Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2008 - Anul XIII, nr. 90 (3771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1276

„Îmi amintesc de Paşti la noi acasă:/ O zi de primăvară luminoasă,/ Cu adieri de aer parfumat,/ Cu sunete de clopote pe sat,/ Îmi amintesc de-o linişte deplină,/ De vişini înfloriţi într-o grădină,/De flori de zarzări care s-au desprins/ Şi au căzut, de parcă ar fi nins./ Şi-n liniştea aceea din grădină/ Era ca un concert de violină:/ Parcă-mpleteau deasupra mea în zbor/ Un nevăzut hamac fermecător…/ Era aşa senin şi-aşa de bine!/ Şi mă temeam de roiul de albine,/ Îmi amintesc de oamenii din sate/ Cu haine noi şi feţe luminate,/ Cum s-adunau la-ncrucişări de drum,/ La sfaturi lungi…de parcă stau şi-acum/ Şi-mi amintesc de-o droaie de copii/ Cum alergau de veseli şi zglobii/ Pe un tăpşan alături de sat,/ Pe care-am fost şi eu şi m-am jucat…/ Era-n cerdac la noi atâta soare,/ Era-n pământ atâta sărbătoare./ Şi tremur tot când îmi aduc aminte/ Că port în minte-atâtea dragi morminte./ De-atunci muri şi tata, şi-am plecat,/ Noi toţi copiii de-acolo din sat,/ Dar simt şi azi în mine, luminoasă,/ O zi de Paşti, demult, la noi acasă;/ De câte ori e-Aprilie şi zi cu soare/ Îmi amintesc… şi sufletul mă doare”.

DEMONSTENE BOTEZ: De Paşti

1. „Femeie, iată fiul tău!... Iată mama ta!” (Ioan, 19, 26-27). Iisus Hristos le-a vorbit întâi păcătoşilor, care au mai grabnică nevoie de grijă şi milă. Apoi, celor curaţi şi drepţi, Maicii Sale şi lui Ioan, ucenicul cel mai iubit, încredinţându-i pe unul altuia, ca temelie a Bisericii Sale, instituite atunci, la picioarele crucii. Maica domnului este astfel consfinţită ca Mamă ocrotitoare a întregului neam creştinesc, care la rându-i este chemat să vegheze asupra bisericii materiale, măsură vie a dragostei lucrătoare şi a comuniunii în Duhul Sfânt.  Sfântul Nicolae Velimirovici crede că aceste cuvinte semnifică şi dragostea pe care oricine o datorează:
a) părinţilor săi;  
b) străbunilor săi;
c) fraţilor săi

2. Grup rock britanic format în 1980 (voce Dave Gahan), în repertoriul căruia figurează şi piesa Iisus personal:
a) Depeche Mode; 
b) Deep Purple;
c) Led Zeppelin

3. Iniţial tâmplar şi gravor de anluminuri, acest pictor şi sculptor împreună cu Giotto au făcut tranziţia de la stilul gotic la Renaştere, folosind elemente bizantine. Este sensibil la conţinutul emoţionant al scenelor evanghelice şi-l transpune cu simplitatea vie a poveştilor populare. Preocuparea sa principală e culoarea. Fondul de aur îi impune o puritate şi o intensitate extremă, care face cu atât mai evident rafinamentul acordurilor: trandafiriu şi roşu, verde, violet. Dintre lucrările sale menţionăm: Fecioara tronând(1285), Sfintele Marii la mormânt (1308-1311, Muzeul Catedralei Siena), Intrarea lui Christos în Ierusalim (1308-1311) şi Christos în faţa Marelui Preot, Ana şi prima lepădare a lui Petru de Christos în faţa înalţilor preoţi (1308-1311), aflate în Museo dell’Opera del Duomo din Siena. Este considerat unul din artiştii importanţi ai Şcolii sieneze:
a) Simone Martini;
b) Duccio di Buoninsegna;
c) Pietro Lorenzetti

4. Poet şi traducător născut la 21 martie 1901 în comuna Potău/Satu Mare.Studiază Literele la Universitatea din Cluj, dându-şi licenţa în 1925. Debutează în revista Gazeta de duminică din Şimleul Silvaniei cu schiţe şi poeme, în 1919. Debut editorial cu volumul De vorbă cu mine (1924), urmat de plachetele de „poeme în proză” Pe aripa sufletului (1926) şi În umbra lui Crist (1933) şi de o ediţie selectivă a operei lirice, La pândă de lumină (1977):
a) Ion Şiugariu;
b) Alexandru Şahighian;
c) Octavian Şireagu

5. Profesor, poet, eseist şi ziarist născut la 16.XI. 1952, la Suceveni, raionul Hliboca,/Cernăuţi. Licenţiat al Facultăţii de Filologie, secţia Limba şi Literatura Română (1974). Vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1990), secretar al filialei din Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor (1990). Debut  în 1968 cu versuri închinate mamei, în Zorile Bucovinei. Prin scris se întoarce mereu cu gândul la Bucovina, fiind foarte apreciat pentru cărţile destinate copiilor. Selecţii din versurile sale sunt incluse în antologii din România, Ucraina, Suedia, Rusia, Turcia, Macedonia, Italia, Franţa, Belarus. Este autorul volumului de versuri Arhivele Golgotei (1990), fiind deţinătorul a numeroase şi prestigioase premii literare:
a) Arcadie Suceveanu;
b) Vasile Tărâţeanu;
c) Mihai Mihailiuc

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test  propus de MIHAI BURDUJA

Variantele corecte la chestionarul nr. 1275.  1. b ;  2. b ;  3. a ;   4. b ;  5. c .
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1276.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 12760.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei