Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 sep 2009 - Anul XIV, nr. 229 (4215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Amintiri din comunism – Ioan Pînzar

Fluxul memoriei

Să revin la Suceava anului 1988, când prim-secretar era tovarăşul Stoica. Un fel de Bobu la pătrat. Activiştii aveau nevoie de un Stoica după ani de chefuri, când la cârma partidului judeţean s-a aflat Traian Gârba.
Mâncare primeau, băutura era asigurată, din judeţ secretarii de partid le trimiteau periodic maşini pline cu bucate.
Epoca de aur a fost un coşmar pentru poporul român, pentru clasa muncitoare conducătoare a societăţii, care fura ce putea din fabrici şi de pe şantiere. Chiar, ce nu se fura de pe şantiere?
*
Iosif Vissarionovici Stalin era tiranul suprem prin 1950. Corifeu al ştiinţei mondiale, asta m-a nedumerit mult timp. Tovarăş al lui Lenin, teoretician al marxismului etc. Chiar ce a scris Stalin? În afară de cuvântări. A scris despre cultură şi artă, despre lingvistică, despre câte oare? Niciodată nu am răsfoit o carte a marelui Stalin. La Lenin am trecut cu privirea printr-un volum. La Marx am nimerit exact acolo unde-i critica pe evrei, iar la Engels la problema religiei. De fapt filozoful care s-a ocupat de religie nu a fost comunist, ci capitalist: Feuerbach. Cine citea cartea lui nu mai mergea uşor la biserică. Dar tovarăşul Ceauşescu ce a scris? 34 de volume de opere complete? Sau mai multe. De fapt, toate cuvântări, unele interviuri, rapoarte la congrese etc. Cele mai mari baliverne pe care le-a suportat biata hârtie. Dar romanele şi poeziile scriitorilor bolşevici din 1945 până în 1990 cum au fost suportate de hârtie şi de biblioteci? Câte păduri s-au tăiat pentru ele?
*
Gheorghiu Dej a stat prin puşcării şi nu pe frontul antisovietic, fiindcă Antonescu se temea să nu fugă bolşevicii la bolşevici. Dar el putea rezolva problema cum o rezolvau soldaţii cu ofiţerii care-i băteau şi care făceau imprudenţa să meargă în fruntea plutonului, cum cereau regulamentele.
Cazuri concrete mi-a povestit unchiul meu Nicolae Pînzar din Costâna, care trăieşte veşnic după cei 5 ani de război din tinereţe. L-au călit şi l-au imunizat.
Bolşevicii de prin 1960 erau la fel ca cei din 1950. Ţara era împărţită în regiuni, raioane şi comune, acestea din urmă multe faţă de cele de astăzi, fiind de fapt moştenite de la vechiul regim. După 1960 au început unele comasări, culminând cu reforma administrativă din 1968, când a apărut cuvântul burghez judeţ, pentru care puteai face puşcărie în 1950.
*
Ceauşescu a avut o adevărată obsesie pentru aur. Nu avea ceas de aur la mână când a murit, dar cine i l-o fi luat? Avea un stilou oficial cu peniţă de aur, care rămânea la birou. De ce oare marele nostru cârmaci se gândea aşa de mult la viitorul poporului român? Pe majoritatea conducătorilor din istorie i-a durut în cot de viitorul propriului popor. De ce Ceauşescu nu i-a fentat pe jecmănitorii bancheri mondiali, să nu le dea înapoi nici un ban? Ce puteau să-i facă? Să-i ia boii de la bicicletă, vorba românului nostru. Armata roşie oricum îl păzea.
Cine se mai interesează astăzi de viitorul poporului român? Europenii ar fi bucuroşi să nu ne prea vadă. Nici americanii, care primesc pe oricine, numai nu şi pe români.
Într-o sută de ani normali vor rămâne între 5 şi 10 milioane de români, dintre care jumătate de alte naţionalităţi, ca acum câteva sute de ani. Atunci se vor reface pădurile tăiate, blocurile comuniste vor fi demult ruine, iar vilele actuale vor fi multe părăsite.
Dar Ceauşescu nu era Ceauşescu dacă nu se gândea atât de intens la viitorul poporului român. În mintea lui, totuşi aparent raţională, prezentul merita toate sacrificiile.
Paradoxal, am mai spus-o, dar multe victime ale terorii comuniste trăiesc tot atât cât şi călăii lor. E un fel de răzbunare biologică. Altfel, vechii călăi stau bine-mersi cu pensii de 10 ori mai mari decât le-ar fi dat Ceauşescu cel zgârcit.
Clasa muncitoare merge în paradis cu pensii medii de 5-8 sute de lei noi. Aşa le trebuie, dacă au fost clasă politică conducătoare în comunism!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fluxul memoriei.
 Vizualizări articol: 429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fluxul memoriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei