Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2011 - Anul XVI, nr. 130 (4728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Caz fără precedent

Despăgubiri de 200.000 de euro, pentru o pacientă căreia i-a fost tăiat anusul în timpul naşterii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O femeie din municipiul Rădăuţi a câştigat în instanţă, zilele trecute, despăgubiri de 200.000 de euro, după ce în timp ce năştea într-una din sălile de naştere ale Spitalului Judeţean Suceava, cadrele medicale i-au efectuat defectuos o intervenţie care a provocat secţionarea sfincterului anal, leziune pentru care victima a necesitat peste 200 de zile de îngrijiri medicale.

Magistraţii Judecătoriei Suceava au decis că atât moaşa, cât şi medicul care au asistat la naştere se fac vinovaţi de vătămare corporală din culpă.

Moaşa, Eugenia Răgăzan, în vârstă de 61 de ani, a primit o amendă penală de 20.000 de lei, iar doctorul, ginecologul Dumitru Drăgoi, patru ani de închisoare, interzicerea mai multor drepturi, printre care şi cel de a exercita profesia de medic pe o anumită perioadă.

Judecătorii au decis totuşi să dispună suspendarea pedepselor celor doi, dându-le un termen de încercare de doi ani şi patru luni, în cazul doctorului Drăgoi, respectiv un an în cazul moaşei.

Instanţa a stabilit că în producerea nefericitului eveniment, doctorul are 70% din vină, iar moaşa 30%.

 

Despăgubirile, achitate de firmele de asigurări

De asemenea, au considerat judecătorii instanţei de fond, societăţile la care erau asiguraţi Dumitru Drăgoi şi Eugenia Răgăzan, precum şi firma asigurătoare a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, vor trebuie să plătească următoarele sume: 140.000 de euro, cu titlu de daune morale aferente gradului de culpă a doctorului ginecolog, respectiv 60.0000 de euro pentru a acoperi greşeala moaşei.

Societăţile de asigurare au fost puse să achite şi contravaloarea cheltuielilor de spitalizare ale victimei, care, după păţania de la Suceava, a fost internată la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi şi Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Doctor Carol Davila”.

Dumitru Drăgoi şi Eugenia Răgăzan trebuie să plătească, potrivit sentinţei penale 364 din 1 iunie 2011 a Judecătoriei Suceava, şi 1.000 de lei, onorariul avocatului victimei, precum şi, în solidar cu Spitalul Judeţean Suceava, suma de 2.000 de lei cheltuieli judiciare.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, procesul fiind departe de a se fi finalizat.

 

Povestea incredibilă a unei mămici care a trecut printr-o experienţă groaznică

Incredibila experienţa prin care a trecut Cristina M. s-a petrecut în urmă cu şapte ani, în vara lui 2004.

Pe data de 25 iunie 2004, femeia a fost adusă la Spitalul Judeţean Suceava- Secţia Obstetrică Ginecologie, cu simptome de naştere prematură, sarcina fiind în săptămâna 35.

A doua zi, pacienta a prezentat dilataţie şi întrucât nu era suficientă, iar travaliul nu se declanşase, i s-a administrat  medicaţia necesară.

În jurul orei 14:00, Cristina M. a fost mutată în sala de naştere, fiind asistată de medicul Drăgoi, care era de gardă în acea după-amiază, şi moaşa Eugenia Răgăzan.

Naşterea nu a fost deloc uşoară, victima aflându-se într-o stare de agitaţie, fiind nevoie să fie imobilizată. Pentru uşurarea expulziei fătului, medicul Drăgoi a considerat că se impune o epiziotomie (n.r.- incizie chirurgicală la nivelul perineului, zona dintre vagin şi anus, realizată de medic înainte de naştere pentru a lărgi deschizătura vaginului şi a face loc fătului).

Patru zile mai târziu, proaspăta mămică a fost externată, din foaia de observaţie reieşind că aceasta are o stare generală bună, este febrilă, cu uter în retragere.

La aproximativ o săptămână de la externare, o asistentă medicală chemată la locuinţa Cristinei M. pentru a-i scoate firele cu care a fost cusută epiziotomia efectuată a constatat că, la al treilea fir, au început să fie eliminate materii fecale.

 

Luni în şir, prin spitale

Ulterior, victima, care se simţea tot mai rău, a ajuns din nou la Spitalul Judeţean, pe data de 5 iulie 2004.  Diagnostic: plagă perineală suprainfectată cu interesarea sfincterului anal. Două zile mai târziu, Cristina M. a fost transferată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a fost supusă unor intervenţii chirurgicale. Aici, alt diagnostic, diferit de cel de la Suceava: fistulă recto-vaginală.

Pe 14 octombrie 2004, pacienta de la Rădăuţi a fost internată la „Carol Davila” în Bucureşti, ajungând din nou pe masa de operaţie.   

 

Colegiul Medicilor Suceava i-a dat avertisment doctorului Drăgoi

Pentru leziunile suferite, Cristina M. a avut nevoie de peste 200 de zile de îngrijiri medicale.

Specialiştii Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti au stabilit ulterior că leziunile părţii vătămate au fost produse ca urmare a efectuării defectuoase a epiziotomiei.

Colegiul Medicilor Suceava i-a dat un avertisment doctorului Dumitru Drăgoi, însă rădăuţeanca a făcut contestaţie, iar cazul ei a ajuns în atenţia Colegiului Medicilor din România, care a decis sancţionarea cu vot de blam a medicului sucevean şi efectuarea unor cursuri de perfecţionare, fiindu-i imputată şi medicaţia dată pacientei pentru a-i declanşa travaliul.

De cealaltă parte, Eugenia Răgăzan a fost sancţionată de către Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România cu suspendarea temporară a calităţii de membru.

 

„Nu pot să comentez, sunt în concediu”
Moaşa s-a pensionat şi a ieşit din sistem, însă ginecologul Dumitru Drăgoi profesează în continuare.

În cursul zilei de ieri, am reuşit să-l contactăm telefonic, pentru a-i lua un punct de vedere referitor la acest caz şi la verdictul instanţei de fond.

„Sunt în concediu de două săptămâni. Concediu programat. Nu pot să comentez nimic deocamdată. E de interes pentru dumneavoastră, dar nu pentru mine. Eu sunt la băi, sunt bolnav. Când am să pot, o să vă stau la dispoziţie”, au fost singurele afirmaţii ale ginecologului Drăgoi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri de 200.000 de euro, pentru o pacientă căreia i-a fost tăiat anusul în timpul naşterii.
 Vizualizări articol: 2951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.30/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 23 voturi
Despăgubiri de 200.000 de euro, pentru o pacientă căreia i-a fost tăiat anusul în timpul naşterii3.3523

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
( 4 iun 2011, 11:48:16
"după ce în timp ce se năştea într-una din sălile de naştere..."...articolul asta e scris noaptea...adica cine se nastea? pacienta?
2.   :) trimis de
( 4 iun 2011, 12:10:57
aia se nastea cu sfincterul rupt gata? dar e greseala editorului nu a reporterului:))nu?
3.   Si totusi trimis de
( 4 iun 2011, 12:16:39
.. ca acest medic sunt multi altii carora nu le pasa de sanatatea pacientului.. se lucreaza pe banda rulanta.. se taie, ce se taie- nu mai conteaza, banu' sa vina .. e trist, dar imi doresc sa fie cat mai multe reclamatii, poate asa va fi vreo schimbare
4.   Săbioara de argint.......... trimis de
( 4 iun 2011, 18:25:18
Am să fac comparaţii între cazul de la Spitalul Judeţean şi un caz de la Maternitatea din Vatra Dornei:
La Spitalul Judeţean epiziotomia nu a fost făcută corect şi pacienta a avut probleme , având nevoie de 200 zile de spitalizare, doamna acum este bine, la fel şi copilul......În schimb în Vatra Dornei pacienta a avut complicaţii la naştere, i s-a făcut ,, operaţie cezariană'' fără anestezie, fătul a fost scos mort , pacienta era în stare foarte gravă..... a murit cu zile şi ştiţi de ce?....pentru că , nici Maternitatea , nici Spitalul nu aveau o rezervă de sânge care i-ar fi putut salva viaţa.....
Dacă Doctorul Dumitru Drăgoi va fi pedepsit cu 4 ani închisoare pentru că a greşit o epiziotomie, Medicii:Maria Cecilia Negrea şi Anatol Godoroja după ce au luat viaţa a două fiinţe ce merită? menţionez că nu au fost pedepsiţi şi profesează în continuare ....... eu le-aş tăia mâinile şi i-aş arunca în apă să îi mănânce peştii piranha... cunosc şi alte cazuri........ dar o să mă opresc aici.... având în vedere că probabil justiţia are dovezi insuficiente în ceea ce priveşte culpa distinşilor medici din Vatra Dornei.........
Adevărul e de natură divină..... nu poate fi ghicit , decât după manifestările sale.....
5.   Macelari ,ce asteapta spaga trimis de
( 5 iun 2011, 09:29:33
lege nu exista pentru acesti profesionisti ce lucreaza sub juramant?se stie ca fara spaga nu-ti lucreaza[ex o asemenea operatie "costa "100euro la prima mana cum isi spun ei,apoi anestezist,moasa....]si transeaza ca macelarul porcul la craciun,nu lege ,nu raspundere.doar atat,o hartie scrisa[fara valoare]numita mustrare ,data de colegii lor medici.ar trebui sa raspunda penal,retragerea dreptului de profesare,apoi daca vrea sa profeseze,obtinerea acestui drept prin reexaminare.dar asta e numai in Romania,daca esti medic si ucizi un om,nu ti se-ntampla nimic,daca esti sofer si ucizi un om,medicul,senatorul ,judecatorul,nu li se-ntampla nimic,iar soferul,soferul profesionist se alege cu dosar penal,executare pedeapsa si dupa toate acestea si fara permis neputand profesa,urmand examinari,reexaminari etc.nu e lege la fel pentru toti?culpa e culpa,nu?
6.   Satisfactiile profesionale//cumul de capital trimis de
( 5 iun 2011, 13:13:13
au disparut demult acele asa numite "satisfactii profesionale",in ziua de azi realizarile domnilor doctori se masoara in"cumul de capital" per garda, se face socoteala si se adauga: o roata la viitoarea masina, un termopan la vila in constructie,o suplimentare la contul deja ingrasat de cei dinainte s.a.m.d. Interesul lor este starnit doar daca li se preda inaitea interventiei cotizatia dinainte stabilita, in caz contrar...intervine neglijenta..
7.   A duruto-ncu rost... trimis de
( 5 iun 2011, 13:47:05
eu cred ca pt doamna asta s-a meritat afacerea...a dat nastere unui copil sanatos...a duruto-n ☭  ca doar na durerile nasterii acu vin in orice zona a corpului doar e democratie nu?si-a luat acu 200000 de mii euro si dea cu inainte o doare.n ☭ de ce-or mai zice altii....
8.   ? trimis de
( 6 iun 2011, 08:45:29
@LUCIANO1407 crezi ca ti-ai dori sa fi fost tu in locul doamnei?
9.   ... trimis de
( 9 iun 2011, 10:30:25
Si la laboratoarele de analize medicale se intampla lucruri ciudate. Unui prieten de-al meu caruia i s-au recoltat probe de la Biotest i-au fost prezentate si rezultatele probelor sale de urina, desi persoana nu le prezentase. Am inteles ca angajatii de acolo pun rezultatele in functie de varsta pacientului sau, daca persoana si-a mai facut analizele la ei, in functie de istoricul lor. Parerea mea e ca ar trebui facute si la Biotest niste controale, ceva, pentru ca cei de la Biotest sa nu-si bata joc de pacienti.
10.   Gurile rele! trimis de
( 9 iun 2011, 12:45:19
Umbla vorba prin targ (spun gurile rele) ca multi reactivi si markeri din stocul D.S.P. "fac picioare" si se deplaseaza catre Biotest. Daca asta nu se intampla din cauza ca ar fi invechiti si ar fi aparut ceva micro-organisme care sa le permita deplasarea hai-hui, stau si ma intreb: o fi vreo legatura intre madam Silvia Filipiuc (sefa laboratorului de analize de la D.S.P.) si patronul de la Biotest, Filipiuc Archip?
Cred, totusi, ca e doar o coincidenta de nume, fara vreo alta legatura (asta ca sa nu fiu acuzat ca sunt si eu una dintre gurile rele).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei