Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2011 - Anul XVI, nr. 130 (4728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

Saka

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel care nu mai este, Serafim Saka, mi-a fost drag. Foarte ciudat: scriitorul considerat de toată lumea ciufut, arţăgos, incomod, avea vocaţia prieteniei. O vreme am fost găzduit ilegal, la Chişinău, în atelierul în care soţia lui, Maria, fantaza la războiul de ţesut, imaginându-şi ciudate tapiserii de o delicată limpezime. Dormeam pe o ladă cu cărţi româneşti primite de peste Prut, acelaşi titlu de câte zece ori: foamea de carte românească determina atunci o tezaurizare nestăpânită şi, ades, informă.

Serafim Saka mi-a fost şef la departamentul cultural al unei asociaţii economice al cărei obiect de activitate nu l-am priceput niciodată. Locuiam acum la „coada calului” lui Kotovski; în fiecare vineri, prezentam udostvorenia şi primeam o gâscă vie de la crescătoriile firmei – etajul hotelului „Cosmos” răsuna de gâgâieli şi se umplea de fulgi... În cea de a doua calitate, de subordonat  al lui Saka, adică de şofer, l-am însoţit pretutindeni, de la furtunoasele sesiuni parlamentare la spectacolele literar-politice ale „Teatrului verde”, ori la repetiţiile Teatrului „Ionescu”, pe atunci pendinte de sectorul nostru cultural.

Credeam, în anul acela, că tot ce zboară se mănâncă (apropo de gâştele de la „Valeologia”!), că împlinirea proiectelor şi idealurilor nu depinde decât de o minoră chestiune de timp, că basarabenii sunt temeinic „uniţi în cuget şi-n simţiri” şi că românii aciuaţi ca şi mine la Chişinău nu-s mânaţi decât de înalte simţăminte naţionale. Aş! A urmat cascada dezamăgirilor, pe care Serafim o urmărea şi comenta cu detaşarea celui îndreptăţit să replice „nu v-am spus eu?”. Şi chiar ne avertizase, fiindcă, deşi implicat profund în iureşul optimist al vremurilor, şi-a păstrat totdeauna luciditatea. Drept pentru care era taxat de unii confraţi ca „acritură”, suspectat fiind nu numai de defetism păgubos, ci şi de mizantropie. Pentru cele două volume ale cărţii „O cronică  a Basarabiei” am chestionat în lungi interviuri personalităţi basarabene dintre cele mai diverse, de la şefii de stat Snegur şi Lucinski la grănicerul de la Prut.

Cele mai limpezi, corect vizionare, pătimaş-realiste, ireproşabil documentate istoriceşte şi dovedind fermitate a opiniilor au fost răspunsurile lui Saka. Concepţia lui singulară despre Transnistria a stârnit rumori dezaprobatoare, ale căror ecouri o însoţesc şi azi: „O văd ca pe o excrescenţă ce nu trebuie nicicând inclusă în organismul nostru statal”. Serafim era oare, cum se spune, „de profesie contra”? Mai degrabă cred că-i vorba despre o relaţie specială cu instituţia compromisului, căreia mai toţi îi acordăm, cu indulgenţă ajungând până la laşitate, funcţia de justificare a gesturilor care ne incomodează amintirile. N-o accepta sub nici o formă. Deşi excelent vorbitor al limbii române, cu frazare impecabilă şi accent deloc periferic, Saka n-a agreat şi n-a practicat strălucirile stilistice menite să ia ochii cititorului, ci a narat totdeauna sobru, economicos şi exact – semn că-l preocupa fondul şi nu irizările formale de suprafaţă. Am fost martor şi oarecum implicat în naşterea cărţii „Basarabia în Gulag” (1993); urmărea vizibil emoţionat istorisirile amare ale represaţilor, îi îndemna să revină, cerea desluşiri, sperând să afle mobiluri cât de cât logice într-o lume a ilogicului suveran. Am avut senzaţia că în această carte a investit prea mult sentimental şi că l-a consumat sufleteşte; adeseori, în mijlocul vreunei discuţii oarecare, revenea fără motiv la cutare episod din tenebrele universului concentraţional, comentându-l cu uimire exclamativă: „Domnule, de necrezut!”.

Serafim a avut parte şi de înalte onoruri oficiale, şi de marginalizare în perioada sovietică – dar şi de o anume izolare... confraternă în ultimii ani. Nici n-a ştiut, nici n-a vrut „să mai lase de la el”. Din balconaşul strâmt al apartamentului de bloc, pe care-l închisese şi-l preschimbase în birouaş de lucru (a doua persoană nu încăpea, aşa că discutai cu el din pragul uşii „casei mari”), şi-a apărat colţos opiniile adeseori iconoclaste, mereu căutând firicelul de lumină în imperiul întunericului. Spunea: „artistul trebuie să  reveleze nuanţele, la nevoie să descopere pete în soare, dar şi bănuiala unei fărâme de rază într-un negru nesfârşit.” Către un „negru nesfârşit” s-a călătorit şi Serafim. Rămâne fărâma de rază a amintirii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Saka.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.62/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 21 voturi
Saka4.6521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei