Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iun 2011 - Anul XVI, nr. 149 (4747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Scopuri comune

Crescătorii de oi şi capre se grupează pentru a-şi reprezenta interesele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de oi şi capre din judeţ încep să se regrupeze pentru a-şi reprezenta cât mai bine interesele. Chiar dacă la nivelul judeţului există mai multe asociaţii de profil, una dintre acestea s-a detaşat deja atât ca număr de crescători şi capete de animale, cât şi ca reprezentativitate în relaţiile cu instituţiile statului sau cu diferiţi primari.

Plecată la drum în noiembrie anul trecut cu doar 187 de crescători de oi şi capre, Asociaţia „Plaiul Bucovinei” a ajuns să numere în prezent interesele a 1.054 de crescători din întreg judeţul.

„Oamenii au văzut că dorim să-i ajutăm în mod concret, ceea ce s-a şi întâmplat de fiecare dată când ne-au solicitat sprijin, iar de la lună la lună a crescut numărul crescătorilor care au preferat să fie reprezentaţi de noi”, a explicat Vasile Blănari, preşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”.

De fapt, cifrele spun totul despre această asociaţie, care funcţionează de ceva mai bine de jumătate de an. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (APIA) Suceava, la nivel de judeţ au fost depuse 1.443 de cereri pentru acordarea primei pe cap de ovină şi caprină pentru un total de 180.829 de animale. Dintre crescătorii care vor să obţină subvenţia majoritatea sunt înscrişi în Asociaţia „Plaiul Bucovinei”. În privinţa capetelor de animale deţinute, membrii asociaţiei figurează cu un total de 111.500, ceea ce reprezintă aproape două treimi din totalul de oi şi capre crescute în judeţul Suceava.

 

Fără taxă pentru dosarul de la APIA

Pentru ca oamenii să se simtă reprezentaţi, cei din conducerea Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” au decis să elimine taxa de 1 leu/animal percepută anii trecuţi de celelalte asociaţii de profil din judeţ la depunerea dosarului pentru acordarea subvenţiei de către APIA.

„Unii crescători de animale trebuiau să scoată şi câteva sute de lei anual numai pentru a putea depune dosarul. Am decis că este de datoria noastră să nu le mai percepem taxa de 1 leu/animal, iar acesta a fost doar un prim pas pe care l-am făcut în sprijinul crescătorilor de oi şi capre”, a menţionat Vasile Blănari.

 

Contract pentru vânzarea lânii

O altă problemă cu care crescătorii s-au confruntat a fost lipsa unei pieţe de desfacere pentru lâna de la oi. În cele câteva luni de activitate, conducerea Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” a reuşit să rezolve şi acest inconvenient. După ce au luat legătura cu un investitor turc, reprezentanţii asociaţiei au reuşit să ajungă la o înţelegere. Toţi crescătorii care doresc să vândă lâna oilor o pot face acum fără impedimente la fostul depozit de cereale de lângă Gara Fălticeni. Cei care colectează lâna şi-au arătat disponibilitatea de a se deplasa şi direct la sursă, dacă este vorba de cantităţi mai mari. Preţul de achiziţie pentru kilogramul de lână este de 1,9 lei (19.000 de lei vechi).

„Pentru a afla mai multe date despre condiţiile în care se achiziţionează lâna, crescătorii pot suna la numărul de telefon 0742 350 271, persoană de contact Lăcrămioara Mariana Râşniţă”, a detaliat preşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”.

Cu acelaşi investitor turc există discuţii şi pentru exportul de miei şi oi, dar până acum nu s-a stabilit încă nimic concret.

 

Nemulţumiri vizavi de crotalii

Chiar dacă au reuşit să rezolve o parte din multiplele probleme ridicate de crescătorii de oi şi capre, reprezentanţii Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” spun că vor mai avea mult de muncă. Una dintre nemulţumirile ridicate de crescători este cea legată de crotalii.

„Oamenii ne-au semnalat că o parte dintre crotalii nu au fost instalate corect şi s-au rupt, iar din acest motiv nu mai pot primi subvenţia. Căutăm să găsim o soluţie şi într-un timp cât mai scurt pentru a elimina această problemă”, a explicat Vasile Blănari.

De asemenea, taxele de păşunat percepute de primării sunt un alt subiect spinos pentru crescători şi pe care conducerea Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” spune că-l va aborda cu cea mai mare atenţie.

 

Sunt aşteptate reclamaţii

Pentru a afla şi despre celelalte probleme cu care se confruntă crescătorii de oi şi capre, conducerea Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” le-a cerut să o facă, fie direct la sediul din strada Humorului, nr. 106E, Suceava, fie la numerele de telefon 0230 526 252 sau 0732 700 000.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de oi şi capre se grupează pentru a-şi reprezenta interesele.
 Vizualizări articol: 3077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Crescătorii de oi şi capre se grupează pentru a-şi reprezenta interesele1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei