Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 dec 2007 - Anul XII, nr. 292 (3662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1169

„Iubita printre arbori nu se iveşte./ Jos, într-o râpă umbroasă ca-ntr-un ungher,/ stau dumnezeieşte/ bătut leneş de-un vânt, ca şi mine stingher./ Nimeni nu trece şi nimic nu se-ntâmplă./ De altfel, niciodată nu se-ntâmplă nimic./ Numai pe tâmplă/ aceeaşi şuviţă-şi sporeşte argintul din spic./ De două ori zarea-mi apune sub pleoape./De două ori inima-mi tresare în piept./ Presimţul care-mi dă târcoale pe-aproape/ uneori mi s-aşază pe umărul drept./ Dacă pământul sălbatic nu i-ar sta-n cale,/ inima mea cu conturul fibros/ s-ar plimba peste faţa lunii, agale,/ ca o floare roşie, fără miros./ Nimeni nu trece. Precum nimeni nu ştie/ că lumea întreagă, pe înserat,/ e doar o părere, între deal şi câmpie,/ de care sufletul s-a cutremurat./ Iubita dintre oameni nu mă vesteşte./ Jos, într-o râpă de umbră ca-ntr-un ungher,/ stau dumnezeieşte/ bătut leneş de-un vânt, ca şi mine stingher./ De două ori lumea-mi apune sub pleoape./ De două ori inima-mi moare în piept./ Presimţul care-mi dă târcoale pe-aproape/ sunt tot eu, aşezat pe umăru-mi drept”.

ŞTEFAN AUGUSTIN DOINAŞ: Lupul singuratic

1. Poet şi eseist german (n. 1929), autorul unei lirici politice, de influenţă brechtiană, cu accente de cinism şi satiră, demascând vehement suficienţa şi corupţia într-un stil care utilizează tehnica montajului, fraza de afiş, sloganul. Cel mai grăitor exemplu, în acest sens, îl constituie volumul Apărarea lupilor (1957):
a) Hans Magnus Enzensberger;
b) Herbert Eulenberg;
c) Hans Fallada

2. Lupul are adesea comportări paradoxale. Poetul latin Plaut a lansat maxima „Homo homini lupus” (Omul e lup pentru om). Dar lupul a dovedit adesea că poate fi… om pentru om. Şi nu numai în legende. E cunoscută povestea lui Romulus şi Remus crescuţi de o lupoaică. La vechii germani, eroul popular Wolfdietrich fusese şi el crescut de o lupoaică. Eroii eposului slav Valigora şi Virvidub au fost crescuţi de o ursoaică şi o lupoaică. Deşi se spune că „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba”, unul din sfinţii creştinismului pretindea că a convertit pe lupul Gubbio la… vegetarianism:
a) Sf. Dumitru;
b) Sf. Ilie;
c) Sf. Francisc din Assisi

3. Într-unul din continente, marsupialele sunt foarte răspândite şi variate ca mod de viaţă. Aici trăieşte jderul marsupial, furnicarul marsupial, dracul marsupial, cârtiţa marsupială care este insectivoră, dar şi lupul marsupial care este carnivor:
a) America de Sud;
b) Australia; 
c) Asia

4. Celebră actriţă americană(n. 31.07. 1944), fiica cea mai mare a cuplului Charles Chaplin – Oona O’Neill. În ciuda asemănării fizice izbitoare cu tatăl său, îşi află emploi-ul în registrul dramatic, excelând în personaje sub a căror răceală şi uscăciune se ascunde o neliniştitoare stranietate, trăsături valorificate cel mai bine de către regizorul spaniol Carlos Saura, a cărui interpretă preferată a devenit în mai multe filme, printre care şi Ana şi lupii (1972). Care este prenumele acestei actriţe?
a) Genoveve;
b) Geraldine;
c) Claudette

5. Folclorist şi povestitor (1823-1887), de meserie tipograf. Autodidact, mediocru în încercările de a compune literatură cultă ori studii folclorice, este, în schimb, remarcabil ca povestitor popular. Prin autenticitatea naraţiunii, spontaneitatea vorbirii, coincidenţa cu resorturile adânci şi specifice ale imaginaţiei colective, volumul Legendele sau basmele românilor adunate din gura poporului (1882) a încântat multe generaţii, intrând în patrimoniul clasic al basmului românesc. Între aceste basme întâlnim şi pe cel intitulat Lupul pârcălab:
a) Petre Dulfu;
b) Petre Ispirescu;
c) Simion Florea Marian

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine. Test propus de MIHAI BURDUJA

Degeaba dăm de mâncare lupului, totdeauna se va uita în direcţia pădurii. I. TURGHENIEV
Cel care se poartă violent, în mod obişnuit, nu-şi va putea exercita suveranitatea, pentru că funcţiile păstorului nu pot fi preluate de lup. MUSLAH-al-DIN SAADI(1200-1291, Persia)

Variantele corecte la chestionarul nr. 1168.   1. c ;  2. a ;  3. a ;  4. c ;  5. c .
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1169.
 Vizualizări articol: 328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 11690.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frigărui cu ciuperci şi şuncă 4 porţii, 20  minute 8 ciuperci de pădure cu mărimea de 5 - 6 cm100g bacon12 frunze de dafin1 căţel de usturoi2 rămurele de rozmarin8 linguri ulei de măslinesare, piper Se curăţă şi se pisează usturoiul. Se pune într-un... Citeşte