Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 152 (6862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Adevăr crunt

Reparaţiile la ruina sediului cumpărat pentru Poliţia Câmpulung Moldovenesc, mai scumpe decât preţul de achiziţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul strigător la cer de la Câmpulung Moldovenesc, acolo unde o clădire cumpărată cu ceva mai mult de 700.000 de euro, deşi se afla în stare avansată de degradare, şi care urma să fie sediu pentru poliţiştii din această localitate face valuri şi stârneşte indignare. Cu toate că acea clădire nu a fost funcţională nici măcar un minut şi de la bugetul de stat s-a cheltuit o sumă impresionantă de bani, nimeni nu este considerat vinovat şi nu trebuie pus la plată pentru acest adevărat jaf la drumul mare.

Trebuie spus însă că „negocierea” preţului acestei clădiri, fostă în proprietatea Geomold, dar şi decizia finală privind suma de plată le-au aparţinut unor persoane care se aflau la conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava în cursul anului 2006. Este vorba de inspectorul-şef de la acea vreme, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şi naşul acestuia, comisarul-şef Alexa Dumitru Teodorovici, şef al Serviciului Logistică din cadrul IPJ Suceava, ambii pensionari de ani buni cu pensii speciale.

Potrivit datelor din dosarul care a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Suceava, din cele două rapoarte de evaluare pe care le-au avut în faţă, finul şi naşul au putut vedea foarte clar că imobilul pe care l-au cumpărat era într-o stare avansată de degradare. Mai exact, 45% din clădire necesita reparaţii generale, evaluate la aproximativ 3.000.000 de lei (circa 850.000 de euro la cursul valutar din 2006), în condiţiile în care preţul de achiziţie a fost de 2.500.000 de lei (ceva mai mult de 700.000 de euro).

 

Martorii din dosar confirmă că decizia de cumpărare a fost luată de duetul „fin-naş”

În timpul anchetei care s-a derulat în acest caz, procurorii DNA Suceava au audiat şi mai mulţi martori. Majoritatea au confirmat că decizia privind achiziţia noului sediu pentru Poliţia Câmpulung Moldovenesc, dar şi preţul care a fost plătit au fost atributele cuplului „fin-naş”, recte Ioan Nicuşor Todiruţ şi Alexa Dumitru Teodorovici.

„Am vizitat clădirea, s-a constatat că este degradată, dar comisarul-şef Teodorovici Alexa a precizat că se vor obţine fonduri în vedere reparării acesteia. La negociere a participat şi inspectorul-şef Todiruţ Ioan Nicuşor, cu toate că nu făcea parte din comisia de negociere, dar cred că a luat legătura telefonică cu cineva din conducerea MAI sau IGPR. Negocierea a durat circa o oră şi în cele din urmă s-a stabilit de către inspectorul-şef Todiruţ Ioan Nicuşor şi comisarul-şef Teodorovici Alexa ca preţul final ce trebuia plătit vânzătorului să fie de 2.100.000 de lei fără TVA. Au fost prezentate două rapoarte de evaluare din care reieşea o valoare de piaţă mare a clădirii, fapt ce a creat senzaţia că s-a negociat mult şi s-a obţinut un preţ corect, lucru de care mi-am dat seama ulterior”, a povestit unul dintre poliţiştii suceveni.

Acelaşi martor a precizat şi faptul că s-a depăşit inclusiv limita de preţ stabilită de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, dar acest aspect a fost unul minor în toată ecuaţia.

„La negocierea privind preţul de vânzare-cumpărare, am participat şi eu în calitate de secretar al comisiei şi s-a desfăşurat în condiţiile precizate de mine în prezenta declaraţie, respectiv că preţul a fost stabilit cu vânzătorul de Teodorovici Alexa Dumitru şi Todiruţ Ioan Nicuşor, fără ca ceilalţi membri să poată să influenţeze în vreun fel cuantumul acestuia sau să ne exprimăm vreo opoziţie în ce priveşte depăşirea limitei de finanţare aprobată de ordonatorul principal de credite, respectiv 2.499.000 lei cu TVA inclus faţă de 2.000.000 lei, cât era aprobat de către MAI şi IGPR. Starea fizică a imobilului constatată de noi în luna martie 2006 nu s-a modificat până la data de 28.09.2006, când a avut loc şedinţa de negociere a preţului şi când comisia a constatat că imobilul necesita reparaţii capitale, aşa cum rezultă din procesul-verbal de negociere”, se arată în declaraţia dată în timpul anchetei.

 

Aproape patru ani clădirea a fost utilizată de vânzător, dar IPJ Suceava nu a încasat nici un  leu

Un alt aspect la fel de interesant este şi acela că imobilul pentru care s-au plătit peste 700.000 de euro a intrat efectiv în posesia IPJ Suceava după aproape 4 ani din momentul în care s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare. Mai exact, în perioada 03.11.2006 - 13.05.2010 clădirea a fost folosită de fostul proprietar, respectiv SC Geomold SA, fără să fie încheiat contract de închiriere, percepută chirie, eliberate facturi sau documente de plată. Potrivit preţului de piaţă de la acea vreme, IPJ Suceava ar fi trebuit să încaseze din chirii suma de 422.374 de lei, ceea ce nu s-a întâmplat.

Mai mult, după achiziţie nu au fost efectuate lucrări de conservare, iar recepţia imobilului s-a făcut în condiţiile în care societatea vânzătoare nu s-a achitat de obligaţiile contractuale, de a dezafecta laboratoarele de determinări geologice şi a demola mesele de laborator.

 

Lucrări făcute în grabă pentru a ascunde gunoiul sub preş

Interesant este că după ce a demarat ancheta şi lui Ioan Nicuşor Todiruţ, respectiv Alexa Dumitru Teodorovici li s-a adus la cunoştinţă că sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial” în legătură cu procedura de achiziţie a imobilului din municipiul Câmpulung Moldovenesc, lucrurile s-au înviorat brusc. Se întâmpla în iulie 2013, la mai bine de trei după ce imobilul intrase efectiv în proprietatea şi administrarea IPJ Suceava. Chiar dacă timp de trei ani acolo nu s-a mişcat nimic, după ce au aflat că sunt cercetaţi penal, finul şi naşul au dispus efectuarea unor reparaţii curente şi de cosmetizare în vederea mutării Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc în această clădire în termen de două săptămâni, din fonduri proprii şi din sponsorizări. Astfel, s-au efectuat lucrări de reparaţii curente la respectivul imobil, unele în regie proprie cu instalatorul, electricianul şi zugravul IPJ Suceava, iar pentru altele s-a solicitat sprijinul altor societăţi comerciale, lucrări efectuate fără contract, sistate şi nedecontate.

În acest scop, au fost achiziţionate materiale de construcţie în valoare totală de 7.236,81 lei în baza aprobării comisarului-şef Ioan Nicuşor Todiruţ cu fonduri bugetate, iar timp de două săptămâni s-a lucrat la clădire, evident fără nici un scop final.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reparaţiile la ruina sediului cumpărat pentru Poliţia Câmpulung Moldovenesc, mai scumpe decât preţul de achiziţie.
 Vizualizări articol: 1746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reparaţiile la ruina sediului cumpărat pentru Poliţia Câmpulung Moldovenesc, mai scumpe decât preţul de achiziţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei