Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mai 2008 - Anul XIII, nr. 109 (3790)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ieri, la Suceava

„Scriitori pe calea regală”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trenul cu scriitori porniţi în campanie pro-lectură prin ţară, prin proiectul „Scriitori pe calea regală”, a oprit ieri, la ora 14:09, în Gara Suceava.

Anunţat la peron ca „trenul special 13.003”, garnitura feroviară, care a intrat în gară la linia 1, nu era tractată de o locomotivă cu abur şi nu avea numai cinci vagoane de lux, aşa cum au comunicat organizatorii.

De fapt, nici grupul de scriitori nu cuprindea toate numele vehiculate iniţial.

 

Cu Varujan Vosganian în avangardă

Avându-l în avangardă pe Varujan Vosganian (în dubla-i calitate de ministru al Economiei şi Finanţelor şi de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România), care a venit cu automobilul, scriitorii (care prin proiectul aflat sub înaltul patronaj al regelui Mihai se deplasează pe ruta Bucureşti - Mediaş, dăruind biblioteci cu cărţi ale autorilor implicaţi în proiect precum şi antologia „Scriitori pe calea regală”, tipărită într-un tiraj de 1000 de exemplare, în şase gări - Bucureşti, Iaşi, Suceava, Alba Iulia, Sibiu şi Mediaş) au fost întâmpinaţi de oficialităţile locale şi judeţene (primarul Ion Lungu - cu eşarfă tricoloră, viceprimarul Angela Zarojanu şi prefectul Ştefan Alexandru Băişanu), de câţiva scriitori suceveni şi de o mulţime de călători care se aflau la acea oră în gară.

 

La „poarta de intrare în Bucovina”

Oaspeţii au intrat imediat în somptuoasa sală a gării (restaurată cu doi ani în urmă), fiind urmaţi de întreaga asistenţă, unde a avut loc primirea oficială, s-a făcut donaţia de carte de către poetul Dan Mircea Cipariu, coordonatorul proiectului, şi de către Ion Tomescu, preşedintele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editorilor din România, şi, după câteva luări de cuvânt, au fost susţinute lecturi publice de scriitorii Ana Blandiana, Varujan Vosganian, Adrian Popescu, Mihail Gălăţanu, Constantin Stan şi actriţa Ioana Crăciunescu.

Prin prezenţa acestui grup de scriitori „Suceava a devenit pentru scurt timp - aşa cum a reliefat prefectul Ştefan Alexandru Băişanu - centrul cultural al României”.

Primarul Ion Lungu, care i-a întâmpinat cu salutul creştin „Hristos a înviat!” la „poarta de intrare în Bucovina”, le-a urat oaspeţilor „bun venit” şi, pentru că Trenul Regal a oprit la Suceava, le-a spus celor prezenţi că, în toamna acestui an, sucevenii vor organiza pentru familia regală o „Seară bucovineană” la Palatul Elisabeta.

 

Credinţa că poezia poate salva lumea

Istoricul CFR ing. Radu Bellu a prezentat câteva date despre Gara Suceava şi despre Trenul Regal, cu vagoane comandate special la Milano de către regele Ferdinand, tren care, din păcate, a făcut prima călătorie ducându-l pe ultimul drum de la Sinaia la cripta regală de la Curtea de Argeş.

Şi dacă Varujan Vosganian a precizat în cuvântul său că poezia este un „leac” pentru suflet, Ana Blandiana a încheiat spunând: „Nu ştiu dacă poezia poate salva lumea, dar ştiu că lumea poate fi salvată de credinţa că poezia poate să o salveze”.

După acordarea câtorva autografe şi efectuarea unor fotografii cu cei care au dorit să păstreze memoria evenimentului, scriitorii au pornit cu un autocar să viziteze Mănăstirea Dragomirna. Trenul i-a aşteptat la peron până la ora 18:39, când şi-a continuat traseul spre Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Scriitori pe calea regală”.
 Vizualizări articol: 1127 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Scriitori pe calea regală”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trezitivaaaaaaaaa! trimis de
(12 mai 2008, 11:30:27
Spitalele nu au medicamente, drumuri nereparate, etc, etc si ei cheltuie banii pe trenul regal si pe poezii . Inca doua-trei actiuni de astea si nu mai avem nevoie de razboi !

UNDE ESTI TU TEPES !
1.1  RE: Trezitivaaaaaaaaa! trimis de
(12 mai 2008, 11:43:40
ESTI TEMBEL ! SIGUR CA AVEM NEVOIE SI DE ASEMNEA ACTIUNI !
1.2  RE: Trezitivaaaaaaaaa! trimis de
(12 mai 2008, 11:54:22
Neajunsurile de care vorbesti deriva din 2 mari cauze: dezinteres pentru CULTURA si EDUCATIE. Sa-ti traduc:unii din cei care conduc destinele tarii sunt inculti si needucati. Ca tine!
1.3  RE: Trezitivaaaaaaaaa! trimis de
(13 mai 2008, 17:45:37
Intra/devar cretin!

Dar cu iesire publica, ca are calculator si net...
2.   Da trimis de
(12 mai 2008, 12:10:03
,,Nu stiu daca poezia poate salva lumea, dar stiu ca lumea poate fi salvata de credinta ca poezia poate sa o salveze".

Ce rahat!

ps Nu am intalnit de mult in citate atatea banalitati sforaitoare
3.   Ministrii sau scriitori trimis de
(12 mai 2008, 12:16:10
Varujane,ce-ar fii sa te lasi de politica(mai ales in domniul ind)si sa scrii.Lasa pe cei care se pricep sa conduca tara si nu tu ......?Crezi ca te mai suportam mult sau vrei sa iesi cu spatele inainte!De ce nu poti traii numai din scris daca stii sa scrii ,,asa bine"'bine pt. cine ?Esti un intrus din tagma celor ce-i reprezinti(cei de aceeasi origine cu tine )si intoxici lumea cu minima ta judecata!Du-te la ai tai,e mai bine....
4.   SCRIITORI PE CALEA REGALA !!!??? trimis de
(12 mai 2008, 13:27:03
Dupa cum vedeti audienta zero ! Nu cultura , nu poesia , ci "personalitatile "implicate si prezente , ideologizarea ,demonetizarea ,banalizarea ,comercializarea culturii.Pe care cale ...sunt mai buni ,importanti,pretuiti,scriitori ? Calea regala si apoi care ...? Incredibil ce lipsa de inspiratie !
5.   Daca n-au fost mici si bere... trimis de
(12 mai 2008, 20:46:59
Ce dovada mai graitoare de inapoiere culturala (si nu numai) la poarta de intrare in Bucovina ?!.Ne ducem dracului cu totii si nu lasam nimic in urma noastra spre-a ne cinsti inaintasii(nu cu bere si mici ,cum procedeaza lichelele politicii sucevene).Trist si fara speranta destinul unui asemenea popor.......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei