Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2007 - Anul XII, nr. 298 (3667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măreţia calmă a libertăţii

O imagine a Ucrainei contemporane

Maxim Gorki afirma într-unul din romanele sale, „Viaţa lui Klim Samghin”, că întreaga civilizaţie a umanităţii şi tot ce omul a realizat mai frumos s-a făcut în cinstea Femeii. Nu este deci întâmplător că din cele mai vechi timpuri şi până astăzi femeia ocupă un loc central în majoritatea alcătuirilor artistice. Ea întrupează simbolul veşnic al vieţii şi elanul descătuşării şi al devenirii către mereu alte forme de existenţă.

Nu este deloc întâmplător că ucrainenii, în dorul pentru libertate, văzându-se stăpâni pentru prima oară în ţara lor au simbolizat acest măreţ sentiment prin imaginea unei femei. În piaţa principală din Kiev, pe un postament ce seamănă cu un templu, fapt ce ar putea semnifica sacralitatea vieţii şi a înfăptuirilor politice contemporane, ţâşneşte spre cer o coloană de marmură albă, având 52 de metri, care se termină cu un coş din foi de acant specific capitelului corintic. Deasupra acestuia este aşezată o sferă aurie ce poate semnifica pământul, cosmosul dar şi perfecţiunea. Peste ea, adică la capătul monumentului, se înalţă cu braţele ridicate spre azur o femeie îmbrăcată într-un costum naţional ucrainean brodat cu fire de aur pe motive populare. Mantia care trebuia să-i atârne pe umeri este înfăşurată pe cele două braţe, dând impresia unor aripi, adică a unei intenţii de zbor. O ramură înflorită de călin (simbolul naţional al Ucrainei) uneşte cele două mâini creând impresia unui arc triumfal. Privirea netulburată a femeii este aţintită încrezătoare într-un viitor pe care numai ea îl cunoaşte. În linii mari, aşa cum se află proiectată pe fundalul infinit al cerului, braţele ei par a se ridica pentru a binecuvânta clipa istorică pe care o trăieşte Ucraina de azi. Este, altminteri spus, imaginea măreţiei calme a libertăţii.

În muzeul etnografic şi religios, a cărui piatră de temelie deja am pus-o, aş dori să aşez printre exponate şi imaginea miniaturală a monumentului pe care l-am comentat mai sus. Mulţumesc pe această cale şi grupului de ucraineni conduşi de Olexandr Petrovici Marusevici, care, în vara acestui an, ne-au vizitat ţara şi de la care am primit un album turistic „Kiev”, extrem de instructiv.

Prof. Ştefan Hreniuc
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O imagine a Ucrainei contemporane.
 Vizualizări articol: 726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O imagine a Ucrainei contemporane0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata cu omleta 2 porţii - 25 minute 4 ouă2 roşii2 castraveţi1 leg. ceapă verde1 salată verde mai mare2 linguri boabe de porumb fiert3 linguri ulei de măsline1 lămâie1 leg. pătrunjel verdesare, piperFaceţi 2 omlete din câte 2 ouă amestecate cu... Citeşte