Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 276 (8193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Fapta bună cu un fruct și o legumă - Săptămâna legumelor și fructelor donate”, campanie socială desfășurată de Colegiul Tehnic Rădăuți

La Colegiul Tehnic Rădăuți, campania„Săptămâna legumelor și fructelor donate”este una dintre cele șapte activități cuprinse în cadrul Proiectului educațional „Darul de lumină și de speranță” - proiect social umanitar de voluntariat integrat  în cadrul Strategiei Naționale de Acțiuni Comunitare (SNAC). Sub coordonarea prof. Niculina-Mihaela Moisuc, directorul colegiului și a prof. dr. Aurica Daneliuc, care este și coordonatorul SNAC la nivelul unității școlare, în perioada 17 – 19 noiembrie 2022 s-a desfășurat o amplă acțiune de colectare a fructelor, legumelor și a altor produse specifice, în vederea donării acestora către beneficiarii direcți specificați în proiect. Inițiatorul proiectului, prof. dr. Aurica Daneliuc, ne-a mărturisit că ideea de la care a pornit acest proiect a fost inspirată de cuvintele regretatului episcop Bartolomei Anania, care spunea: „Hrăniți speranța cu fapte bune!”  

„Ce înseamnă fapta bună? A-i ajuta pe cei aflați în lipsuri și necazuri; a sădi speranță și credință în sufletele triste, însingurate; a fi alături de cei oropsiți; a fi bun, blând, înțelegător, respectuos, cinstit;  a mângâia obrajii plânși ai celor nefericiți și a aduce pe chipul lor lumina;  a ne asuma neputința celuilalt și a-i fi alături la nevoie. Nu mărimea faptei determină dacă aceasta e bună, ci dispoziţia noastră lăuntrică în ceea ce o priveşte.”a explicat participanților profesor Aurica Daneliuc.

La Colegiul Tehnic Rădăuți, gândurile bune, bunătatea venită din inimă au fosttransformate în fapte bune. Cu prilejul campaniei „Săptămâna legumelor şi fructelor donate”, elevii, alături de cadrele didactice implicate în proiect, au urmărit acordarea de sprijin umanitar celor aflați în nevoi, nefericiți, singuri, bolnavi, abandonați de familii, rămași fără acoperiș, care trăiesc în case de bătrâni, pe străzi sau care, copii fiind, trăiesc în familii sărmane, la limita traiului zilnic.  

Beneficiarii direcți au fost cei peste 250 de bătrâni și persoane fără adăpost de la Așezământul creștin filantropic „Acoperământul Maicii Domnului” - Mănăstirea Bogdănești, de la Centrul social „Lumină lină” - Biserica „Sfânta Vineri” Suceava, de la Centrul de Refugiați  Rădăuți, de la Casa de tip familial „Universul copiilor” Rădăuți, precum și elevii defavorizați ai școlii.

„Profesorii au datoria morală de a sădi în sufletul elevilor dragostea pentru semeni, de a le cultiva conștiința binelui, de a-i ajuta să distingă fapta bună de fapta rea, de a-i învăța că iubirea de aproapele, ajutorul reciproc, milostenia, bunătatea, blândeţea, recunoştinţa, cinstea, dreptatea sunt valori morale pe care elevul le dobândeşte doar în colectivitate. În acest sens, participarea la activitățile caritabile, de voluntariat din cadrul proiectului va stimula implicarea în viața comunității, dezvoltând competențele de interrelaționare, promovând și întărind mișcarea de voluntariat interactiv”, a mărturisit profesorul Aurica Daneliuc. Profesor Niculina-Mihaela Moisiuc, directorul colegiului, a menționat: „La Colegiul Tehnic Rădăuți, elevii și profesorii colaborează și muncesc împreună, pentru că facem lucruri care contează, acționând suflet pentru suflet, într-o activitate de voluntariat, prin care urmărim  educarea sentimentelor de empatie, prietenie, toleranță și armonie în relațiile cu persoanele defavorizate, aparținând diferitelor grupuri sociale.”

Cu dăruirea şi bunăvoinţa de a face o faptă bună, cei peste 550 de elevi ai Colegiului, din 21 de clase, au contribuit, alături de dascălii lor, la colectarea unei cantități impresionante de fructe, legume, conserve, compoturi, sucuri, plăcinte, prăjituri și alte produse care au fost donate beneficiarilor din proiect. Astfel, în cursul zilei de vineri, 18 noiembrie, un grup de elevi voluntari, însoțiți de doamnele profesoare Alina Coroliuc și Laura Boaru, s-a deplasat la Centrul de refugiați din Rădăuți, unde s-a donat o parte din produsele colectate, în timp ce alți voluntari, împreună cu doamnele profesoare Loredana Chelba, Crina Crețu și Angela Clipa, au donat o altă parte a produselor copiilor de la  Casa de tip familial „Universul copiilor” – Rădăuți.

Acțiunea de donare a continuat și sâmbătă, când voluntarii însoțiți de inspector pentru religie, prof. Daniela Ceredeev, de consilierul educativ al Colegiului, prof. Margareta Buliga, și de coordonatorul proiectului, prof. dr. Aurica Daneliuc, s-au deplasat la Așezământul creștin filantropic „Acoperământul Maicii Domnului”  de la Mănăstirea Bogdănești. Cei peste 140 de bătrâni aflați în îngrijire au apreciat actul filantropic al elevilor și profesorilor, fiind cuprinși de o reală emoție. Aprecierea și recunoștința s-au răsfrânt în privirile umezite de lacrimi, în cuvintele de mulțumire, în timidele strângeri de mâini.

„I-am învățat pe elevii noștri că orice bătrân este chipul omului ca plinătate și că cine se apropie de astfel de persoane simte cu ușurință o plăcută senzație de căldură, mângâiere și o putere binefăcătoare. În mod real, elevii au nevoie să înțeleagă că acești oameni au adunat atât de multe lucruri în ei, încât orice gest de care dau dovadă este semnul bunului-simț, al rânduirii și al înțelepciunii. Iar un zâmbet sau o vorbă bună spusă unui bătrân este a-i dărui o zi mai mult de viață.”  a spus prof. dr. Aurica Daneliuc.

Derularea proiectului are ca rezultate așteptate lărgirea sferei de cunoaștere umană, prin descoperirea aspectelor triste din viața persoanelor singure, bolnave, abandonate; dezvoltarea stărilor afective pozitive, prin stabilirea unor punți de legătură cu persoane care aparțin unor medii sociale diferite; colaborarea în cadrul echipei și asumarea responsabilităților; eficientizarea relației școală – comunitate – biserică. Inițiatorul proiectului, prof. dr. Aurica Daneliuc, a mărturisit că implicarea unui număr atât de mare de elevi și de profesori în activitatea desfășurată cu prilejul Campaniei „Săptămâna legumelor și fructelor donate”este dovada unei depline conștientizări a principiilor de bază ale voluntariatului: cooperarea, ajutorul reciproc, unicitatea, încrederea, empatia, abordarea individuală, educația și prietenia.

„Mulțumesc din suflet colegilor mei profesori, elevilor și părinților acestora, cei care au făcut posibil „Darul de lumină și de speranță”! Ei sunt, cu adevărat, voluntari de fapte bune! Implicarea lor a aduso rază de soare, de bucurie și de speranță în sufletele unor bătrâni și ale unor copii. De aceea, îndemnul meu adresat voluntarilor este următorul: Să nu uităm să fim oameni!  Să nu ne fie frică a ne asuma neputința celuilalt!  Să nu ne ferim a înțelege și a ajuta!  Să nu uităm să facem bine! Dezinteresat!  Numai așa ne vom simți mai împliniți sufletește.”

Prof. dr. Aurica Daneliuc, coordonatorul SNAC al Colegiului Tehnic Rădăuți

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Fapta bună cu un fruct și o legumă - Săptămâna legumelor și fructelor donate”, campanie socială desfășurată de Colegiul Tehnic Rădăuți.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Fapta bună cu un fruct și o legumă - Săptămâna legumelor și fructelor donate”, campanie socială desfășurată de Colegiul Tehnic Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei