Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iun 2011 - Anul XVI, nr. 149 (4747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Pufoaica de vară

Evrei şi creştini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tinerii semianalfabeţi emişi puhoaie de facultăţile ţării, unele dintre ele cu mari ifose, care apoi ajung să lucreze în presă sau în publicitate, spun că „se aniversează n ani”. Nu-i corect, fiindcă aniversarea vine logic de la ani. Nu poţi aniversa luni sau zile. Corect e să spui doar că „are loc a n-a aniversare”.

Mă rog... Astăzi, la Iaşi, în prezenţa ambasadorului USA, are loc a 70-a aniversare a pogromului care a avut loc aici, în 1941. Astăzi, din cei 50.000 de evrei (jumătate din populaţia oraşului de atunci), comunitatea evreiască a Iaşiului abia mai numără 300-400 de suflete. Conform indicatorilor economici, întreaga regiune este considerată una dintre cele mai sărace ale Uniunii Europene. Evreii au plecat, Moldova s-a scufundat în sărăcie. Poate că este o simplă coincidenţă, poate că nu este.

Am fost surprins să aflu că melodia imnului de stat al Israelului – tulburătorul „Hatikva”, în traducere „Speranţa” – este legată şi ea de această regiune. Adaptarea muzicală îi aparţine lui Samuel Cohen, un evreu emigrat de copil în Palestina. Desigur, se ştie că tema imnului „Hatikva” a circulat în folclorul mai multor popoare, fiind prezentă şi în poemul simfonic „Vltava”, al cehului Smetana. Dar Samuel Cohen – fiind născut în Moldova noastră – a recunoscut deschis că prelucrarea semnată de el s-a făcut după cântecul popular românesc „Carul cu boi”.

În afară de Cohen, de aici au pornit spre lumea întreagă mari artişti evrei: scriitori, muzicieni, dirijori, pictori, sculptori, actori, regizori şi scenarişti. Ei au îmbogăţit frumuseţea lumii cu operele lor nepieritoare. Şi tot aici au sălăşluit şi savanţi, care aveau să-şi câştige renumele înnobilând zestrea ştiinţifică mondială. Îi amintim, în mare viteză, doar pe pictorul Arnold Max, poetul şi filozoful Benjamin Fondane, jurnalistul Brunea-Fox, prozatorii H. Bonciu şi Tristan Tzara, alături de oamenii de ştiinţă Ioan Gottlieb, Hugo Rosman, Adolf Haimovici sau Alfred Braier, tatăl fostei realizatoare de televiziune Vanda Condurache.

Acum câţiva ani, preşedintele de atunci al Franţei şi-a prezentat scuze poporului evreu, recunoscând că toate crimele naziştilor n-ar fi fost posibile, fără complicitatea poliţiei franceze. Poate o va face şi al nostru, dacă se va trezi din mahmureală.

Ceea ce admir cel mai tare la evrei este că a-i ajuta şi a-i propulsa pe cei dotaţi cu calităţi deosebite este o poruncă sfântă. La majoritatea creştinilor, celor dotaţi li se dă de obicei în cap, ca să se facă loc pilelor. Cum altfel să ajungă fata lu’ Băse în buricul Europei?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrei şi creştini.
 Vizualizări articol: 989 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 17 voturi
Evrei şi creştini4.3517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comemorare trimis de
(27 iun 2011, 14:26:53
Se vede ca si autorul e din aceeasi categorie mentionata in primul paragraf.
Holocaustul a fost comemorat, nu aniversat.
2.   Evreii trimis de
(27 iun 2011, 19:02:22
Dle jurnalist te rog la modul cel mai cordial posibil sa te documentezi un pic mai bine despre rolul evreilor in istoria poporul din care si dumneavoastra faceti parte.Ce a insemnat pt un roman de rand din acele vremuri sa fie la "calcaiul" evreului,ce au facut poporului nostru si cum au indepartat diferiti deputati si parlamentari din acele vremuri.
3.   Evreii astia.. trimis de
(27 iun 2011, 21:35:23
cum e posibil ca rasa asta inferioare de evrei jegosi sa fie in cele mai importanta institutii in banci in afaceri in guverne in industrie in imperiul mass medie ce au ei cas asa de tari cine ii pune pe ei acolo numa cate crime au facut evreii in revolutia din rusia numa cat macel e acolo in palestina cum e posibil s a tina atata minciuna ca hitler ar fi impotriva evreilor daca si hitler si nu a fost impotriva evreilor era impotriva care era contraevreilor istoria reala na fost scrisa cu ADEVARAt priviti oameni buni ce au facut evreii din romania in ce hal arata ca peste tot vezi numa uratanii de jidani afara cu ei sa se duca de unde au venit din caucaz a venit tribu asta si inca se dau mari ca au si ei cativa savanti pai in romania cate minti luminate au fost si sunt si acuma si nimeni nui baga in seama da pe evreii asta parca vor sa fie vedete sa se trezeasca oamenii la realitate rasa asta nea inrobit cica romania e terenul lor afara cu ei din tara asta..............
4.   Tu ala destept! trimis de
(27 iun 2011, 22:22:29
"Astăzi, la Iaşi, în prezenţa ambasadorului USA, are loc a 70-a aniversare a pogromului care a avut loc aici, în 1941." cred ca ai scris articolul pentru cizmari ca tine, nu te respecti prea mult avand in vedere ca a trebuit sa scrii si anul dupa ce ca ai scris ca a avut loc a 70-a aniversare. Sincer, nu te asteptai ca un cititor de-al tau sa stie sa scada 2011-70, nu? Mentalitate de roman, aia is analfabeti si eu sunt geniu! Sa mori tu? Pe langa asta subiectul nu are nici o legatura cu inceputul textului, ai vrut sa arati ca esti destept, surpriza, nu ai reusit!
5.   O parere trimis de
(27 iun 2011, 23:13:29
La inceputul articolului dvs.am crezut ca este o greseala de redactare a titlului si ca articolul se va ocupa de o serie de greseli de exprimare si scriere in limba romana. Chiar ati putea face o serie de articole pe acest titlu,mai ales acum cind o serie de colegi de-ai dumneavoastra,de pe postul Antena 3,care apar aproape zilnic pe post dupa ora 22,macelaresc nepermis de mult limba romana,folosind cuvintul expertiza cu sensul de experienta.Nu de alta,dar se dau mai destepti decit permite si cel mai elementar bun simt.
Insa cind intrati pe probleme ce tin de istorie,faceti,din lipsa de informatii,ceva greseli. In primul rind,imnul statului Israel este de inspiratie romaneasca,find o prelucrare a melodiei populare banatene ''Cucuruz cu fruntea sus''.Cel putin asa sustin toti muzicologii,insa asta este o problema prea nesemnificativa.
In ceea ce priveste problema scuzelor,problema este ceva mai delicata.Banuiti probabil ca,la fel ca si ecuatiile matematice,si istoria are necunoscutele ei,usor de rezolvat dar mai greu de acceptat.Sa va dau citeva indicii...aflati ce este declaratia Balfour (de fapt o chitanta politica),in urma carei infamii a fost obtinuta,ce prevedea ea,care au fost urmarile ei pentru istoria Europei...si nu o sa va vina sa credeti ce veti descoperi.Si poate atunci veti descoperi ca scuzele erau adresate gresit si ca cei care le primeau ar fi trebuit sa ceara la rindul lor scuze altora si poate chiar intregii omeniri.Dar asta e cu X-urile istoriei.

6.   Punct de vedere trimis de
(28 iun 2011, 11:15:30
Hmmm articolul e relativ totusi. Ce-i drept evreii sunt in toate structurile inalte ale societatii si ei ne conduc in cele din urma.
Ce m-a revoltat pe mine insa e fraza asta: La majoritatea creştinilor, celor dotaţi li se dă de obicei în cap, ca să se facă loc pilelor.
Un crestin care-si poarta cu demnitate acest nume nu va face nidecum asa. Sa inteleg deci ca nu mai suntem o tara crestina.  ☭  ϑ
7.   Contnuare trimis de
(28 iun 2011, 11:16:32
 ☭  ϑ

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei