii săi, artiştii plastici Dumitru Rusu şi Mihai Pînzaru PIM.

Pe scena amenajată în aer liber în parcul muzeului s-a desfăşurat duminică un spectacol în cadrul căruia a evoluat un buchet de grupuri folclorice, ansambluri şi solişti.

S-au aflat pe scenă copiii de la şcoala din Ciprian Porumbescu, Grupul vocal „Simeon Florea Marian” din Ilişeşti şi interpreta Gabriela Teişanu, Ansamblul de copii „Balada Bucovinei” din Suceava (coordonat de Oana Maria Sârbu-Botezat), Corala „Academica” din Câmpulung Moldovenesc (condusă de prof. Emil Forfotă), Ansambul „Pădureţu” din Pârteştii de Jos (instructor Constantin Oltean), fanfara şi Ansamblul „Bucovina” din Calafindeşti (coordonator primarul Loghin Saviuc), Ansamblul „Flori de Sânziene” din Stroieşti (coordonator primarul Ion Băiţan), Ansamblul „Stejarii” din Sf. Ilie şi câţiva solişti consacraţi. Un spectacol la finalul căruia s-au prins în horă stupcanii şi invitaţii lor.

 

 

Despre „domnişorul Ţâprian” şi rădăcinile de stupcan

La manifestările din comuna Ciprian Porumbescu au fost ascultate şi cuvintele lui badea Costică Păiuţu (77 ani) care a cunoscut câţiva dintre bătrânii satului ce s-au aflat în preajma „domnişorului Ţâprian”, când acesta „venea de la Braşov şi era comandant de cor la biserică”.

Despre rădăcinile de stupcan a vorbit şi graficianul Mihai Pînzaru PIM, care a copilărit în casa bunicilor din sat şi a rămas marcat de frumuseţile locului. Propunerea sa privitoare la înviorarea activităţii culturale din comună a fost cea de înfiinţare a unei fundaţii care să poarte numele lui Ciprian Porumbescu, fundaţie care, printre altele, să ajute şi să susţină copii talentaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În memoria „domnişorului Ţâprian”.
 Vizualizări articol: 892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În memoria „domnişorului Ţâprian”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prostia merge mai departe... trimis de
( 9 iun 2010, 14:35:29
.. citind acest articol constat ca de fapt Centrul Cultural Bucovina - CCB are doi directori... oare care o fi cel adevarat.. poetul si jurnalistul Vasile Ursache ori manipulantul manelist Calin Brateanu care isi aroga toate realizarile de la CCB... oricum Centrul Creatiei Populare Suceava i-au scazut actiunile ca fiind una dintre cele mai active institutii de gen... probabil asa a vrit domnul flutur sa o transforme in instututie de impresatriat manelisti si de ce nu de un centru de butelii.. ca deh la asta se pricepe cosnegutza... cu parere de rau dar de acum inainte ca fidel cititor al ziarului dvs o sa oculesc astfel de articole... platite

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei