Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 152 (6862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Hribi cu carul / La râpa Bahnaru!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„La râpa Uvedenrode / Ce multe gasteropode!” – exclama criptic Ion Barbu. Tot sub semnul unei bănuite aventuri a cunoaşterii, dar infinit mai... terestră, mi-aş îngădui nerespectuoasa parafrază „La râpa Bahnaru / Găseşti hribi cu carul”. Fiindcă-i anul hribului; a dat Domnul ploaie din belşug, şi de când mă ştiu (colind pădurile Bucovinei încă din copilărie) aşa bogăţie de bureţi n-am mai întâlnit. La Molid, unei prietene i-au apărut preţioasele ciuperci chiar sub vişinul din ogradă şi le-a cules direct în oală, iar prin râpele din zona pârâului Bahnaru (nu spun unde vine exact, că-i secret profesional, iar denumirea pârâului e codată, fie şi din nevoi de rimă) se zice că, după umplerea sacoşelor, femeile adunau hribii în poală de umblau sumese prin pădure ca la ştrand! N-o fi chiar aşa, da-i destul ca să pornesc la drum cu nădejdi mai înfoiate ca niciodată.

Vara e-n toi. În toate satele de pe firul râului Moldova, odraslele berzelor au crescut binişor şi stau ţepene de gardă câte două, câte trei, cu ciocurile deschise (ce căldură!) în cuiburile cocoţate pe stâlpi şi hornuri. Le mai aduce mama-barză câte-un broscoi la dejun, dar curând vor trece în regie proprie, că se coseşte fânul şi ies la iveală, vulnerabile, delicatesele – săltăreţii cosaşi verzulii. Miroase dulce a porumb fiert şi a iarbă proaspăt tăiată, pretutindeni belşug de flori, dominat de margaretele zdravene şi rotate, casele-s frumoase, verde peste tot, tivit de albăstriul munţilor din zare; în Bucovina parcă-i mereu sărbătoare şi-i arborat marele pavoaz!

Onorabilă şi şoseaua, dacă n-ar fi plină cu căruţe şi tractoare. De nu mă înşel, o Ordonanţă de prin 2002 le-ar interzice accesul pe drumurile europene şi naţionale, dar nimic de făcut, lumea trebuie să-şi aducă acasă roadă câmpului, derogarea locală se acceptă tacit şi, dacă ai ghinionul să ţi se târască în faţă o drăcovenie de maşinărie crăcănată trasă alene cu tractorul, apoi nu-ţi rămâne decât să rămâi în viteza a doua până când, într-un târziu, ajunge atelajul în poarta gospodarului...

Instinctul cere (probabil, greşit!) să cauţi bureţi mai întâi în locurile ştiute din anii trecuţi. Am luat-o către Suha, tărâmul de legendă de sub Stânişoara, pe „drumul talienilor” străbătut cândva de Vitoria Lipan. Acum în bună măsură asfaltat, de la Mălinii lui Labiş încolo s-a umplut de vile, de pensiuni şi alte alea. Nu ştiu dacă-i de bine sau de rău: pătrunde civilizaţia veacului XXI, se insinuează „serviciile” turistice, dar dispare aburul de mister ce dăinuia în pustietăţile verzi-aurii de la Poiana Mărului şi Iesle până sub Stânişoara. Aşezată pe treptele de la intrarea unui cochet restaurant nou-nouţ, o ospătăriţă butonează a plictis pe mobil: n-are muşterii. Şi nici nu va avea până când şoseaua nu va trece muntele, coborând pe Bistriţa. Nu ştiu când se va cuteza asfaltarea până la capăt a fantasticului drum de legendă; după ce au izbutit traversarea Rarăului, sucevenii par în stare de asemenea ispravă, numai că de pe creasta Stânişoarei în jos, către Bistriţa, drumul e-al judeţului Neamţ, aşa că... Nu cu multă vreme în urmă, pe-acolo mi-am făcut plinul cu gălbiori, dar pădurea îşi schimbă alcătuirea covorului de sub molizi de la an la an. Găseam gălbiori până şi-n curtea bordeiul de pândă trecut pe numele lui Ceauşescu. Acum, e-o ruină. L-am văzut imediat după 1989: încă mai avea covoare pe jos, sobă, canapele, bufet cu tacâmuri şi veselă, WC, tot să stai la pândă! Nefericitul urs ce se căţăra s-ajungă la leşul oii atârnate peste pârâiaş, aproape, la vreo douăzeci de metri, îl nimerea şi-un copil cu praştia! Nu ştiu dacă „eroul între eroi” şi-a trecut în cont isprăvi cinegetice la Suha; bordeiul a rămas mărturie mucegăită a unor vremi apuse...

Stăruie, însă, ceva teamă: singur în codru, dacă ursului i se face dor să cerceteze vechea ospătărie? Aşa că, stânga-mprejur. Oricum, ciuperci, ioc! N-am mai găsit nimic nici pe pârâul Dohotaru (denumire, de astă dată, exactă – n-am motive să ascund o „locaţie” stearpă): prea multă şi prea bogată ploaie, şuvoaiele prăvălite de pe creastă au spălat sporii şi au mâlit coasta până-n drumul şi el serios avariat. Cum se vede, nici o ispravă la punct ochit, punct (altă dată) lovit, aşa că schimb coordonatele expediţiei şi o iau către zona Humorului. Cu ajutorul indicaţiilor unui ţânc inocent cocoşat sub sarcina coşului plin (m-a costat un pachet de ţigări rătăcit în maşină), dau, în sfârşit, peste bogăţie de hribi. Incredibil! Ca niciodată, cu toţii sănătoşi, curaţi, nici urmă de vierme – abia-s ieşiţi la lumină. Trăiască ploaia!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hribi cu carul / La râpa Bahnaru!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Hribi cu carul / La râpa Bahnaru!5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei