Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 dec 2016 - Anul XXI, nr. 288 (6401)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Meserii ruşinoase în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Foarte rar găseşti în România chelneri sau barmani trecuţi de prima tinereţe. În general, aceste două profesii sunt aspiratoare de juni şi de june, care văd în ele doar nişte halte. Nişte halte cu staţionare ultrascurtă, destinate aprovizionării cu fondurile necesare desăvârşirii studiilor universitare sau încropirii unor afaceri personale „serioase”. Se ştie că a fi chelner sau barman mai tomnatic nu e privită ca o îndeletnicire serioasă. De aceea, nici n-o să dai de vreun patron de cârciumioară care să servească el însuşi la masă ori la bar. Aşa ceva trece drept o mare ruşine.

E una dintre multele noastre prejudecăţi. Nici nu-i de mirare că ne confruntăm cu atâta mojicie în baruri şi restaurante. Iar la urmă, ferească sfântul să nu laşi bacşiş. Chelnerul e în stare să te calce în picioare.

În realitate, e o mare artă să fii chelner; o artă care cere aptitudini de comunicare şi de psihologie. Du-te în restaurantele străine şi o să te convingi.

Că n-a fost întotdeauna în România aşa o dovedeşte şi poziţia marelui Caragiale. Puţini ştiu că, la a şaizecea sa aniversare, „Societatea scriitorilor români” l-a poftit pompos să aibă bunăvoinţa de a accepta să-i fie preşedinte de onoare. În mod normal, o asemenea ofertă nu se refuză. Dacă vreun purtător de condei literar primeşte o invitaţie de acest soi, în secunda doi el cade lat pe spate, cu cracii larg desfăcuţi.

Caragiale însă nu a căzut pe spate, fiindcă i s-ar fi spart aura, iar cioburile i-ar fi putut răni pe confraţii săi. După cum savuros aminteşte N.D. Cocea - în necrologul publicat de revista „Facla”, la o săptămână după moartea maestrului Caragiale – acesta a trimis un mesaj „Societăţii scriitorilor români”. Un mesaj prin care se scuza că, „fiind membru în societatea chelnerilor români, nu aspiră la vreo altă cinstire mai frumoasă.”  Şi deci nu poate fi preşedinte onorific al breslei literare.

O crudă bătaie de joc a celui care, vorba aceluiaşi N.D Cocea, „a pus pecetea ironiei pe o jumătate de veac din viaţa societăţii româneşti, scăpând-o astfel de la uitare.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meserii ruşinoase în România.
 Vizualizări articol: 2149 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Meserii ruşinoase în România5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tort de clătite cu banane Un tort neobișnuit, care poate părea unora prea simplu, prea ”pentru leneși”. Este însă absolut savuros, nu are nevoie de multe eforturi pentru ornat și sigur nu va aștepta prea mult ca să fie savurat...Avem nevoie de:Min. 20 de... Citeşte