Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 apr 2008 - Anul XIII, nr. 94 (3775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ediţie jubiliară

Târgul de Paşti de la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a X-a ediţie a Târgului de Paşti de la Gura Humorului, ediţie jubiliară aşa cum au subliniat organizatorii, care se desfăşoară de fiecare dată în ziua de marţi de dinaintea sărbătorii de Florii, zi de târg în localitate încă din sec. al XIX-lea, a reunit în acest an cca. 80 de meşteri populari de pe întreg cuprinsul judeţului, cărora li s-au alăturat şi câţiva artizani din judeţul Botoşani.

Găzduit în foaierul şi într-unul din saloanele galeriei Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, instituţie care alături de Primăria Oraşului Gura Humorului, Tipografia „Terra Design” şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava a organizat manifestarea, Târgul de Paşti humorean are, aşa cum a remarcat directorul instituţiei muzeale locale, Elvira Romaniuc, cel puţin două meniri: „să salveze, să conserve şi să transmită mai departe tradiţia şi creaţia autentică şi să asigure o piaţă de desfacere pentru ouăle închistrite din Bucovina, paşaportul de identitate al acestei zone”.

 

O prezenţă insolită

Adresat cu precădere meşterilor care închistresc ouăle, târgul a avut şi câţiva invitaţi care practică alte meşteşuguri ale căror produse sunt direct legate de ciclul pascal.

Este vorba de meşteri care realizează sculptură miniaturală cu semnificaţie religioasă şi podoabe populare (familia Gheorghian), obiecte cioplite în lemn (Florin Cramariuc) şi ceramică roşie, cu vase utilizate pentru coptura tradiţională din Bucovina (familia Paşcaniuc).

De câteva ediţii, la acest târg participă şi copii care preiau şi învaţă meşteşugul închistririi ouălor la şcolile din Brodina, Slătioara şi Paltinu, dar şi în aşa numitele şcoli (ateliere) familiale.

Anul acesta, cea mai insolită prezenţă a fost cea a soţilor Popescu, din Falcău, care au venit cu fetiţa lor Teodora, în vârstă de... un an.

Meşterii din Mănăstirea Humorului, Gemenea, Stulpicani, Paltinu, Poiana Stampei, Coşna, Dorna Candreni, Brodina, Rădăuţi sau Ulma şi-au expus produsele multicolore pentru vânzare, cu preţuri pentru toate pungile.

 

Ouă închistrite şi mieluţi din aluat copt

Un ou de găină, închistrit, încondeiat sau pictat cu motive tradiţionale (multe dintre ele preluate după motivele ţesăturilor populare - cărarea pierdută, coarnele berbecului, frunza salcâmului, 40 de clinişori, cireşica, grebla, furca, fulgerul...), putea fi achiziţionat cu preţuri cuprinse între 3 şi 15 lei.

Un ou de struţ, încondeiat cu măiestrie, ajungea şi la 180 de lei.

Elena Torac, care a venit cu copii de la Şcoala din Brodina, a pus ceara la topit şi, cu chişiţa în mână, împreună cu micii învăţăcei, au trecut cu toţii la închistrit în faţa publicului. Ca laureaţi ai Festivalului Oului Încondeiat de la Ciocăneşti, urmau să participe la prima ediţie a Târgului de Florii de la Sibiu.

La o altă masă, încărcată cu ouă încondeiate, dar pe care se aflau şi mieluţi din aluat copt (15 lei/buc), îmbrăcate în frumoase costume populare, îşi aşteptau clienţii Areta Candrea şi Lucica Cristea din Coşna.

Nerăbdător, primarul Marius Ursaciuc aştepta ca membrii juriului să aleagă modelul pentru oul (de 3,5 m înălţime) care va fi amplasat în aceste zile în rondoul din centrul oraşului.

Un Târg de Paşti care a avut loc doar într-o singură zi, o zi încărcată de frumuseţe, în care ploaia (care nu le-a permis meşterilor populari să-şi expună produsele şi în aer liber) a fost privită însă ca un semn de belşug.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Paşti de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Târgul de Paşti de la Gura Humorului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei