Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2009 - Anul XIV, nr. 166 (4152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Artă şi meşteşug

„Miracolul focului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Hanul Domnesc din municipiul Suceava (secţia de Etnografie a Complexului Muzeal Bucovina) găzduieşte din această săptămână expoziţia cu genericul „Miracolul focului” realizată de a artiştii plastici Ion şi Elena Nicoleta Mitroi.

 

Ceramică pictată, sculptură în metal, lemn şi piatră şi câteva vitralii

Expoziţia celor doi creatori din Roşiorii de Vede, care cuprinde piese de ceramică pictată (cu amprentă cucuteniană) precum şi sculptură în metal, lemn şi piatră, cărora li se alătură şi câteva vitralii, este o demonstraţie de artă şi meşteşug, un dialog estetic în care cei doi creatori comunică deopotrivă între ei, dar şi cu cei care sunt receptorii vizuali ai mesajului lor artistic.
Din cele circa 70 de exponate doar 13 nu sunt piese ceramice şi poartă semnătura lui Ion Mitroi, prezent la deschiderea expoziţiei.

 

Piese ceramice lucrate manual, pictate cu pigmenţi naturali

Ceramica realizată de Elena Nicoleta Mitroi, lucrată manual şi pictată în două sau trei culori (alb, roşu şi negru), perpetuează în parte (dar nu într-o formulă imitativă) formele şi motivele decorative ale vaselor cucuteniene.
Variate ca formă, dimensiuni şi utilitate, piesele ceramice decorate cu motive geometrice (cu sugestii zoomorfe şi antropomorfe) executate din argilă de Potigrafu, pictate cu pigmenţi naturali pe lutul crud, uscate liber (neforţat) şi arse apoi în cuptor, induc impresia ceramicii civilizaţiei eneolitice cucuteniene.
Lustruite după ardere cu ceară de albine, vasele au o patină aparte, pe care lacurile sintetice nu o pot reproduce.

 

Piese grele, realizate de Ion Mitroi

Legătura între cei doi artişti se face discret, prin cele câteva suporturi din fier forjat care susţin vasele, suporturi realizate de Ion Mitroi.
Absolvent al Academiei de Arte din Bucureşti (la secţia ceramică, sticlă, metal), profesor de educaţie plastică la Alexandria, Ion Mitroi expune, alături de suporturile de vase executate „în joacă”, câteva piese „grele”, la propriu şi la figurat.
Grele, pentru că e vorba de lucrări în inox sau piatră (de Albeşti), dar şi sculpturi în lemn de esenţă tare, cărora li se adaugă vitraliile cu plumb.

 

Cu îndemânare de făurar şi orfevrier

Urmând vorbele lui Brâncuşi, care spunea că „un artist trebuie să fie un bun meseriaş”, Ion Mitroi prelucrează cu îndemânare de făurar şi orfevrier metalul şi sticla, ciopleşte lemnul şi piatra.
Execută lucrări de feronerie (catalogul său prezintă porţi şi grilaje metalice, balustrade, piese de mobilier - jilţuri şi paturi de fier), corpuri de iluminat (în care îmbină metalul cu sticla), vitralii de diferite dimensiuni, lucrări de sculptură în care luciul şi duritatea inoxului se armonizează cu alama şi bronzul.

 

O ambianţă perfectă

Nici o locaţie n-ar fi fost mai potrivită pentru această expoziţie ca Hanul Domnesc, unde pavimentul de piatră şi elementele de feronerie specifice (grilajele, suporturile pentru făclii...), dar şi grupajul alcătuit din butucul cu nicovală şi tot inventarul de scule de fierărie, precum şi pântecosul poloboc, încins cu cercuri de fier, al sacalei, au oferit o ambianţă perfectă.
„Miracolul focului”, focul din cuptorul de ars ceramică, dar şi focul care îmblânzeşte metalul şi permite modelarea acestuia, sau focul care topeşte plumbul şi sticla, şi-a arătat pe deplin virtuţile şi roadele în această expoziţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Miracolul focului”.
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
„Miracolul focului”2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei