Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 ian 2009 - Anul XIV, nr. 11 (3997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Preşedinţi de calitatea a treia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Vorbeam săptămâna trecută despre cum n-ar trebui să stea de secole lucrurile în dreptul artelor, şi cum, din păcate, ele stau. Şi, după ce-am scos de la naftalină o pilă de neam prost semnată de clasicul Sadoveanu, îmi permit să vin acuma cu un alt exemplu, de data asta despre mizeria din zilele noastre. Fiindcă şi în artă, ca să ai parte de o intrare corespunzătoare, de preferinţă ca în brânză, urmată de un parcurs frumos, se cere să-ţi ungi talentul în felul de toţi ştiut.

Bunăoară, un critic plastic ieşean, foarte sus cocoţat în branşă, nu ia cuvântul pe la vernisajele tinerilor artişti, decât în schimbul unei mici atenţii de câteva sute de euro, la care se adaugă un tablou, pe care singur şi-l alege, din creaţia respectivilor. Pe deasupra, criticul scriind rubrici personale prin gazete de tot felul, iar accederea în uniunea de breaslă fiind condiţionată de asemenea scrieri, dacă tânărul aspirant la glorii parnasiene pofteşte şi-o cronică numai bună pentru viitorul său luminos, mai iese la interval cu nişte sutare de sunători europeni. Cam ustură la chimir, dar se mai uită cineva la câteva sutare de euro, când gloria îl aşteaptă, gata să i se agaţe de gât, cu braţele ei de fildeş?

Nu-i greu să socotim cât de obiectiv este criticul sus-amintit în aprecierile sale: dacă dai banul, îţi trâmbiţează talentul; dacă nu-l dai, ai soarta lui Van Gogh din timpul vieţii, fără să fii sigur c-o să ai parte şi de o posteritate ca a lui Van Gogh.

Surprinzător e că pe critic nu-l împresoară lipsurile materiale, ceea ce i-ar mai scuza din lăcomie, el fiind un ins care, la 65 de ani, ar trebui să sprijine tinerii artişti dezinteresat, dintr-o generozitate proprie firilor superioare, şi nu pe lovele numărate în palmă. Mai mult, e şi al naibii de bolnav, diabetul hărţuindu-l fără istov, şi nu-i convine deloc mercantilismul medicilor, pretendenţi de peşcheşuri pentru un act medical, a cărui gratuitate e garantată de lege.

Ce-i mai trist am lăsat pentru final: criticul plastic amintit se bucură de prietenia statornică a unui fost preşedinte al României, pentru întreaga sa activitate fiind răsplătit, de mâna acestuia, cu una dintre cele mai importante distincţii ale ţării noastre.

Cum zicea cântecul acela patriotic? „Pe lume nu-s mai multe Românii”? Să cădem de acord că una singură e suficientă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedinţi de calitatea a treia.
 Vizualizări articol: 1027 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Preşedinţi de calitatea a treia5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei