Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mar 2015 - Anul XX, nr. 55 (5867)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Să nu ne uităm martirii

Biserica Ortodoxă prăznuieşte în fiecare an, pe 9 martie, pe cei 40 de mucenici din Cetatea Sevastiei (Armenia Mare). Totodată, Hotărârea Sfântului Sinod al BOR şi deopotrivă Hotărârea Guvernului României din anul 2011 stabilesc ca în această zi binecuvântată să se pomenească toţi martirii neamului românesc care s-au jertfit în temniţele şi lagărele de exterminare ale regimului criminal concentraţionar comunist.

În acest context, şi la Biserica monument „In memoriam” din Suceava, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, situată lângă Palatul Justiţiei, sub îngrijirea preoţilor dr. Viorel Ioan Varlan, parohul aşezământului, Dumitru Airinei, Augustin Zaiţ şi Laurenţiu Milici, decanul de vârstă, ţin la sfârşitul Sfintei Liturghii slujba de pomenire a celor ce şi-au iubit atât de mult şi cu desăvârşită credinţă glia şi neamul sacrificându-şi tinereţea, cariera, libertatea, sănătatea, familia şi deseori chiar viaţa. Să nu-i uităm, ei reprezentând cel mai preţios capital uman, spiritual, intelectual, naţional, moral, gospodari de seamă ce au făcut ca identitatea noastră naţională să mai dăinuie în lume.

Unele dintre primele instituţii edificate de comunişti de îndată ce au pus mâna pe putere în România au fost puşcăria şi securitatea lor.

În beciurile de tortură ale securităţii din întreaga ţară, în închisorile de la Piteşti, Aiud, Ocnele Mari, Jilava, Văcăreşti, Mislea, pe şantierele de muncă forţată cu regim de exterminare de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din Deltă sau Bălţile Dunării, toţi au fost supuşi la diabolice torturi fizico-psihice prin foame, frig, norme de muncă aberante, care duceau în final la lichidarea fizică, ceea ce era şi scopul urmărit, respectându-se dispoziţiile criminalului Nikolski, norma de 15 morţi pe zi, iar cadavrele lor aruncate în gropi comune, sub terase de cale ferată, cum e cazul în Suceava, în terasamentul căii ferate Suceava – Timişoara, în dreptul complexului comercial Selgros, în corpul digurilor din Balta Dunării, devoraţi de peşti şi animale.

Dacă nu ar fi Sfânta Biserică, martirajul nostru ar fi dat uitării, demnitarii noştri ne sfidează în continuare, cu toate că la fotoliul pe care-l tronează am contribuit şi noi cu jertfa noastră naţională.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunişti din judeţul Suceava apreciază, cu adâncă recunoştinţă, eforturile absolut voluntare ce la face biserica prin slujitorii ei, de înaltă ţinută civică, umană, morală, patriotică, de a nu lăsa uitării jertfele acestui neam năpăstuit de veacuri în istoria sa multimilenară.

Să nu uităm îndemnurile din poemul „Cozia” a poetului şi scriitorului Dimitrie Bolintineanu, citez:

„Tari au stat străbunii noştri pentru acest pământ

Să-i urmăm în faptă pe cei ce nu mai sunt.”

 

Acum ne rugăm Celui de Sus pentru aceşti martiri ai neamului românesc, să-i aşeze în dreapta Sa şi să le dea odihna veşnică scăldaţi în lumina dumnezeiască plină de pace şi iubire. Amin.

 

Prof. pens. Mircea Onciul

fost deţinut politic

AFDPLA Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să nu ne uităm martirii.
 Vizualizări articol: 1158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Să nu ne uităm martirii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei