Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 feb 2009 - Anul XIV, nr. 26 (4012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În Piaţa „22 Decembrie”

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Artistul plastic Mircea Dăneasă, care, la comanda municipalităţii sucevene, realizează Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, aşteaptă timpul prielnic pentru turnarea lucrării la locul de amplasare din Piaţa „22 Decembrie”.

 

Modulele matriţei realizate din ghips

În atelierul de pe strada Cernăuţi, nr. 53, unde Mircea Dăneasă a lucrat, (împreună cu echipa care l-a ajutat) până toamna târziu, când temperatura a scăzut sub limita de îngheţ, se află, la uscare lentă, modulele matriţei realizate din ghips după modelajul în lut.

La modelarea lucrării (care, din cauza dimensiunilor mari ale monumentului, a fost făcută pe trei segmente) Mircea Dăneasă a fost ajutat de o echipă din care au făcut parte foşti elevi de-ai săi de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, în prezent absolvenţi de universităţi de artă şi colegi de breaslă artistică: Narcis Tabarcea, Cătălin Luca şi Lenuţa Domnar, precum şi fiul său Remus Dăneasă, profesor la Catedra de arte vizuale de la Şcoala Populară de Arte “Ion Irimescu”, şi mai tinerii învăţăcei Olga Negură şi Ana Epure.

 

Două tone de ghips pentru realizarea matriţei

Pentru realizarea modulelor matriţei de turnare (într-o primă fază monumentul va fi turnat în beton, cu speranţa că, atunci când vor exista fonduri mai generoase, îşi va găsi împlinirea într-un material mai rezistent) s-au folosit peste 50 de saci de ghips, de câte 40 de kg fiecare, în total peste două tone de ghips.

La o primă apreciere, monumentul va cântări, turnat din beton, circa zece tone.

Amplasamentul lui poate fi văzut în centrul municipiului Suceava, vizavi de Casa de Cultură, pe spaţiul verde de la marginea pasajului pietonal, unde s-a executat deja fundaţia şi s-a turnat soclul din beton, în care s-a fixat axul metalic al lucrării.

 

Amplasarea, pe locul indicat în proiect

Monumentul, în reprezentarea căruia Mircea Dăneasă a combinat simbolismul crucii cu cel al zborului, va măsura pe verticală cca. 7,4 metri fără soclu.

Soclul, din beton, va mai adăuga un metru la înălţimea lucrării.

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei a fost, vara trecută, subiectul unei dispute publice, atunci când Primăria Suceava a venit cu propunerea amplasării lui în locul statuii de bronz a voievodului Petru I Muşat, statuie situată pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

Propunerea a fost contestată de către un grup de intelectuali suceveni, iar  argumentele arhitecţilor au susţinut amplasarea monumentului pe locul indicat în proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei.
 Vizualizări articol: 750 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei