Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iun 2010 - Anul XV, nr. 126 (4417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Afişe vechi

„Afişul - între trecut şi prezent”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Galeria de la etajul Muzeului de Istorie din municipiul Suceava etalează, de la sfârşitul săptămânii trecute, o expoziţie de afişe vechi din colecţiile instituţiei muzeale sucevene.

 

Segmentul retro

Cele 20 de afişe care alcătuiesc segmentul retro al expoziţiei-concurs care se deschide astăzi, la ora 12:00, cu genericul „Afişul - între trecut şi prezent” (concurs adresat elevilor pasionaţi de grafică digitală, organizat, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de Complexul Muzeal Bucovina şi societatea SoftKey, cu tema „Suntem cu o idee mai aproape de tine”) ne proiectează în trecutul cultural al Sucevei.

Trecut cultural mai recent, reprezentat prin câteva afişe care vizează manifestări organizate între anii 1991- 2007, trecut ceva mai îndepărtat menţionat în materialul publicitar din anii 1970-1980, dar şi afişe istorice cu o vechime de peste jumătate de secol.

 

„Colecţii şi colecţionari suceveni” şi „Retrospectiva Nicolae Grigorescu”

Pot fi văzute afişe din ultimele două decenii, de la cel al expoziţiilor „Colecţii şi colecţionari suceveni” (pictură şi grafică, mai-iunie 1991), „Două milenii de creştinism” (12 februarie - 14 martie 2001), „Retrospectiva Dimitrie Loghin” (septembrie - octombrie 2001), la „Casa Regală Română” (10 mai - 10 iunie 2005) sau „Simpozionul Artă şi Civilizaţie Medievală - Ediţia a XIV-a şi Bucovina, file de istorie - Ediţia a IX-a” (27 - 29 noiembrie 2007), manifestări organizate şi desfăşurate în incinta muzeului sucevean.

Alături de acestea, se află expuse afişe ceva mai vechi ca cel al „Festivalului de etnografie şi folclor Simeon Florea Marian” (1 - 3 septembrie 1972) sau „Retrospectiva Nicolae Grigorescu” (martie 1987).

 

Simpozionul „10 ani de activitate a Şantierului Arheologic Suceava” şi Expoziţia „Regiunea Suceava în plină dezvoltare”

Din anii ’60 au fost păstrate în colecţiile muzeului afişe de la Simpozionul „10 ani de activitate a Şantierului Arheologic Suceava” (simpozion organizat de Institutul de Arheologie al Academiei RPR şi Muzeul Regional Suceava „în cinstea zilei de 1 Mai şi a Congresului al III-lea a PMR”, aprilie 1960), de la „Expoziţia interjudeţeană de artă plastică” (pictură şi sculptură aparţinând artiştilor plastici din regiunile Iaşi, Bacău, Galaţi şi Suceava, iunie - iulie 1962) sau Expoziţia „Regiunea Suceava în plină dezvoltare” (cu lucrări de pictură şi grafică realizate de Dimitrie Loghin, Traian Percec şi Grigore Ursu, martie 1963).

 

Cel mai vechi afiş: „Dezertorul”, spectacol prezentat la Suceava pe data de 28 iunie 1948

Cel mai vechi afiş (fără imagine, numai cu text) este cel al spectacolului de teatru „Dezertorul” - comedie tragică în 3 acte de Mihail Sorbul (spectacol a cărui regie artistică este semnată de Dumitru Filip, organizat de Casa Regională a Creaţiei Populare Suceava şi Studioul Actorului Amator, şi prezentat, pe data de 28 iunie 1948, în Sala „Ciprian Porumbescu”).

Cel mai de interes pentru viaţa culturală suceveană mi s-a părut a fi însă afişul Simpozionului „Rezultatele săpăturilor arheologice din 1959”, organizat în sala Şcolii medii „Ştefan cel Mare” (în data de 14 septembrie 1959), simpozion la care au luat cuvântul „candidatul în ştiinţe istorice Mircea Matei şi cercetătorul Trifu Martinovici, de la Institutul de Arheologie al Academiei RPR”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Afişul - între trecut şi prezent”.
 Vizualizări articol: 764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Afişul - între trecut şi prezent”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei