Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 mai 2008 - Anul XIII, nr. 109 (3790)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La dispoziţia publicului

Expoziţia “Coroana Reginei Maria - Un simbol al României reîntregite”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia “Coroana Reginei Maria - Un simbol al României reîntregite” s-a deschis sâmbătă, la prânz, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, marcând ziua de 10 mai, zi care punctează câteva momente cruciale din istoria României, care era sărbătorită, până în anul 1947, ca Ziua Regalităţii Române.

 

„Bucovina va primi în acest an botezul paşilor regali”

Manifestarea, ai cărei organizatori sunt Consiliul Judeţean Suceava, Complexul Muzeal Bucovina (CMB), Ministerul Culturii şi Cultelor, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Suceava şi Muzeul “Arta Lemnului” Câmpulung Moldovenesc, s-a împlinit, aşa cum a spus directorul general al CMB, Constantin-Emil Ursu, “graţie unor oameni inimoşi”, nu mai puţin de 20 de sponsori, care au acoperit costurile totale ale realizării acestei expoziţii ce se ridică la suma de 22.000 lei.

Alături de organizatori au participat la deschiderea manifestării reprezentanţi ai instituţiilor publice administrative, ai firmelor care au contribuit ca sponsori, personalităţi ale vieţii economice şi culturale ale urbei.

Constantin-Emil Ursu a dat citire unui mesaj din partea Casei Regale a României, un mesaj de apreciere pentru organizarea manifestării, care făcea precizarea că, dacă acum nu a fost posibilă prezenţa membrilor familiei regale la Suceava, “Majestăţile Lor speră că Bucovina va primi în acest an botezul paşilor regali”.

 

„Un obiect cu valoare sacră”

Subliniind înaintea luărilor de cuvânt ale participanţilor că instituţia muzeală „este un lăcaş de cultură care nu are culoare politică”, directorul CMB Suceava a mulţumit sponsorilor pentru sprijinul acordat muzeului, care, ca instituţie culturală păstrătoare de memorie, „are datoria morală de a aduce şi a expune piese cu statut de simbol naţional”.

Expunerea Coroanei Reginei Maria, „o mărturie a istoriei noastre”, cum a precizat prefectul Ştefan Alexandru Băişanu, „un obiect cu valoare sacră” (directorul DJCCPCN Suceava, Aurel Buzincu) deschide „o poartă peste timp” (europarlamentarul Cătălin Nechifor) şi reprezintă totodată „un eveniment care părea greu de închipuit că se va întâmpla undeva în nordul ţării, la Suceava” (viceprimarul Angela Zarojanu).

Într-adevăr, coroana a părăsit acum, pentru prima dată după anul 1998, (când a fost scoasă pentru festivităţile de la Alba Iulia organizate cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri) Tezaurul României.

 

„Un semn de democraţie”

Piesa centrală a expoziţiei, coroana de aur cu care Maria-Alexandra Victoria (nepoata reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, devenită regină a României alături de regele Ferdinand la data de 11 octombrie 1914) a fost încoronată, după Marea Unire, ca regină a României Mari, la festivitatea de la Alba Iulia din data de 15 octombrie 1922, este asigurată ca piesă de Tezaur la valoarea de 25 milioane euro.

Aşa cum a remarcat şeful Secţiei de istorie din cadrul CMB Suceava, prof. Dan Petrovici, expunerea unui simbol al regalităţii este şi „un semn de aşezare a societăţii româneşti, un semn de democraţie”, întrucât, cu mai puţin de două decenii în urmă, acest lucru părea imposibil de împlinit.

De fapt, chiar în anul 1994, când la Muzeul de Istorie din Suceava s-a organizat expoziţia cu genericul „Regina Maria - ultima romantică” (în care au fost prezentate o serie de piese deosebite), manifestarea a avut parte de un public restrâns întrucât „patimile politice s-au răsfrânt asupra expoziţiei”.

 

Vizitare gratuită de Ziua Internaţională a Muzeelor

Expoziţia mai cuprinde o serie de fotografii, cu precădere ale reginei Maria, dar şi ale celorlalţi membri ai familiei regale care au venit în Bucovina. Atrag atenţia cele două tronuri sculptate din lemn, realizate pentru regele Carol al II-lea şi pentru Mihai, Marele Voievod de Alba Iulia, cu prilejul serbărilor arcăşeşti de la Bucşoaia (2 iulie 1937) şi un buzdugan cu cioplitură decorativă, piese care s-au păstrat la Muzeul “Arta Lemnului” Câmpulung Moldovenesc.

Mai pot fi văzute trei săbii cu monograma regilor Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea, medalii şi insigne „Straja Ţării”, dar şi „Uricul de fundare a Monumentului Unirii din Cernăuţi”, din data de 11 noiembrie 1924.

Expoziţia, care este deschisă până pe data de 20 mai, are program zilnic de vizitare între orele 9:00 - 21:00, costul biletului de intrare fiind de 3 lei pentru adulţi şi 1,5 lei pentru copii şi studenţi.

Pe data de 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, vizitarea este gratuită în toate secţiile CMB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia “Coroana Reginei Maria - Un simbol al României reîntregite”.
 Vizualizări articol: 1133 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţia “Coroana Reginei Maria - Un simbol al României reîntregite”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei